Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Helt trådløse øretelefoner [STORTEST]: Er AirPods pengene værd?

Du smider dem jo alligevel væk før eller siden, så hvor meget giver det mening at slippe for et sæt helt trådløse øretelefoner? Vi tester syv af de nyeste, fra de billigste til de dyreste, og giver dig svaret ...

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Helt trådløse øretelefoner er ikke længere noget, der kun hører til i den øverste ende af prisskalaen. Du kan få dem helt ned til under 500 kroner.Men følger kvaliteten så også med prisen? Vi tester seks modeller, fra de dyreste til de billigste.

En pind i øret

Apple er en trendsætter på godt og ondt. Mest ondt, når det gælder helt trådløse øretelefoner. For det er Apples skyld, at flere deltagere i testen får det til at se ud som om brugeren har en lille pind stikkende ud af øret. Hvorfor efteraber man hovedkulds et design, der er så kikset som AirPods? I virkeligheden er det måske ikke så underligt, for der er overraskende mange brugere, som har taget designet til sig. I vores optik bør et helt trådløst headset være så diskret så muligt, og nødigt brede sig særligt meget udover øregangen.

Samsung Galaxy Buds er de mest diskrete i testen. De vejer næsten intet og sidder som en lille und-seelig dut i øret.

Beoplay E8 er større, men også lidt lækrere i designet og sidder bedre, i hvert fald i vores ører. Creative Outlier minder meget om, men designkvaliteten er billigere. Prisen er så også mere end tre gange lavere, så det er ikke så underligt.

Skullcandy har et sært aflangt design. Med den glinsende, grønlige farve ligner de to skarabæer. En lille gummiarm skal få dem til at sidde solidt i øret, men den tjener ikke sit formål særlig godt, og da hele ydersiden af øretelefonerne sidder som en skal uden for øret, bliver det en mærkelig svuppende fornemmelse at have dem på.

Apples øretelefoner sidder fint, hvis du har ørerne til dem. Det er i hvert fald, hvad vi har ladet os fortælle, for det har vi ikke selv. Hos os sidder de alt for løst. Så meget at vi frygter at tabe dem ud af øret, hvis vi går rundt med dem, og så meget, at de ikke sidder tæt nok til at levere optimal lyd. Det er ærgerligt, ikke mindst fordi Apple ikke byder på nogen mulighed for at justere pasformen. Der hører ikke gummidutter med i forskellige størrelser, så du kan tilpasse dem øret.

Samme problem arver øretelefonerne fra iDiskk. De er mere eller mindre en komplet kopi af Apples. Det er Huaweis næsten også, men her har man faktisk fikset problemet og gjort det muligt at justere pasformen med gummidutter i forskellige størrelser.

En væsentlig faktor ved de helt trådløse øretelefoner er opbevaringsæsken, der følger med. Ikke kun, fordi de kan forsyne dem med ekstra strøm, men også fordi, at du kommer til at tage den med rundt. Og noget skal du jo putte øretelefonerne i, når de ikke er i ørerne. Derfor betyder designet en del, og her er en væsentlig forskel.

Samsung vinder endnu engang for det mest diskrete design, men Apple og Huawei er lige i hælene og iDiskk er sådan set heller ikke langt fra. De har alle en størrelse, der vil passe i inderlommen. B&O's har også et fint format. Her er man gået efter et mere stilfuldt udtryk. Hvorvidt man så synes imiteret læder er stilfuldt. må være en smagssag.

Hos Skullcandy og Creative er æskerne oppe i en størrelse, hvor det er svært at finde plads til dem i lommen. Skullcandys er tilmed designet på en måde, der gør det temmelig besværligt at få øretelefonerne ud af æsken.

Tal til dem

Tilslutningen af øretelefonerne er gennemgående ret nem. De går i parringsmode, når du tager dem ud af æsken, og så er det bare at finde dem under tilgængelige Bluetooth-enheder på din mobiltelefon.  Apple er dog alligevel et skridt foran. Her skal du bare åbne æsken, så spørger din iPhone automatisk, om du vil forbinde øretelefonerne. Det samme sker på iPad, Apple TV og Mac-computere.

Forbindelseskvaliteten kan vi generelt ikke klage over. Dog oplevede vi mindre udfald hos B&O, når vi lyttede til musik med mobilen placeret i bukselommen. Betjeningen er en anden snak. Den gav udfordringer. Med enheder som disse er der ikke megen plads at gøre godt med, og derfor må producenterne være opfindsomme.

Touchbetjening er løsningen i de fleste tilfælde, og selvom det måske i virkeligheden er den bedste løsning, er det ikke optimalt. Det føles ikke rart, når du slår med en finger ind mod den lille dims inde i dit øre. Men det er nødvendigt for at stoppe, starte eller skifte et musiknummer. Præcisionen i den metode er heller ikke særlig god, så man laver tit fejltryk.

Skullcandy har trykknapper, men det gør ikke sagen meget bedre, da du på samme vis skal trykke ind mod øret.
Deltagene byder dog på et interessant alternativ. Du kan styre musikken med stemmen. Et tryk på headsettet og en digital assistent i mobilen aktiveres (hos Apple behøver du ikke engang trykke, bare begynd at tal). Så kan du sige "skru op", "skift nummer" eller "spil noget med Elvis". Du kan også få adgang til en lang række funktioner i din smartphone.

Effektiviteten afhænger af mikrofonerne i øretelefonerne, men generelt fungerer det fint. Dog er vi ikke selv særlig bekvemme ved at tale direkte ud i luften til en usynlig assistent, når vi befinder os ude i offentlige rum.

En feature, der adskille de dyre fra de billige headsets, er muligheden for trådløs opladning. Læg E8, AirPods eller Galaxy Buds på en trådløs oplader, og de begynder at suge strøm til sig. De anvender alle Qi-teknologi, så du kan bruge samme oplader. B&O tilbyder en opladermåtte i matchende design. Har du en mobil som Galaxy S10 eller Huawei P30 Pro, kan du også anvende bagsiden af denne som oplader. Desværre er Huaweis øretelefoner ikke kompatible med det i denne version.

iDiskk skraber bunden på batterilevetid. Her får du kun 1,5 times musik i øretelefonerne og ekstra 5-6 timer fra ladeæsken. Huawei og B&O imponerer heller ikke med 3-4 timer i øretelefonerne plus 12 timer i æsken. De øvrige klarer 5-6 timer i øretelefonerne, med undtagelse af Creative, som leverer helt op til 10 timer, plus 20 timer ekstra i ladeæsken.

Den rette balance

Det er næppe overraskende, at de dyre Beoplay E8 leverer den bedste lyd. Her får du et fuldendt lydbillede med fin balance mellem detaljer i toppen og fylde i bunden. Apple gør det også godt, ikke mindst til telefonopkald, hvor vi må erkende, at de små mikrofonpinde har en fordel. Men har man ikke ørerne til AirPods, får man ikke det optimale ud af dem.

Skullcandy lyder fint uden at stikke særligt ud, mens de billige iDiskk faktisk overrasker postivt til prisen. Du får ikke helt samme fyldige bund som hos de bedste i testen, men gengivelsen er flot og klar, og de er bestemt værd at lytte på. Også Huaweis testdeltager gør det ganske fint. Samsungs skuffer imidlertid lidt. Selvom AKG har været inde over, er det et spinkelt lydbillede uden megen saft og kraft, der leveres.

Creative blæser os ikke ligefrem bagover, men leverer et behageligt homogent lydbillede, som fint opfylder vores behov for lyd på farten. Da den også på pasform og batteritid leverer varen, er det Outlier Air, der får vores anbefaling.

 

Samsung Galaxy Buds

[wp-review id="3122975"]

Skullcandy Push

[wp-review id="3122983"]

B&O Beoplay E8 2.0

[wp-review id="3122953"]

Apple AirPods trådløs

[wp-review id="3122959"]

Huawei Freebuds Lite

[wp-review id="3122948"]

Creative Outlier Air

[wp-review id="3122989"]

iDiskk i51

[wp-review id="3122967"]