Home » Styresystem » Her er alt det nye i Windows 10, version 1809
Her er alt det nye i Windows 10, version 1809

Her er alt det nye i Windows 10, version 1809

Share
De store forbedringer

Opdateringen October 2018 indeholder ikke blot et par nye funktioner, men udruller en lang række velkomne forbedringer til eksisterende værktøjer.

Flere værktøjer i Windows 10 har også fået en overhaling. Blandt andet Spillinje, som er videreudviklet efter de store forandringer i den forrige funktionsopdatering fra april 2018. Værktøjet er nu tilgængelig via Startmenuen samt ved at trykke på tasterne Win + G. Herfra styrer du med den indbyggede kontroller spillets lyd til den korrekte udgangsenhed. Du kan også indstille uafhængige lydstyrker for forskellige apps, spil og andre dele af dit system.

Den foregående opdatering introducerede Spiltilstand, hvilket forbedrer spilydelsen ved at nedtone baggrundsopgaver. Tilstanden er nu automatisk aktiveret. Du kan slå den til eller fra via Indstillinger > Spil > Spiltilstand. Desuden sættes alle driverinstalleringer i Windows Update og andre afbrydelser (såsom genstartsnotifikationer) på pause.

En relateret justering er Fokushjælp, som tændes automatisk for alle fuldskærmsspil, ikke kun de, der kører fuld skærm ved hjælp af Direct X. Du styrer Fokushjælp via Indstillinger > System > Fokushjælp.

Forbedringer til skærmen

Hvis du bruger Windows 10 til trådløst at projicere din skærm til kompatible enheder via dit netværk, er du sikkert glad for, at funktionen nu viser en bjælke øverst på skærmen, så det er nemt at kontrollere, at du er tilsluttet, afbrudt eller genopkoblet. Du kan også med et par klik skifte mellem projektionsformer som spil, produktivitet eller video.

Med 4K Ultra HD-skærme stiger antallet af skærme, der understøtter ekstra funktioner. Naviger til Indstillinger > System, hvor du finder et link til Windows HD Color-indstillinger. Har du en nyere HDR-kompatibel skærm, skal du klikke på denne for at tjekke, om den er kompatibel med indhold i HDR (High Dynamic Range) og Wide Color Gamut (WDR). Hvis ja, aktivér den herfra og konfigurer indstillinger og få adgang til HDR-indhold, herunder spil og apps samt video og foto, på din pc.

Har du en skærm med en lysføler, der automatisk justerer lysstyrken, finder du lignende indstillinger under Indstillinger > Apps > Afspilning af video. Her har du mulighed for at justere dine videoers lysstyrke, så de automatisk tager højde for omgivende lys.

Søg i preview-panelet

Søger du med Proceslinjens søgefunktion, vil du opdage, at søgefelt er blevet større. Det skyldes, at det nu indeholder et vindue til forhåndsvisning. Begynd med at skrive dit søgeord, og det vil vise en af to ting, afhængigt af hvilket emne der vælges som bedste match.

Se også:  Guide: Kør komplet Windows 10 på Raspberry Pi

Er det et program, en fil eller en systemindstilling, ser du en række valgmuligheder; fra at klikke på ”Åbn” og tilgå en liste over nyligt åbne programfiler til at åbne en fils overordnede mappe. Er bedste match en websøgning, ser du en liste over Bing-søgeresultater. Disse er hentet fra søgemaskinens første side og kan indeholde udvidet forhåndsvisning af det første resultat, relaterede oplysninger og muligheder for at søge efter billeder i stedet.

Klik på et link for at åbne resultatet i Edge, eller klik for at se alle resultater og åbne søgesiden i Edge. Et sidste tip: Du kan skifte fra forhåndsvisning til et andet element i listen ved at klikke på ”>”-mærket ved siden af elementet.

Opjusteret sikkerhed

Det er slut med Windows Defender, eller i det mindste med navnet. Med opdateringen fra oktober 2018 har vi fået Windows Security med en lignende brugergrænseflade som den ansigtsløftning, Windows generelt har fået. En velkommen forbedring er sek-tionen med Virus- og trusselsbeskyttelse, som advarer om mulige, aktuelle problemer, der kræver handling.

En anden justering er nemmere brug af funktionen ”Styret mappeadgang.” Åbn Windows Sikkerhed og gå til Virus- og trusselsbeskyttelse > Ransomware-beskyttelse > Administrer ransomware-beskyttelse. Når Styret mappeadgang er slået til, klikker du på ”Tillad en app via styret mappetilgang” for at se apps, som for nylig er nægtet adgang. Giv dem tilladelse, når du stoler på dem.

Beskyttelse mod ransomware er lidt nemmere at styre.

En anden funktion gør det nemmere at køre Edge i et isoleret miljø, så snavset holdes væk fra din pc. Bemærk, at Application Guard fungerer på pc’er med 4 GB ram, men arbejder bedst med 8 GB. Åbn Windows Sikkerhed, vælg ”App- og browserstyring”, rul ned til sektionen ”Isoleret browsing” og klik på ”Installer Windows Defender Application Guard” for at få adgang til dialogboksen Windows-funktioner. Rul ned og marker Windows Defender
Application Guard og klik på ”OK”. Efter genstart vises et link til at ændre indstillingerne, hvilket gør det nemt at vælge, om sikkerheden skal hæves eller sænkes, så du kan gemme data, kopiere og indsætte eller udskrive fra Edge.

Se også:  Guide: Få det fulde udbytte af OneDrive

Sidst, men ikke mindst, kan du nu lettere kontrollere din tredjeparts-sikkerhedssoftware via Indstillinger > Administrer udbydere (fordi Windows Sikkerhed stadig ikke kan erstatte god antimalware-software).

Det er nemmere end nogensinde at køre Edge i dets eget, lukkede system for at øge din pc’s sikkerhed.

Her ser du, om din sikkerhedssoftware er registreret korrekt som en ”beskyttet proces” med Windows Sikkerhed. Denne funktion er designet til at forbedre sikkerheden for dit styresystem, da beskyttede processer kun tillader indlæsning af troværdig kode, hvilket giver større beskyttelse mod angreb udefra.

Opdateringen gør dette til et krav for al sikkerhedssoftware, som skal registreres med Windows Sikkerhed. Gør du ikke det, vises softwaren ikke som udbyder, og Windows Sikkerhed forbliver fuldt ud aktiveret.

Tips til justering af brugerfladen
1 Få mørk tilstand i Stifinder

Med funktionsopdateringen fra oktober 2018 får du mulighed for at bruge det mørke tema i Stifinder. Når du går til Start > Indstillinger > Personlig tilpas-ning > Farver og sætter ”Vælg din standard apptilstand” til mørk, vil Stifinder også (stort set) være mørkt.

2 Farverige vindueskanter

Borte er de farverige titellinjer og vindueskanter. Nu er de grå, designet til at blende ind. Gendan det gamle udseende ved at sætte flueben i boksen ”Titellinjer og vindueskanter” under Start > Indstillinger > Personlig tilpas-ning> Farver.

3 Gør teksten større overalt

Åbn Start > Indstillinger> Øget tilgængelighed > Skærm, og du får vist en ny mulighed for at gøre teksten større i hele styresystemet ved blot at bruge skyderen. Når du er tilfreds med niveauet, klikker du på knappen ”Anvend”.

TAGS
opdatering
Tips og tricks
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S