Home » Sikkerhed » Hér er den helt store sikkerhedsfejl, som de fleste af os begår
Hér er den helt store sikkerhedsfejl, som de fleste af os begår

Hér er den helt store sikkerhedsfejl, som de fleste af os begår

Share
Brug af de samme adgangskoder til arbejdsmæssige og private formål er et kæmpe it-sikkerhedsproblem – ikke mindst i sommerferien

Skal du have arbejdscomputeren med på sommerferie? I så fald risikerer du at åbne døren på vid gab for hackere, og hvis du er rigtig uheldig, kan hackerne både få adgang til personfølsomme oplysninger om dig selv og bryde ind i din arbejdsgivers it-system.

Sådan lyder advarslen fra it-sikkerhedsfirmaet Beyond Identity, der har undersøgt folks brug af adgangskoder. Undersøgelsen viser, at 50 procent genbruger adgangskoder, således at de har de samme adgangskoder til it-systemet på jobbet, som de bruger til private konti og sociale medier.

Genbrug af koder gør det nemt for hackere

Undersøgelsen fra Beyond Identity er foretaget i Sverige og Norge, men ifølge firmaets landechef for Danmark og de øvrige nordiske lande, Juha Hakava, tyder tidligere lignende undersøgelser på, at billedet er det samme i Danmark som i vores nabolande.

Se også:  Krigen i Ukraine har ikke ført til flere it-trusler – men risikoen stiger

I Danmark fraråder Digitaliseringsstyrelsen og Center for Cybersikkerhed, at man genbruger adgangskoder. Ifølge Juha Hakava øger genbrug af koder risikoen for, at hackere kan få adgang, og malware kan installeres på computeren. Og risikoen er endnu større, hvis man på ferien deler adgangskoder med familiemedlemmer, der låner arbejdscomputeren og bruger den til netsurfing, gaming og streaming.

Adgangskoder er for usikre

Undersøgelsen fra Beyond Identity viser, at omkring hver fjerde såvel hjemme som på arbejdspladsen benytter såkaldte svage adgangskoder. 10 procent skifter aldrig adgangskoder på jobbet. Når hackere trænger ind i et system, har de i 80 procent af tilfældene udnyttet adgangskoder, fremgår det af Verizon 2019 Data Breach Investigations Report.

Selv en stærk adgangskode er imidlertid ikke nok til at forhindre hackeres indtrængen, siger Tom Jermoluk, CEO hos Beyond Identity.

“Adgangskoder er usikre, uanset og de er lange eller svær eller skiftes ofte. En bruger, som bliver snydt af phishing, kommer jo til at udlevere adgangskoden, uanset hvor kompliceret den er. Adgangskoden vil altid kunne stjæles eller gættes. Derfor hjælper det ikke i længden med strikse retningslinjer for adgangskoder. I stedet bør i første omgang virksomheder ophøre med overhovedet at bruge adgangskoder. Adgangskoder er ikke en effektiv beskyttelse mod cyberangreb, og tiden er inde til at erkende, at vi har brug for andre metoder. Brugen af adgangskoder er mest af alt en belastning,” siger Tom Jermoluk.

Se også:  Cyberkriminelle bliver stadig mere målrettede og sofistikerede

29 procent af de adspurgte skriver deres adgangskoder på papir. 10 procent har adgangskoderne i en almindelig word-fil, og 9 procent har mailet dem til sig selv. Hver femte bruger navnet på deres husdyr, barn eller favoritsportsklub som adgangskode.

Undersøgelsen er gennemført af Fractl for Beyond Identity. 1.004 personer i Sverige og Norge har besvaret spørgsmål om brug af adgangskoder via et webbaseret spørgeskema.


TAGS
Adgangskode
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S