Home » Bilen » Her kan du afspille ethvert videoformat
Her kan du afspille ethvert videoformat

Her kan du afspille ethvert videoformat

Share

Hvis du har en stor dvd-samling eller ofte skyder dine egne hjemmevideoer, skal du overveje afspilnings-programmet VLC, der håndterer alle videoformater

Mediaafspilleren VLC er et lille, gratis og yderst brugbart program. Dets styrke er, at det afspiller dine film uanset formatet. Du kan hente programmet på www.videolan.org.

Et filformat er i bund og grund en specifikation, som definerer, hvordan data skal lagres. Forskellige formater har hver sine fordele og ulemper, og når det drejer sig om video på en pc, er der et kæmpe udvalg.

Dvd’erne i din filmsamling anvender MPEG-2-formatet. Ældre versioner af Windows foretrækker AVI. Og internet er et virvar af eksotiske formater, som gør filerne små, men bibeholder et skarpt billede.

VLC spiller stort set hvilket som helst format, og du får oveni en række gode funktioner.

[pt id=’2024628′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Datatids bedste tipDu kan trække og slippe film direkte på VLC’s brugerflade og programmet vil begynde at afspille automatisk. “‘]

Datatids bedste tipDu kan trække og slippe film direkte på VLC’s brugerflade, og programmet vil begynde at afspille automatisk.

1 Få den seneste version

For at få det bedste resultat skal du have den seneste version af programmet. Her har udviklerne fjernet de fejl og uhensigtsmæssige koder og tilføjet nye funktioner. Mens VLC kører, klikker du på ”Help” og vælger ”Check For Updates”. VLC er engelsksproget, men det er ikke noget problem, for programmet er nemt at bruge.

[pt id=’2024629′ size=’large’ link=’file’]

 

VLC har ikke internettets smukkeste og mest imødekommende brugerflade, men dets styrker opvejer svaghederne. Nu skal vi afspille en film. Læg en dvd i pc’ens drev. Klik på “Media” fulgt af “Open Disc”. Diskdrevet skal være knyttet til din dvd-afspiller. På en normal pc er det oftest D:. Klik ”Play” til sidst.

[pt id=’2024630′ size=’large’ link=’file’]

 

VLC’s styrke er evnen til at afspille filer fra snart sagt ethvert program og gemt i hvilket som helst format. Hvis du for eksempel vil åbne en film optaget med dit digitalkamera, klikker du på Media > Open File. Derefter finder du den film, du vil se. VLC er så fleksibelt, at det ikke skyr noget format.

Se også:  Dette minikamera er nok nemmere til foto og video end mobilen
[pt id=’2024631′ size=’large’ link=’file’]

 

Som standard afspilles film i et vindue, som ikke fylder hele skærmen. Men hvis du vil læne dig tilbage og nyde oplevelsen, er det rart med fuldskærmsvisning. Klik på fuldskærmsikonet, som er det femte fra venstre. Hvis du vil tilbage til standard, klikker du på tastaturknappen ”Escape”.

[pt id=’2024632′ size=’large’ link=’file’]

 

Forholdet mellem filmens højde og bredde, filmformatet, var i gamle tv-programmer 4:3, men moderne skærme har et formatforhold på 16:9. Det kan få skuespillerne til at se korte og klumpede ud. Men denne forvrængning ordnes nemt ved at klikke ”Video Aspect Ratio” og vælge ”4:3”.

[pt id=’2024633′ size=’large’ link=’file’]

 

Hvis du har svært ved at høre, hvad der bliver sagt i filmen, kan du klikke på tasten ”Ctrl” samt op- eller nedpilen. Hvis det ikke virker, vælger du ”Tools, Effects and Filters”, og på fanen Graphic Equalizer klikker du ”Enable”. Vælg Preset > Full bass and treble, som forbedrer dialoglyd.

[pt id=’2024634′ size=’large’ link=’file’]

 

Nogle film er ret mørke i det, og det ødelægger oplevelsen. Så drop den dunkle stemning og klik Tools > Video Effects. Sæt flueben i boksen ved siden af ”Image Adjust”. Skub nu gamma-skyderen lidt op, hvorefter skyggede steder i filmen lyser op. Klik Close >Play, når du er tilfreds.

[pt id=’2024635′ size=’large’ link=’file’]

 

Nu ser dine film bedre ud, end da de blev lavet. Så hvorfor ikke fejre dette med en skærmkopi, en screendump, af din favoritscene – og måske bruge den som pauseskærm på pc’en? Det gør du ved at trykke samtidig på tasterne ”Skift” og ”s”. Filens placering bliver vist sammen med et minibillede af den.

[pt id=’2024636′ size=’large’ link=’file’]

 


TAGS
Guide
medieafspiller
TechLife
Tips og trick
Video

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S