Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

HD-videokameraer i test

Hvilket videokamera i High Definition skal du købe?.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Indbygget Laser? Dog ikke – men JVC har Laser Touch Operation. Der er tale om en lille, trykfølsom plade i siden ved LCD-panelet, hvor du kan styre en række features. Man scroller op og ned med fingeren, og det virker, men det er en funktion, som er mere blær en reel værdi.

JVC er ikke uden grund blandt mestrene, når man taler video-camcorder, og det viser de med denne model, der er gennemført i menuer, betjening og tilslutninger. Du trykker dig rundt i menuerne, første gang du bruger den, som havde du haft det i hånden masser af gange. Der er ganske enkelt, hvad du forventer, når du er hærdet ”filminstruktør”. Det hele kører glat og glidende. Zoomen er lidt langsom efter vores smag, og det kan være et irritationsmoment, men ellers kører maskinen bare lækkert og godt.

Undtaget den dumpingpris-agtige Toshiba er JVC testens billigste, og alligevel leverer den meget høj billedkvalitet. Vi bemærker, at der fokuseres hurtigt og godt. Du zoomer ind, og den stiller skarpt stort set med det samme. Autofokus-funktionen er i denne test kun overgået af Sony og Panasonic.

JVC klarer halvmørke rum uden alt for meget støj. Der er ikke decideret “grums” i mørke områder, men det bliver lidt gråt frem for helt sort. Den overgås lidt i kvalitet af Panasonic og Sony, når man kigger på den samlede pakke, men prisen attraktiv, og det sammenlagt med den høje kvalitet og det faktum, at den både tager flashkort og har indbygget harddisk, gør den til testens vinder!

HD på budget! Det lille Toshiba imponerer med features og en super lav pris. Det ligner en prisbasker som Lars med dynerne kunne komme med, og kameraet ser ikke billigt ud. Det er lige, til du får det i hånden, hvor du straks mærker den billige, lette plastik i forhold til de øvrige i testen.

Men det kan jo være helt ligegyldigt, hvis kvaliteten er i orden. Desværre er både funktioner og menuer mangelfulde. Du savner en del features, som de øvrige har. Det er sådan set i orden set i forhold til den lave pris, men du render tit ind i, at du ikke kan lave de specialoptagelser, du vil.

Når du betjener videoen, føler du en konstant forsinkelse. Der zoomes, som var den 5x optiske zoom på gangstativ, og når der stilles skarpt, bliver du irriteret og har lyst til at gøre det manuelt. Autofokus funger ganske enkelt for ringe, og denne del er så afgørende, at det alene giver et “no-go” herfra.

Betjeningen er mildt sagt irriterende, og kvaliteten af både billede og lyd er så absolut ikke til din 42” fladskærm. Billederne er godt nok i HD-opløsning, det kan man se i de mange detaljer. Men de er noget støjfyldte, og den har svært ved at skifte mellem lys og skygge. Den er ikke over-raskende ikke særlig god under ringe lysforhold.

Toshiba er testens klart billigste, og det er alt andet lige imponerende, hvor meget du får for pengene. Er du ude efter en billig video til internettet, er den perfekt. Til alt andet skal du stikke dybere i lommerne!

Testens Vinder! Yes baby, hvis vi måler alene på kvalitet, så ville Panasonic løbe med guldet. De leverer nemlig varen. Det er først og fremmest meget let at betjene, og du føler dig som en filmskaber på vej mod Hollywood efter få minutter. Menuerne kombineret med den trykfølsomme skærm gør det legende let at bruge. Du finder hurtigt ud af at skifte mellem de mere avancerede funktioner, som ligger gemt inde i menuerne. Det er fint – for som udgangspunkt skal du jo kunne skyde og filme uden at skulle fumle rundt i mulighederne. Dem skal du nok finde, hvis du har en Spielberg i maven.

Der er mange funtioner til trods for, at der er et fåtal af knapper. Så du skyder bare løs, til du er grøn i hovedet, så vil du opdage, at filmen står meget skarpt og ikke mindst meget lækkert i farverne. Billederne står med et let filmisk look på din fladskærm. Panasonic får dine amatørfilm til at se lidt bedre ud!

Det er ret fedt. Filmen står ”blødt” uden at være uskarp og uden at virke unaturlig. Den har bare fjernet den hårdhed i billedet, som man kender fra for eksempel dokumentarfilm.

Den får hård konkurrence af Sony, som er på omgangshøjde og laver endnu skarpere billeder. Men ingen af dem vinder testen – dertil er prisforskellen til den alt andet lige så fremragende JVC for stor.

Men søger du et kamera, der kan kaste lidt Hollywood-glamour over din amatørfilm, er Panasonic absolut den video, du bør tjekke ud!

Cool at være rund. Eller bare kuglerund? Hvem ved – vi ved, at vi er vilde med Samsungs ”øldåse”-video, der ser ultra cool ud, på trods af at den er testens klart største. Størrelse og vægt gør dog, at det er den, som føles bedst og mest professionel, når du har den i hånden og betjener det hele med pege- og tommelfinger. Den øgede vægt og dimensioner betyder, at man automatisk holder kameraet mere stille, men også at man får hurtigere krampe, når man er ude hele dagen!

Det har højeste opløsning på stillbilleder, og det kan man også se. De er absolut brugbare, og så kan du tage snapshot til din filmplakat! De er dog ikke en erstatning til dit super kompaktkamera. Det er på højde med et 1.500 kroners digitalkamera.

Knapper og betjeningen på touchpanelet virker lækkert og ”dyrt”. Du føler dig i sikre hænder – også når du zoomer. Den klarer desværre kun 10x optisk zoom, og optikken er lidt lang tid om at fokusere. Det er et punkt, som vil irritere dig. Du filmer løs, og billedet står uskarpt i nogle få sekunder – det er kameraet, der har fejlen, men når du fremviser på fladskærmen, ser det ud som om, du ikke kan stille skarpt!

Det er også irriterende, at det ikke altid er lige god til at lave støjfrie billeder under ringe lysforhold. Her er Panasonic og Sony klart bedre.
Samsung er et lækkert videokamera, som dog har nogle mangler billed- og funktionsmæssigt, der betyder, at det ligger lige under JVC, når man måler alle parametre. Og da JVC er 500 kroner billigere, falder Samsung lidt udenfor.

Kompakt high-end! Sony er blandt giganterne, når vi taler hjemmevideo (og professionel), og de holder fanen højt med denne ultra kompakte sag. Testens mindste er også den bedste – sammen med Panasonic. Men som Panasonic er den også i den lidt dyrere ende. Og så må du nøjes med 8 GB intern hukommelse, og skal ud at spendere i et MMC-kort for at filme mere. Det er ærligt talt lige i underkanten kære Sony!

Til gengæld vil du få skarpe, højt opløste billeder, der står meget, meget rent på dit dyrt inkøbte hukommelses-kort. Helt ud i hjørnerne stiller Sony skarpt, og når du zoomer, sker det med den helt rigtige hastighed. Det er noget man fornemmer med det samme, og det behøver man ikke være ekspert for. Den fokuserer hurtigt, uanset om du er på maks. zoom eller tæt på. Især når der bruges macro har mange kameraer svært ved at stille skarpt. Her er Sony klart testens bedste.
Menuerne er meget lette at finde rundt i, og touch-skærmen er den bedste af alle i testen. Sony er videoen til dig, der vil have high-end billeder i miniformat.

Billedmæssigt er den bedst målt med objektive øjne. Med nethinden kan vi bedst lide Panasonics lidt filmagtige måde at reproducere virkeligheden på.

Er du på udkig efter en video i stort format i små dimensioner, er Sony så absolut en værdig kandidat! Måler man alle paratmetre, er den testens moralske vinder – men du får alt andet lige rigtigt meget for pengene i JVC. Men søger du den perfekte pakke i klassen, er Sony sagen.