Det er ikke altid, et billede kan komme til at se ud, som øjet ser det. Især motiver, hvor der er stor forskel mellem lys og skygge, har kameraet problemer med at gengive billedet, sådan som vi ser det. Den nye Photoshop Elements (8.0) kan hjælpe dig med at løse det problem.
Når du betragter et motiv, tænker du sikkert ikke så meget over, om alle detaljer vil kunne gengives på et billede.
Mange er kommet hjem med billeder, hvor himlen er mere eller mindre udbrændt (himlen bliver helt hvid), medens forgrunden er fint belyst. Eller det omvendte hvor himlen er fint belyst, medens forgrunden er alt for mørk.
Problemet er, at kameraet ikke er i stand til at gengive motivets store toneomfang. Når du ser på motivet, vil øjet lynhurtigt kunne indstilles, så du ser himlen med detaljer, og hvis du kikker ned, vil øjet automatisk lukke mere lys ind, så du kan se alle detaljer i forgrunden.
Det sker så hurtigt, at du ikke tænker over det – heldigvis kan man sige.
Skulle man oversætte teknikken til et kamera, skulle det kunne tage billedet med én blænde på forgrunden, og en anden på baggrunden.
På den måde ville det kunne få detaljer med, både i forgrunden og i himlen. Det kan et kamera ikke – det kan kun tage et billede med én blænde og tid, som er den samme for hele motivet.
Resultatet er som nævnt, at hvis motivet har en stor kontrast, så kan alle dele ikke være korrekt belyst.
Du kan løse problemet ved at tage to eller flere billeder af motivet med forskellig belysning, så alle detaljer kommer med. Det vil sige, du tager et billede, hvor himlen bliver korrekt belyst, og et hvor forgrunden bliver korrekt belyst.
Der er flere programmer, der kan sætte billederne sammen, så det bedste fra hvert af dem bruges, til det endelige motiv, som har detaljer overalt. Et sådan sammensat billede kaldes et HDR-billede. HDR står for High Dynamic Range eller et billede med stort toneomfang.
Flere programmer kan klare denne proces helt automatisk, og det kan den nye version af Elements også.
Et vanskeligt motiv hvis du gerne vil have detaljer både i porten og baggrunden. Derfor blev der optaget 2 billeder. Ét hvor detaljerne i porten kan ses, og ét hvor bygningen i baggrunden er korrekt belyst. I Elements er det let at sætte de to billeder sammen til et såkaldt HDR-billede, hvor der er detaljer i både porten og baggrunden.
Hvis du vil lave et HDR-billede, er selve optagelsen det vigtigste. Jo bedre du gør det, jo lettere bliver det for computeren at sætte billedet ordentligt sammen til et godt resultat.
Først og fremmest skal du bruge et stabilt stativ. Alternativt kan du placere kameraet på et hårdt underlag og bruge trådudløser. Det er ret vigtigt, at kameraet ikke rykker sig.
Nu er du klar til at lave nogle forskellige eksponeringer. Sørg for, at du får de forskellige eksponeringer ved at justere tiden, og at du holder blænden konstant.
Årsagen er, at blænden påvirker billedets dybdeskarphed, og så bliver billederne ikke helt ens, når de skal sættes sammen. Nu kan du tage 2 eller flere billeder med forskellig belysning.
Brug f.eks. manuel indstilling eller eksponeringskompensation for at opnå de forskellige billeder. Hvis nu kameraet siger, at motivet skal belyses med 1/250 sek. på blænde 5,6, så kan du f.eks. tage 3 billeder.
Et på 1/60 sek. (= 2 blænders overbelysning), et på 1/250 sek. (korrekt) og et på 1/1000 sek. (= 2 blænders underbelysning).
Jeg har valgt et helt simpelt eksempel, hvor jeg kun har 2 billeder, der skal sættes sammen. Det ene er taget, så porten bliver korrekt belyst, og det andet så bygningen i baggrunden bliver det.
Billederne er taget på stativ, så de kan uden videre sættes sammen. Det foregår på følgende måde.
Først åbnes de billeder, der skal sættes sammen. Nederst i Project Bin markeres de derefter ved at holde Ctrl-tasten nede og klikke på dem (1). Nu vælges File | New | Photomerge Exposure (2).
1.
Nu åbnes et nyt vindue, hvor de to billeder er sat sammen. Sørg for at Automatic er valgt (1). På skydeknapperne kan du vælge detaljerne i lys og skygge. Ved at skyde på Highlight details kan du sænke eller øge detaljerne i højlyset.
På samme måde kan skyggen justeres med Shaddows-knappen. Endelig er der en saturation-knap, der bruges til at justere billedets farvemætning (2). Tryk Done, når du er tilfreds (3).
2.