Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Halvdelen af danske unge streamer ulovligt

Når danskere ser film og tv-serier, gør de det ofte på ulovlige netsider. Og det er især de unge, som i stor stil streamer ulovligt. Kampagnen "Os der elsker film" fortæller om konsekvenserne ved ulovlig streaming. Det sker blandt andet gennem en kampagnefilm med Lars Brygmann og Bebiane Kreutzmanm.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hver anden dansker mellem 15 og 25 år streamer eller downloader film mindst én gang om måneden fra ulovlige filmtjenester eller fra tjenester, som de er i tvivl om er lovlige. Det viser en helt ny undersøgelse lavet i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.

En nordisk undersøgelse anslår desuden, at der alene i Danmark ulovligt bliver streamet eller downloadet mere end 50 mio. film og afsnit af tv-serier om året.

Ulovlig streaming har konsekvenser

Ulovlig streaming og download af film og tv-serier er en af dansk films hovedudfordringer og har betydning for kvaliteten og diversiteten af film på det danske marked. Men langt fra alle tænker over, at de bryder loven, når de streamer ulovligt. Samtidig er det også på andre måder farligt for brugerne. Risikoen for at få virus er f.eks. 28 gange større på de ulovlige sider end på det legale internet.

Derfor står filmbranchen nu sammen med TDC, Blockbuster, Dansk Industri og RettighedsAlliancen om at lancere kampagnen "Os der elsker film".

Gennem massive onlinekampagner, en kampagnefilm i landets biografer med Lars Brygmann og Bebiane Kreutzmann i hovedrollerne, undervisningsmateriale til 7.-9. klasse og en række andre tiltag vil "Os der elsker film" de kommende måneder fokusere på at give ikke mindst de unge bedre vaner for fremtiden.

Se kampagnefilmen her:

[su_youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=TZ9FfbNYKJc"]


For den ulovlige adfærd er udbredt, viser den nye undersøgelse, som "Os der elsker film" har lavet i samarbejde med analyseinstituttet YouGov blandt de 15-50-årige danskere. 40 procent af de 15-50 årige er på ulovlige filmsider eller sider, de er i tvivl om er lovlige, mindst en gang om måneden. For de unge i aldersgruppen 15-25 er tallet helt oppe på 50 procent. Det er først og fremmest ulovlig streaming, som de unge kaster sig over, mens download og fildeling foregår blandt en mere begrænset gruppe.

Et stort flertal på 67 procent af de unge mellem 15 og 25 år angiver, at folk i deres aldersgruppe generelt synes, det er okay at streame film ulovligt. Men spørger man til de unges egen holdning, er det kun 25 procent, som synes det helt eller delvist okay at streame ulovligt. Undersøgelsen fra YouGov viser samtidig, at et flertal på 62 procent af de helt unge under 20 år, som streamer eller downloader film ulovligt, er sikre på, at deres forældre godt ved, at de gør det.

Læs mere på www.osderelskerfilm.dk.

Ulovlig streaming opfattes ikke som ulovligt

Allan Mathson Hansen, koncerndirektør i Nordisk Film, udtaler:

”Vi kan se, at mange især unge finder film eller tv-serier på ulovlige sider. De opfatter det ikke som rigtig ulovligt, men vil bare gerne have adgang til indhold. Og de færreste tænker over, at der faktisk ligger en omfattende ulovlig industri bag. Der er efterhånden kommet mange muligheder for at se film og tv-serier lovligt online, og derfor laver vi nu en stor oplysningskampagne for at gøre opmærksom på, at det faktisk har konsekvenser at streame ulovligt. Både for den enkelte, men også for filmbranchen, som får sværere ved at lave gode film, hvis folk ikke betaler for at se dem.”

Massiv opbakning til kampagnen

Bag "Os der elsker film" står en samlet filmbranche skulder ved skulder med en række andre aktører, herunder: Det Danske Filminstitut, Producentforeningen, RettighedsAlliancen, Foreningen af Danske Videodistributører, Foreningen af Filmudlejere i Danmark, TDC, Blockbuster, Nordisk Film, Egmont, Dansk Industri, Danske Biografer og Undervisningsforlaget Alinea.

Fakta:

Analyseinstituttet YouGov har for Os der elsker film spurgt danskerne i aldersgruppen 15-50 år om deres brug af og holdning til ulovlige filmsider:

Adspurgte: Folk i aldersgruppen 15-50 år

• 32% streamer/downloader film og/eller tv-serier dagligt, 42% ugentligt og 14% hver måned.
• Samlet set streamer/downloader 40% film og/eller tv-serier fra ulovlige internetsider eller sider, som de er i tvivl om er lovlige, mindst én gang om måneden.
• 37% streamer jævnligt film og/eller tv-serier fra ulovlige internetsider eller sider, som de er i tvivl om er lovlige (13% dagligt, 16% ugentligt, 8% månedligt).
• 15% downloader jævnligt film og/eller tv-serier fra ulovlige sider på internettet eller sider, som de er i tvivl om er lovlige (2% dagligt, 7% ugentligt, 6% månedligt).
• 8% angiver, at de altid ser film og/eller tv-serier, de har streamet eller downloadet fra ulovlige sider, sammen med andre. 16% svarer, at de ofte ser dem sammen med andre, og 26 % svarer af og til, mens 39% svarer aldrig. Resten svarer ved ikke.
• 17% er enige eller delvist enige i, at det er okay at streame eller downloade film og tv-serie fra ulovlige sider på internettet.
• 43% er helt eller delvis enige i, at folk i deres aldersgruppe generelt synes, det er okay at streame eller downloade film eller tv-serier fra ulovlige sider på internettet

Adspurgte: Unge i aldersgruppen 15-25 år

• 37% streamer/downloader film eller tv-serier dagligt, 37% ugentligt og 13% hver måned.
• Samlet set streamer/downloader 50% film og/eller tv-serier fra ulovlige internetsider eller sider, som de er i tvivl om er lovlige, mindst én gang om måneden.
• 49% streamer jævnligt film og/eller tv-serier fra ulovlige internetsider eller sider, som de er i tvivl om er lovlige (17% dagligt, 19% ugentligt, 13% månedligt).
• 18% downloader jævnligt film eller tv-serier fra ulovlige sider på internettet eller sider, som de er i tvivl om er lovlige (3% dagligt, 7% ugentligt, 8% månedligt).
• 12% angiver, at de altid ser film eller tv-serier, de har streamet eller downloadet fra ulovlige sider sammen med andre. 21 % svarer, at de ofte ser dem sammen med andre og 29% svarer af og til, mens 28% svarer aldrig. Resten svarer ved ikke.
• 25% er helt eller delvis enige i, at det er okay at streame eller downloade film og tv-serier fra ulovlige sider på internettet.
• 67 % er helt eller delvis enige i, at folk i deres aldersgruppe generelt synes, det er okay at streame eller downloade film eller tv-serier fra ulovlige sider på internettet.
• 61% af de helt unge under 20, der streamer eller downloader film fra ulovlige internetsider eller sider, de er i tvivl om er lovlige, angiver, at deres forældre godt ved det.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1.506 CAWI-interview med danskere i alderen 15-50 år i perioden 4.-10. november 2016.

Tænk på:

Når du bevæger dig ind på ulovlige websites som f.eks. ulovlige filmtjenester, udsætter du dig selv for risiko. Du betaler faktisk dyrt for at se film gratis:
• Kriminelle lægger lokkemad ud på deres ulovlige sites.
• Såkaldt malware overtager din computer, som nu er hacket, og malwaren æder sig vej frem til dine personfølsomme oplysninger, f.eks. dine billeder.
• Måske ender det med afpresning.
• I 45% af alle besøg på ulovlige sites bliver malware installeret uden at du har trykket på noget.
• Der er 28 gange så stor risiko for at din computer inficeres med malware på ulovlige sites som på det legale internet.

Kampagnen Os der elsker film indeholder blandt andet:

• En kampagnefilm med Lars Brygmann og Bebiane Kreutzmann i hovedrollerne. Filmen er instrueret af Asger Leth.
• Et kampagnewebsite med informationer om ulovlig streaming og ting, man som internetbruger skal være opmærksom på.
• Undervisningsmateriale rettet mod 7.-9. klasse.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere