Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Herlig bærbar

Opråb til alle arbejdsgivere: Udlevér en Lenovo X1 Carbon, og arbejdsglæden når uanede højder. Det er selvfølgelig kun delvist sandt, men så alligevel ikke helt ved siden af.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Bærbare med ThinkPad- logoet har traditionelt et ry for, at konstruktionen er usædvanligt solid. De har først og fremmest altid været holdbare samt haft en levetid, der langt oversteg gennemsnittet af bærbare.

De sorte bærbare med deres industrielle design har været mange forretningsmænds trofaste ledsager gennem arbejdslivet. Det er med andre ord en svær arv, som Lenovos Think- Pad X1 Carbon skal løfte, men bedømt ud fra denne test er det lykkedes.

ThinkPad X1 Carbon

X’et i modelnavnet afslører, at vi har at gøre med en ThinkPad fra X-serien, der er ultramobile bærbare. Lenovo ThinkPad X1 Carbon er yderligere en ultrabook med alt, hvad dertil hører.

Den sprænger rammerne for, hvor let og stabil en 14"-bærbar kan være på samme tid. At vægten kun er 1,36 kg, samtidig med at konstruktionen er vridningsstabil, skyldes anvendelsen af kulfiber.

Overdelen af chassiset og det indbyggede roll-cage, der afstiver den bærbare, er af kulfiber. Der er en nyudviklet type kulfiber, som er dobbelt så stærk som den kulfiber, Lenovo tidligere har anvendt: Styrken er den samme som aluminium, men vægten kun en tredjedel.

Et andet kendetegn ved denne ultrabook er, at skærmen kan lægges så langt ned, at den flugter chassiset.

Klassisk ThinkPad

Vi har at gøre med en klassisk ThinkPad-bærbar, som bygger videre på forrige generations bedrifter. Den testede model kos-ter godt 16.000 kroner inklusive moms.

Det er mange penge, men for en erhvervsbærbar med de kvalifikationer, X1 Carbon har, er det bestemt ikke urimeligt.

Det anvendte chipsæt er Intels QS77 Express – dermed understøttes Intels vPro-teknologi. Det betyder, at virksomhedens systemadministrator fra centralt sted kan administrere og fejlrette den bærbare om nødvendigt.

Der er selvfølgelig også sikkerhedsmekanismer som Trus-ted Platform Module 1.2 og fingeraftrykslæser. Men det, der virkelig betyder noget i hverdagen for den primære bruger, er, hvorledes X1 Carbon fungerer som værktøj. Her må der uddeles roser blandt andet til touchpad og trackpad, som arbejder i skønsom tvist om at være de foretrukne betjeningsmidler.

Musetasterne til touchpad sidder over touchpad. De er dog perfekt placeret og har en uforlignelig behagelig betjening.

Det samme kan siges om tas-taturet. Tasterne er store, de er perfekt udformede. Samtidig har de den særegne kombination af behagelig blødhed og fasthed, som ThinkPad er kendt for.

Skærmen har en oplysning på 1.600×900 pixels, den er lysstærk, ikke-refleksiv og ret flot. Der er Indbygget 3G-modem, usb 3.0 og mini-DisplayPort. Der er intet RJ45-stik, men 802.11n-WiFi samt bluetooth 4.0.

Meget kvik

Cpu’en i den testede Lenovo X1 Carbon er en Intel Core i5-3427U dual core-processor på 1,80GHz. Med Turbo Boost kan den nå 2,8GHz, når det er nødvendigt.

Sammen med hele 8GB ddr3-ram og en lynhurtig ssd på 256GB var det baggrunden for, at det i testforløbet føltes, at der var rigelige kraftreserver til rådighed, hvis det skulle blive nødvendigt.

Ydelsen genspejledes også i PCMark Vantage, hvor den scorede 12.146 PCMarks, og generelt klarede sig godt med en exceptionel harddisk-score.

Dette viste sig også i HD Tune Pro 5.00, hvor filtesten resulterede i 441MB/s i sekventiel læse- hastighed og 412MB/s i sekventiel skrivehastighed. Det er forrygende hurtigt. Batterilevetiden måltes med Battery Eater 2.70 Pro. 2 timer 10 minutter i den hårde test og 5 timer og 53 minutter i den bløde test. I underkanten af, hvad vi havde forventet af en ultrabook.