Home » Styresystem » Her er alt det nye i Windows 10, version 1809
Her er alt det nye i Windows 10, version 1809

Her er alt det nye i Windows 10, version 1809

Share

Den store version 1809 opdatering er endelig begyndt at rulle ud til Windows-brugerne. Datatid TechLife hjælper dig med at få det bedste ud af de nye funktioner

Oktober er den tid, hvor Microsoft udsender årets anden vigtige funktionsopdatering af Windows 10. October 2018 Update, eller version 1809, er den sjette store opdatering, siden Windows 10 blev lanceret i 2015. I denne guide afslører vi alle de nye, spændende funktioner og forbedringer. Fra et nyt udklipsholderværktøj med historik til nye måder at integrere Windows 10 med din Android eller iOS-telefon.

Men tiden med 1809 har ikke været let. Opdateringen blev midlertidigt trukket tilbage efter problemer omkring første udrulning. Den har også udstillet store problemer med en to-årig cyklus med opdateringer, som de fleste brugere hverken kan fravælge eller udsætte. Derfor begynder vi guiden med at vise, hvordan du fremover undgår forkludrede opdateringer og holder forstyrrelser på et minimum.

Vi viser også, hvordan du forsinker opdateringer, hvis du kører med Windows 10 Pro, og hvordan du gendanner data, som måske er blevet slettet, hvis du var uheldig at være en af de tidlige brugere af opdateringen. Endelig giver vi også et par tips til, hvordan du forhindrer næste opdatering, Spring 2019 Update, i at ødelægge dit system.

Tricks til en opdatering

Før du går på opdagelse i de nye funktioner i October 2018 Update, bør du forberede dig på den nye opdatering og alle de andre, som kommer fremover.

Microsoft frigav funktionsopdateringen den 4. oktober 2018, men allerede i løbet af en dag var der rapporter om, at den slettede vigtige personlige filer fra brugermapperne. Herefter trak Microsoft opdateringen tilbage. Mange brugere af Windows 10, herunder Datatid TechLifes redaktion, fik dog installeret opdateringen uden problemer. Er du iblandt, kan du trække vejret roligt.

Med Windows 10 Pro kan du udskyde opdateringer såsom
October 2018 Update i op til et år.

Har du opdateret og fundet ud af, at du mangler filer, bør du køre et datagendannelses-program for at prøve at få dem tilbage. Har du fulgt vores tidligere råd og regelmæssigt sikkerhedskopieret dit systemdrev, er dine filer stuvet væk i sikkerhed i kopien, så du kan gendanne dem via genoprettelsesfunktionen i dit sikkerhedskopieringsprogram. Hvis ikke, giver vi på de følgende sider en tretrins-gennemgang af, hvordan du gendanner ved hjælp af det gratis Recuva-værktøj.

Genopret fra backup

Skulle du løbe ind i problemet med manglende mapper, efter du har installation af en funktionsopdatering, kan du genoprette dem fra dit værktøj til sikkerhedskopiering. Bruger du Filhistorik, så åbn Stifinder, og lokaliser C:\Brugere\(dit brugernavn). Åbn her hver mappe igen (for eksempel Dokumenter), og klik på ”Oversigt” (i sektionen ”Åbn”) for at se, hvad der kan genskabes. Som regel er nyeste version af filen den, du søger. Klik blot på den grønne knap i skærmbilledet for Filhistorik for at gendanne dem.

Se også:  Guide: Så nemt optager du lyd på din computer

Bruger du en diskafbildning via Macrium, dobbeltklikker du på sikkerhedskopien i Stifinder for at montere den som et virtuelt drev. Kopier den manglende fil tilbage fra mappen Brugere\(dit brugernavn) på din pc’s drev. Bruger du Paragon, vælger du den relevante sikkerhedskopi i hovedprogrammet. Rul musen over det første dash-symbol til venstre for tidslinjen Backup, og klik på ”Explore” i pop-op-menuen. Gennemsøg kopien for manglende filer (under C:\Brugere\(dit brugernavn), og gendan dem derfra.

Hvad har vi lært indtil nu?

I skrivende stund har Microsoft elimineret fejlene, og October 2018 Update udrulles igen. Desværre viser hele balladen, især for Windows 10 Home-brugere, at du skal håndtere alle store Windows-opdateringer med en sund portion skepsis og altid sikkerhedskopiere hele dit system inden.

Er du Windows 10 Pro-bruger, er det tid til at udnytte det. Åbn Indstillinger > Opdatering og sikkerhed. Klik på ”Avancerede indstillinger”. Slå skyderen til ved ”Afbryd opdateringer midlertidigt”. Vælger du den halvårlige kanal, installeres funktionsopdateringer kun, når de anses for stabile nok til organisationer. Vil du ikke vente så længe, bruger du rulle-menuen til at vælge, hvor mange dage der skal gå. Vi anbefaler, at du venter mindst 30 dage eller endda 60 dage, indtil funktions-opdateringen er installeret efter udgivelsen.

Bruger du Windows 10 Home, kan du forsøge at deaktivere Windows Update ved hjælp af værktøjet Windows Update Blocker (www.sordum.org/9470/). Metoden er ikke fremtidssikret, så sats hellere på at få sikkerhedskopieret. Den bedste måde at gøre det på er at implementere en backup-plan, så din pc automatisk sikkerhedskopieres med jævne mellemrum.

Er du tilfreds med ugentlig sikkerhedskopiering er Macrium Reflect Free (www.macrium.com/reflectfree.aspx) et godt valg. Ønsker du at lave hyppigere backups uden risiko for at løbe tør for plads, vælger du Paragon Backup & Recovery Free 17 (www.paragon-software.com/free/br-free/).

Understøttelsen af en trinvis øget sikkerhedskopi gør det mere praktisk at sikkerhedskopiere hele din pc hver dag, plus at programmet kan lave backup af specifikke filer og mapper.

Opdateringsassistenten er en sikker måde at få opdateringer på. Er du opdatereret, får du denne besked.

Installering af opdateringen

Sandsynligvis er opdateringen allerede installeret på din pc. Du kan undersøge det ved at gå via Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed”. Rul ned og klik på ”Buildoplysninger for operativsystem”. Rul ned til Windows-specifikationerne. Står der 1809 ud for din version, er opdateringen installeret. Er ver-sionsnummeret 1803, skal du opdatere.

Se også:  Guide: 59 genveje til dit eget Windows

Den indlysende måde at gøre det på er via Windows Update ved at klikke på ”Søg efter opdateringer” (har du Windows 10 Pro, skal du klikke på ”Avancerede indstillinger” og kontrollere, at opdateringen ikke er udsat). Mislykkes det, så noter fejlmeddelelsen og dens kode og søg på nettet efter information og gode råd.

Er der stadig problemer, går du ind på www.microsoft.com/da-dk/software-download/windows10 og henter opdateringsassistenten ved at klikke på ”Opdater nu”. Gem programmet på din pc. Dobbeltklik på filen og tjek, at den indeholder 1809. Klik igen på ”Opdater nu”. Efter lang tids download og installation (en statuslinje holder dig løbende informeret), bliver du bedt om at genstarte. Windows genstarter flere gange, før du lander på login-skærmen.

Du modtager opdateringer gennem Windows Update, men nogle gange kræver de en genstart.

Efter login, får du besked om, at Windows indstiller forskellige ting. Derefter skal du foretage en række valg vedrørende dataindsamling og funktioner (vores anbefalinger er angivet i parentes): stemmegenkendelse (ikke nødvendigt), placering (afhænger af brugen af apps), find min enhed (kræves kun for tablets og bærbare computere), diagnostiske data (grundlæggende er tilstrækkeligt), inkning og typing (personlig præference), skræddersyede oplevelser (igen dit valg) og endelig annonce-id (vi anbefaler ikke, at annoncer kan tilpasses).

Når det er gjort, processen tager mellem 30 minutter til over en time, er du tilbage på skrivebordet klar til at begynde at udforske opdateringen.

Gendan tabte filer med Recuva
1 Installer Recuva

Om nødvendigt henter du mobilversionen af gendannelsesprogrammet Recuva (www.ccleaner.com/recuva/builds) til et andet drev end det, dit Windows er installeret på. Udpak ZIP-filen til samme drev, og dobbeltklik på recuva.exe (32-bit) eller recuva64.exe (64-bit) for at komme i gang.

2 Gendan filerted fil

Du guides nu gennem gendannelsesprocessen. Sandsynligvis skal du i det engelsksprogede program vælge ”All Files”. Klik på ”Next”, og klik på ”Browse” under ”In a Specific location”. Vælg C:\Brugere\(dit brugernavn), hvor de fleste af dine manglende filer bør være. Klik på ”Next”.

3 Undgå Deep Scan

Er filerne forsvundet for nylig, så bør du undgå Deep Scan. Klik i stedet på knappen ”Start”, og afvent, mens scanningen fuldføres. En filliste vises. De grønne filer bør kunne genskabes. Marker alle de relevante filer, og klik på ”Recover” for at gemme på et andet drev.

TAGS
opdatering
Tips og tricks
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S