Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Her er de 10 mest almindelige pc-problemer

It-supportafdelingen hos MYSecurityCenter.com har taget temperaturen på danskernes computerudfordringer anno 2012. Se, om du kan nikke genkendende til firmaets topti over de mest almindelige problemer, og få sikkerhedsekspert Janus Rægaard Nielsens tips til, hvordan du bedst kan mindske risikoen for, at de opstår.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1. Min computer er langsom

Det mest udbredte problem overhovedet. En langsom computer kan fremkalde mange frustrationer, men heldigvis er der noget, du selv kan gøre, inden du skifter den ud. Der kan være flere grunde til en langsom computer, den mest almindelige er dog mangel på vedligeholdelse. Fragmenterede data, en ødelagt registreringsdatabase, spionprogrammer og massevis af unødvendige programmer, der kører på samme tid, æder alt sammen hastigheden og ydeevnen på din pc.

Tips: Hold styr på dine programmer. Fjern dem, du aldrig bruger, eller luk dem ned, når du har brugt dem. Rens registreringsdatabasen med et af de mange gratis eller betalte programmer, der findes til Windows. Alene disse to tiltag vil nemt kunne gøre din pc op til 30 procent hurtigere.

Læs også: Sådan undgår du computerkatastrofer.

2: Min computer fryser fast

Også et almindeligt problem, som dog er langt mere alvorligt end en langsom pc. I de fleste tilfælde skyldes det virus, især spyware, der er blevet installeret på din computer. Det kan være kommet ind via et klik på et link til en falsk hjemmeside, fra en mail eller lignende. Ofte bliver e-mailen sendt fra det, der ligner din bank, Paypal, Facebook eller lignende. Det sidste års tid har MYSecurityCenter set en kraftig stigning i malware, der netop stammer fra Facebook-relateret svindel blandt deres kunder.

Tips: Tjek det link, du er ved at klikke på, ved at holde cursoren over det, så du kan se linkets fulde tekst. Ser den mistænksom ud? Oplys aldrig dine passwords eller kreditkortoplysninger til nogen, heller ikke selvom det ser ud, som om din bank kræver, at du verificerer din konto. Det er et snedigt phishing-trick, som hackerne bruger til at få adgang til dine penge. Sørg for, at dit antivirus- og antispywareprogram er opdateret. De fleste antivirusprogrammer kan man indstille, så de automatisk tjekker efter nye opdateringer. Hvis du er sikker på, at din computer er spywarefri, kan problemet skyldes uopdaterede hardwaredrivere. Computeren kan ikke kommunikere med hardwarekomponenterne uden en opdateret driver. Når der ikke findes en driver, eller når driveren er forældet, kan hardwaren låse sig fast.

3. Jeg har glemt at lave backup

Desværre er backup stadig en overset sikkerhedsforanstaltning blandt mange private brugere – indtil den dag, det er for sent. Vigtige dokumenter, billeder, musikbiblioteker og e-mails bliver automatisk gemt på computerens harddisk, som er en mekanisk og elektrisk enhed. Når den bryder sammen (og det er når, ikke hvis), forsvinder disse data for altid. Selvom du har garanti fra harddiskproducenten, dækker den ikke dine data, den erstatter kun selve harddisken med en ny. Det er der mange, som ikke er klar over.

Tips: Find en løsning, der laver automatisk backup til en ekstern harddisk, server eller en cloudtjeneste. Vælger du at backe up til en harddisk, så sørg for, at den ikke står samme sted som computeren, for i tilfælde af brand eller lignende vil den også bukke under. Backup skal helst være en automatiseret proces, som fungerer, uafhængigt af om du husker det eller ej. Online-backupløsninger har den fordel, at du kan få adgang til dine data overalt i verden. De bliver ikke berørt af naturkatastrofer, og de fleste onlinetjenester garanterer 100 procent sikkerhed ved at sørge for backup af deres backup.

4. Jeg bombarderes med adware, og min startside har ændret sig

Mange lægger ikke mærke til, at de ofte accepterer en ny værktøjslinje, når de downloader gratis programmer som for eksempel Adobe Reader. De gratis værktøjslinjer kan indeholde skadelig kode, som sender besked til din browser om at ændre indstillingerne, så din startside for eksempel ændres til en anden side. Samtidig sender de ofte irriterende pop up-beskeder med reklamer for produkter, du aldrig har bedt om.

Tips: Læs betingelserne, inden du downloader et nyt program, og vær opmærksom på, hvad du giver tilladelse til. Hvis skaden er sket, kan det være vanskeligt at fjerne programmet. Mit bedste bud er at følge de vejledninger, der findes, når man søger information om det specifikke problem på Google. Der er sandsynligvis andre, der har haft samme udfordring, og som har beskrevet løsningen på nettet. Er du ikke så teknisk, kan professionel pc-support måske være løsningen.

Læs også: 10 tegn på at du har virus.

5. Jeg kan ikke komme på nettet

Problemer med internetforbindelsen kan skyldes mange forskellige ting. De mest almindelige er fejl i routeren, ip-adressen, forkert tilslutning af netværkskablerne, firewall-applikationer, der blokerer http-signaler fra din pc eller midlertidige nedbrud hos din internetudbyder.

Tips: Tjek, at WiFi er aktiveret på din computer. – Ved bærebare computere er der ofte en knap et sted på computeren. Tjek, om netværksikonet på computeren er tilsluttet, om der er en gul advarsel, eller det er deaktiveret. Hvis det er tilsluttet, skal du ringe til netværksudbyderen eller få fat i en med mere forstand på it.

Hvis det er deaktiveret, skal du tjekke, om kablet er sluttet ordentlig til, eller om WiFi er slået til på din computer. Hvis der er en gul advarsel, skal du genstarte routeren. Hvis dette ikke virker, kan du prøve at trykke på 'Start' og skrive cmd i søgefeltet og klikke på [Enter]. Så kommer der en sort boks op, hvor du kan skrive ipconfig /release og derefter ipconfig /renew. Hvis internettet ikke virker nu, skal du ringe til din internetudbyder.

De fem resterende computerproblemer og tips til at løse dem kan du læse om her: http://www.mysecuritycenter.com/infographic/computerproblems_da.

Læs også: Gratis program er bedst til at redde dine filer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere