Home » Harddisk » Harddisken lever i bedste velgående
Harddisken lever i bedste velgående

Harddisken lever i bedste velgående

Share

Den er ved at nå folkepensionsalderen, den dominerer markedet for datalagring i stor skala, og dens fremtid ser stadig ganske lys ud. AOD gør status over den it-komponent, som vi alle er dybt afhængige af og tager for givet – indtil den crasher

Alle harddiske er lige. Men nogle hard-diske er mere lige end andre.”

Dette genbrug af det kendte citat fra en roman af George Orwell opsummerer efter denne signaturs mening situationen på harddiskmarkedet. Produkterne ligner hinanden rent fysisk. De er mekanisk og elektrisk kompatible ved at have de samme monteringsmuligheder og tilslutninger, og når man ser bort fra kapacitet, er man nærmest nødt til at være specialist for at kende forskel på de forskellige mærker, produktfamilier og priser. Men derfor er det alligevel ikke ligegyldigt, hvad man vælger – hvis man da selv kan få lov til at bestemme.

65 år på markedet

Der er næsten 40 år mellem den 14” store harddisk-plade fra museumshjørnet i AODs testlaboratorium og et nutidig harddisk-drev, der kan rumme mere end 100.000 gange så mange data.

 

Se også:  Computere og smartphones bliver dyrere - udvidet afgift vedtaget

I år kan harddisken fejre sin 65-års fødselsdag. Den blev annonceret af IBM 4. september 1956 og var på størrelse med et klædeskab, som rummede 50 magnetiske diske med en samlet kapacitet på 5 millioner tegn, 5 MB.

Omkring 1980 begyndte harddisken at minde om, hvad vi kender i dag. Vores første IBM-kompatible pc kunne formedelst en merpris på 30.000 kroner udrustes med en harddisk på 10 MB (0,01 GB), og store firmaer slap op mod en million kroner for en IBM 3380 mainframe-disk på svimlende 7,5 GB. Den havde et volumen på 720 liter og et energiforbrug på 6,6 kW – eller over 130.000 nutidskroner om året!

Se også:  SureFire GX3 Gaming [TEST]: Lysende lagerplads til gameren

Datidens mainframe-diske arbejdede med 14” (35 cm) store magnetplader, der blev drevet rundt af en elektromotor på flere hestekræfter og sad i en aftagelig enhed – Head Disk Assembly (HDA), så systemoperatørerne nemt kunne skifte dem. Holdbarheden var ikke imponerende. Systemteknikere med galgenhumor oversatte HDA til ”HD af og på”. Heldigvis kørte man backup på tape.

For de fleste brugere er en moderne 3,5”-harddisk blot en blandt mange komponenter i en computer. Og hvis man ikke løber tør for kapacitet eller oplever tekniske problemer, kører den, til hele maskinen udskiftes eller blot stiger af.

Mekaniske harddiske er imidlertid også et milliardmarked. I 2011 blev der solgt 625 millioner.

TAGS
harddisk

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S