Home » Hi-Fi » Her optages musikken direkte på pladen
Her optages musikken direkte på pladen

Her optages musikken direkte på pladen

Share

Gamle dage er tilbage! Den ældste trend lige nu er vinylplader, hvor musikken er skåret live under optagelsen uden digitale mellemled. Det er ikke en billig metode, men resultatet kan være fantastisk, viser ny plade med Berliner Philharmonikerne

Den fornemste opgave, når man reproducerer livemusik er at give lytteren en illusion af at være til stede i lokalet. Det er en meget vanskelig øvelse. Men vi vil vove at påstå, at den dobbelt-LP-udgivelse, vi her fokuserer på, bringer dig helt frem på de første rækker ved opførelsen af Bruckners syvende symfoni i
Berlin 11. maj 2019.

Musikken er nemlig ikke kun optaget live – den er ligefrem optaget direkte til den metalmaster, som man efterfølgende bruger under prægningen af de vinylplader, som musikken udgives på. Det er ikke nogen ny metode. Men pladeselskaberne forlod den i 1950’erne, hvor spolebåndoptageren var den første til at tage over.

Direct to disc kalder man metoden, direkte på pladen. Man springer de mange mellemled over, som man gør brug af i moderne musikproduktion, og gør man det rigtigt, er der lydgengivelse, så englene synger.

Direkte er blevet trendy

Direct to Disc – eller Direct Cut – er ikke noget nyt fænomen. Faktisk blev de første lakplader skåret på denne måde. Man havde ikke andre muligheder. Nu er optage-metoden blevet trendy igen.

Se også:  Sennheiser MD 435 / MD 445 [TEST]: Lad din stemme trænge igennem

Et af de musikforlag, som er specialister på området, er britiske Chasing The Dragon. Her foretages musikoptagelserne i et lokale i stuen og skæringen på anden sal i bygningen. Er du til jazz, kan vi varmt anbefale Quentin Collins på plademærket.

Du kan også finde pladen brugt på nettet. Prisen for en lp er cirka 500 kr. – lidt pebret måske, men også en unik plade.

Kompromisløs metode

I dag vil man ellers altid optage musikken digitalt i meget høj opløsning – og herefter konvertere den til et analogt format, hvis den skal ned på en vinlyplade. Eller man kan finde på at optage analogt på bånd, som derefter bliver bearbejdet, mixet og altså på mange måder manipuleret væk fra den oprindelige lyd – før man endelig skærer masteren.

Direct to disc er en langt mere kompromisløs metode, som i princippet gør det muligt at komme tættere på den oprindelige lyd under koncerten. Resultatet er som regel – hvis mikrofonerne er stillet korrekt op, og udstyret er af høj kvalitet – en helt forrygende optagelse. 

Det gælder også denne udgivelse med Berliner Philharmonikerne. Den har en intensitet, vi sjældent har hørt magen til på nogen optagelser. 

Ikke plads til fejl

Optagelsen er en hårrejsende proces, der kræver gode nerver hos musikere og især lydteknikere. For når koncerten først er gået i gang, er der ingen vej tilbage. Der levnes ikke plads til fejltagelser!

Se også:  Få en legendarisk 80'er-chorus helt gratis

Fra det øjeblik dirigenten svinger taktstokken første gang, bliver pladen skåret, og der er kun pause mellem satserne, hvor man kan skifte masteren ud. Optagelsen her fylder tre pladesider.

Man undgår dog ikke helt ikke at justere på filtre og andre ting, når der optages. En analog plade skal nemlig have en såkaldt RIAA-korrektion. RIAA er en standard, der indebærer, at især bassen dæmpes; i to områder. Disse områders niveau hæves så igen gennem en RIAA i stereoanlæggets forstærker, når pladen afspilles.

Bastonerne fylder meget i pladerillen, og uden RIAA ville der kun være plads til få minutters musik på hver pladeside – modsat de 20-30 minutter, som man normalt får plads til.

TAGS
Hi-Fi
musikproduktion
pladespiller
vinylplade

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S