Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Harddiske skal være endnu hårdere

Og de skal heller ikke dreje rundt mere. Det er i hvert
fald ideen i et nyt design fra den engelske udvikler Dataslide, som håber at
lave meget bedre harddiske.

Af Jan Skøt, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Harddiskene består af flere lag af plader. Et af lagene er næsten det samme, som vi kender det fra vores nuværende harddiske. Dette lag ligger i en suppe af smørelse, og på begge sider ligger så de interessante lag.

Disse lag er lagt på med samme proces som moderne chips. Men de består af millioner af små læsehoveder, som bliver trykket ned imod den magnetiske plade.

Der er ikke et læsehoved for hver eneste bit på pladen. I stedet er det konstrueret sådan, at læsehovederne sidder med større afstand, men til gengæld kan pladen med dem bevæges af en lille piezo-elektrisk motor. På den måde kan pladen forskubbes nogle mikrometer i alle retninger, så hvert læsehoved dækker sit eget lille areal af magnetiske pletter.

Der er flere fordele ved denne måde at gøre det på. For det første er det ekstremt robust. Den piezo-elektriske motor er ikke en motor i traditionel forstand – den eneste bevægelige del er pladen, der flytter sig.

For det andet vil en million læsehoveder helt klart læse betydeligt mere end det ene læsehoved, der findes pr. plade i en normal harddisk. Det skulle give mulighed for afsindigt høj læsehastighed – og en disk af denne type vil være ret ligeglad med at læse mange forskellige steder på disken på en gang.

Det giver dog et lille problem, at alle hovederne bevæges på en gang – det ville ikke være muligt at opsøge et bestemt sted med et enkelt læsehoved. I stedet vil hovederne græsse rundt på hele deres lille område, så data først kan hentes, når den bit, man har brug for, ligger lige under hovedet. Det svarer til en normal harddisk, der nogle gange skal vente, til disken er drejet hen til en bit.

Endelig har denne type diske to andre fordele: Den er helt lydløs, og så bruger den meget lidt strøm. Dataslide forventer, at en disk vil bruge halv så meget strøm som en normal harddisk og betydeligt mindre end de Solid State diske, som dette system helt sikkert skal konkurrere mod.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere