Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Her leverer LED-tv’et strålende farver

Tv-skærme med LED-teknologi har ikke den glød i farverne, som de uddøde plasmaskærme og nye OLED-skærme har. Men LG’s nye 65” LED-tv kommer forbavsende tæt på. Tilmed leverer fladskærmen et solidt lydbillede.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tv-skærme baseret på LED-teknologien har en række indlysende fordele. De kan blive meget flade, har lavt strømforbrug, og selv i finkornede 4K-opløsning kan de produceres til rimelige priser. Billedet er godt, men ofte ikke helt godt nok.

LED-skærme har særligt problemer med at blive helt sorte, når de skal være det. Det bliver aldrig så sort og detaljeret i de mørke områder, som med de bedste (desværre nu nærmest uddøde) plasmapaneler eller de nye OLED-skærme. OLED-tv’er er der ikke mange af, og de er pebrede i prisen. Derfor er det glædeligt, at dette nye tv, LG 65UF850V, viser markant forbedrede billedtakter.

LG benytter deres eget Web OS-styresystem, og det er stadig blandt de hurtigste til smart-tv. Den gode lyd slippes ud gennem den lille sprække under skærmen.

Her er gengivelsen af sort forbavsende god. Der er stadig et pænt stykke vej op til de bedste plasmapaneler, men dette tv er langt bedre end gennemsnittet på LED-markedet. LG-tv’et har noget støj i de mørke partier. Alligevel er det kun Panasonics dyre topmodeller, som overhaler LG 65UF850V.

At kunne gengive sort helt sort har stor betydning for billedet, for så står alle andre farver langt mere tydeligt og krystalklart frem. Og det gør det i den grad på LG’s tv. Det er altså langt fra perfekt, men de mange detaljer i billedet overskygger de små fejl. Dertil kommer, at detaljeringen indgår naturligt og homogent i billedet.

Selvom der er tale om en 65”-model (fås også i 55”), så er billedet skarpt og nærmest uden synlige konturerer omkring mennesker eller andet i bevægelse – selv med en afstand på 2 meter til skærmen og med et 720P-antennesignal! Det er altså imponerende, for tv’et er en UHD-model, så 720P-signalet bliver skaleret op til 4K kunstigt.

En Blu-ray-film med 1080P-opløsning viser, tv’et er en ægte filmfremviser. En af præindstillingerne hedder ”Film”, og her står billedet klart, dybt og med masser af detaljer. Vi foretrak faktisk også indstillingen ”Film” til TV-Avisen og andre udsendelser, da de øvrige indstillinger har en tendens til at gøre billedet for køligt.

Stor lyd – svær betjening

Lydbilledet imponerer også. LG har da også haft lydspecialister fra Harman Kardon ind over. Lydgengivelsen er forbavsende stor og dyb.

Basgengivelsen er bedre end fra 95 procent af markedets øvrige fladskærms-tv'er. Det er stadig ikke som en god lydbar, men lyden kommer godt ud i lokalet, og tale er meget let at forstå. Du får endda fine effekter fra film med Dolby-lyd.

LG smart-tv og betjening er baseret på producentens styresystem Web OS, og det fungerer ret hurtigt – tv’et er i det hele taget et af de kvikkeste på markedet til opstart. Men styringen med en Bluetooth-fjernbetjening, hvor du skal pege og trykke, finder vi bøvlet. Det er ret håbløst i nogle situationer, og helt forrykt, når man skal bladre gennem kanaler. De glider ned over skærmen og er svære at stoppe, når de først er kommet i bevægelse.

Men så er det negative også sagt om dette LG-tv, der leverer en præstation tæt på det ypperste og på mange måder sætter nye standarder for, hvad vi kan forvente i prislejet 20.000-25.000 kroner.