Home » Erhverv » Spændende mobil NAS fra QNAP
Spændende mobil NAS fra QNAP

Spændende mobil NAS fra QNAP

Share

QNAP TBS-453A 4-Bay M.2 SSD NASbook er en forfriskende nyhed

QNAP er kendt for NAS-løsninger i såvel den helt tunge som den noget lettere udgave – og nu er man så klar med et nyt koncept, der blandt andet retter sig mod mindre virksomheder eller til situationer, hvor medarbejdere i større virksomheder skal dele data med andre i f.eks. en ad hoc arbejdsgruppe. Det nye koncept hedder QNAP TBS-453A 4-Bay M.2 SSD NASbook, der kan fås i to versioner med henholdsvis 4 og 8 GB ram.

Selv har jeg ikke før mødt begrebet NASbook, der ud fra en rent fysisk målestok dækker over en boks med dimensioner som en tablet og tykkelse som en lille bog. Det gør frem for alt enheden mobil, og det er lige netop også en af grundtankerne i det nye koncept, nemlig at man nemt kan tage den med og dele funktionaliteten med sine kolleger – både når det gælder data og forbindelse til omverdenen.

Derudover fortæller modelbetegnelsen, at der er tale om en boks med plads til 4 diske, og at disse skal være ssd’er af M.2-typen. Typisk købes TBS-453A 4-Bay M.2 SSD NASbook med f.eks. 8 GB ram installeret til en vejledende udsalgspris på omkring 4500 kroner, mens man så køber diskene løse ved siden af. Det er ganske enkelt at montere disse – men husk at ssd’er ikke er billige.

Plads til 4 TB

De fire ssd’er kan sættes op i et RAID, men den samlede kapacitet kan maksimalt udgøre 4 TB, så der er i sagens natur ikke tale om en løsning til voldsomme mængder firmadata, men det er så heller ikke det, der er tanken med produktet, hvor det frem for alt er mobiliteten, der er sat i højsædet.

Se også:  Qnap vælger kinesisk processor til ny NAS – et svar på den globale chipmangel

QNAP TBS-453A 4-Bay M.2 SSD NASbook er nemlig ikke større, end at den kan finde plads i enhver dokumentmappe og fungere sammen med den bærbare computer, når forretningsmanden er på farten eller skal arbejde sammen med andre.

I den forbindelse kunne jeg dog godt tænke mig en lidt mere elegant udformet og handy strømforsyning, da en del af ledningen er tyk som et installatørkabel – samt i mobilitetens navn ikke mindst muligheden for at køre på batteridrift.

Til gengæld er der masser af processorkraft i det lille kabinet, da der er ”Intel Inside” i form af en Celeron Quad Core 1.60 Ghz processor, som kan boostes op til 2.08 Ghz. Desuden er der to HDMI-porte og fem USB-porte, hvoraf de fire er USB 3-kompatible, samt 5 gigabit ethernet- porte, der blandt andet betyder, at TBS-453A 4-Bay M.2 SSD NASbook også kan benyttes som switch.

Masser af apps

Enheden kan ligeledes konfigureres som en Linux desktopløsning. Det kan ske blot ved at koble en HDMI-skærm, et keyboard eller en mus direkte til den, hvorved den fungerer som en Linux-arbejdsstation. Men hvad kan den ellers bruges til ud over at gemme og dele data. Jo, den kan – ganske som sine større NAS-familiemedlemmer – sættes op til at køre som ftp-server, webserver eller vpn-server.

Desuden kan QNAP TBS-453A 4-Bay M.2 SSD NASbook fungere som medieplayer, da den kan håndtere real-time 4K H.264 video transcoding. Derudover er det muligt at downloade et bredt udvalg af apps fra det integrerede app-center. Blandt de mere erhvervsrettede kan nævnes Virtualization Station, der gør det muligt at hoste virtuelle maskiner og give adgang til dem via en browser, samt Surveillance Station til videoovervågning, der understøtter mere end 3000 kompatible ip-kameraer.

Se også:  Veldesignet og stille NAS til hjemmekontor og underholdning

Fire kanallicenser følger med, og der kan opgraderes til i alt 40 licenser. Fildeling kan ske via både Windows, Mac OS X og Linux. Desuden kan nævnes QNAP NetBak Replicator til backup inklusive arkivering af e-mails, ligesom der er kompatibilitet med Apple Time Machine. Desuden supporteres backup via tredjepart, blandt andet Symantic Bacup Exec.

Kun begyndelsen

4 TB er i sig selv ikke voldsomt megen plads i en datakrævende dagligdag, og det er også muligt at tilkoble et RAID Expansion Enclosure, f.eks. QNAP UX-800P med op til otte styks 3.5” harddiske. Jeg vil dog tro, at QNAP TBS-453A 4-Bay M.2 SSD NASbook i langt højere grad vil blive brugt som en mobilløsning til f.eks. arbejdsgruppen, der har brug for at dele netværk og data i en midlertidig arbejdssituation.

Man skal dog være klar over, at enheden ikke rummer trådløst netværk, og derfor altid skal have kablet adgang til såvel internettet som de computere, der til hver en tid er tilkoblet.

Jeg er dog ikke i tvivl om, at vi over tid vil se konceptet videreudviklet, og jeg kan sagtens forestille mig, at der senere integreres både trådløst netværk samt egentlig routerfunktionalitet, herunder i en form, så det også kan bruges på det mobile netværk. TBS-453A 4-Bay M.2 SSD NASbook er således et forfriskende initiativ. 


TBS-453A 4-Bay M.2 SSD NASbook er et helt nyt koncept fra QNAP, men alt efter ønsker til diskstørrelse kan den samlede pris godt løbe op. En dagspris på en Intel SSD 540S disk på 1 TB lyder således på ca. 2500 kroner – ganget med 4, hvis der skal fyldes helt op.

 


TAGS
4-bay NAS
nas
NASbook
qnap
TBS-453A

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S