Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hands on: Her er vores første indtryk af Xbox Series X

De første timer med Microsofts nye spillekonsol efterlader et bundsolidt indtryk, om end visse særheder kommer frem i lyset ved nærmere bekendtskab.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Nu kommer de endelig, de nye konsoller. Der er gået syv år siden sidste generation af Xbox og PlayStation, så der er  virkelig lagt i støbeskeen til markante forbedringer.

Vi har haft fornøjelsen af Xbox Series X de seneste par dage. Ikke længe nok til at fælde en endelig dom (nogle af de vigtigste nye titler mangler også fortsat at blive frigivet), men tilstrækkelig til at få solidt førstehåndstryk.

Xbox Series X er den største, kraftigste og mest veludrustede af de to nye maskiner. Her får du alt hvad den kan trække af grafikkræfter og lagerplads, og så er der også et fysisk drev.

Diskret maskine

Den er større end den mere skrabede Xbox Series S, men designet er diskret. Modsat Sony er Microsoft gået en mere konservativ vej med en stilren og minimalistisk sort kvadratisk kasse, med en lettere kurvet top, hvor lufthuller lader den velkendte grønne Xbox-farve anes nedenunder.

Lige lovlig sikkert måske, men det er faktisk en rigtig nydelig maskine, som man snildt kan have stående i sin dagligstue, uden at det skriger af gaming. Der er ingen hidsige farver, kun et lille Xbox-logo, der lyser hvidt, når maskinen er tændt. Den larmer heller ikke nævneværdigt, når den er tændt, men holder du hånden over den, vil du tydeligt kunne mærke den luftstrøm køleren sender ud.

Velkendt controller

Controlleren matcher fint konsollen med sin matte sorte farve. Her er ikke sket så voldsomt meget siden forgængeren. I de grundlæggende træk er den næsten identisk med den der hørte til Xbox One.

Den er dog opdateret med USB C-stik bagpå, og så er der kommet minijack-udgang mellem de to håndtag. Det er faktisk en rigtig fin tilføjelse, for det gør, at du ikke skal trække kablede hovedtelefoner hele vejen hen til konsollen, hvis den er placeret langt fra dig. Du kan blot stikke dem ned i controlleren, som du har lige foran dig. Der er også Bluetooth, så du kan koble controlleren på en smartphone eller tablet.

Som forgængeren er der indbygget en vibrationsmotor, som leverer rystelser synkront med spillets handling.

Udvalget af kontrolfunktioner er stort set uændret, dog er der kommet en dele-knap, så man øjeblikkeligt kan dele sine bedrifter i spillet.

Samtidig er der optimeret lidt på ergonomien. I bunden af håndtagene og på de fire frontvendte triggers er nubrede overflader, som gør skridsikkerheden bedre.

Overordnet set er det dog lidt skuffende, at der er ikke sket mere med controlleren. Og så kører den altså stadig med fysiske AA-batterier, hvilket virker en smule oldnordisk i dag.

Ikke de nyeste forbindelser

På selve konsollen er tilslutningsmulighederne opdateret,, men ikke helt så moderne, som man måske kunne have forventet. Der er tre USB 3.1 Gen 1 porte, i det gamle fuldstørrelse USB-format men ingen USB C. Dertil kommer HDMI 2.1 udgang og 1Gbps Ethernet. Trådløs internet-forbindelse fås via 802.11ac dual band. Her kunne man godt have ønsket, at Microsoft lige havde gået den sidste mil og anvendt Wi-Fi 6, for det kunne potentielt havde sænket download-tider, når der hentes store spil.

Der er mulighed for at tilkoble en ekstern harddisk via USB, hvis du får brug mere plads til spil og medier end den terabyte maskinen kommer med. Der er imidlertid også en særlig indgang til diskudvidelse. Den skal bruges, hvis du investerer i den skræddersyede SSD, der er afstemt med maskinens eget lager. En nødvendig udvidelse, hvis du vil afvikle Xbox Series X optimerede spil fra et eksternt drev. Ældre titler kan godt køres fra en almindelig ekstern harddisk. Den skræddersyede SDD er selvsagt ikke den billigste løsning, så man må forberede sig på, at der her kan komme til at lægge lidt ekstra omkostninger.

Toptunet mediemonster

I maskinen er også et blu-ray-drev, der understøtter 4K HDR. Der er understøttelse af helt op til 4K 120 fps i maskinen eller 8K HDR, og dertil kommer Dolby Vision, AMD FreeSync, Dolby Atmos lyd og meget andet, så det er en toptunet medieboks man får, med en vild Xbox Velocity Architecture grafikmotor til at drive indholdet.

I afviklingen af indhold har vi da heller ikke oplevet nogen slinger i valsen, hvad enten det har drejet sig om spil eller film, men vi har stadig til gode at afprøve de optimerede titler til Xbox Series X, og det er her maskinen for alvor skal vise sit værd.

Udvidet økosystem

Hele Xbox-økosystemet er optimeret til at omfavne den moderne digitale verden, hvor brugerne ikke nødvendigvis er parkeret i dagligstuen eller på teenageværelset, når der spilles. Du kan kontrollere konsollen eller spille videre på dine spil via din smartphone og med et abonnement på Xbox Game Pass har du direkte adgang til en lang række spiltitler, som kan spilles på tværs af mobil, pc og konsol. Den del fungerer rigtig glimrende.

Udvalget af spil er i det hele taget imponerende. Udover de nye spil, der kommer ved lancering, så er Xbox Series X bagudkompatibel med stort set alle titler, der er udgivet til Xbox, om det så er til den oprindeligt Xbox, Xbox 360 eller Xbox One. Visse af de gamle titler kommer endda i nye udgaver optimeret til Xbox Series X. Så du kommer ikke til at gå ned på indhold lige med det første. I mediesektionen er der desuden adgang til de mest udbredte streaming-tjenester som YouTube, Netflix, Disney+ m.m. Dog ikke HBO Nordic.

Er det den bedste konsol?

Med et par forbehold er vores indtryk af Xbox Series X positivt indtil videre. I de kommende dage vil vi gå mere i dybden med mulighederne, og ved lancering de nye spil, vil vi se hvad den kan præstere, når den får lov at yde sit optimale. PlayStation 5 er ligeledes på testbordet, så der er lagt op til en benhård duel. Den får du, i stort tema om de nye konsoller i AOD 01. Hold øje med bladet i kioskerne eller opret et abonnement.