Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Pengene driver it-forbryderne – men også masser af spionage

Direkte økonomisk gevinst driver langt de fleste hackere, viser en analyse af hundredtusindvis af sikkerhedshændelser. Men spionage fylder også en del.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I denne uge blev pressetjenesten Ritzau lagt ned af ransomware - altså et angreb, hvor hackerne kræver løsepenge, for at offeret igen skal få adgang til sit system, sine filer og dokumenter. Og netop økonomisk gevinst er det motiv, som driver de fleste hackere, som af samme grund kan betegnes som it-kriminelle.

Eksperter fra Verizons Threat Research Advisory Center (VTRAC) har analyseret de hundredtusindvis af sikkerhedshændelser samt bekræftede brud på datasikkerheden, som indgår i de seneste seks års it-sikkerhedsundersøgelser i Verizon Business Data Breach Investigations Report (DBIR), og konklusionerne er nu samlet i Verizon Cyber-Espionage Report (CER).

I perioden 2014-2020, fylder de økonomiske motiver mellem 67 og 86 procent. På anden pladsen ligger cyber-spionage, som fylder forholdsvis mindre med mellem 10 og 26 procent.

Spionage er svært at opdage

Ifølge Verizon gør det ikke cyber-spionage til et mindre alvorligt problem. Ofte er disse angreb sværere at opdage. Hvor økonomisk motiverede brud gerne opdages på grund af tab af penge, er de data, der kompromitteres gennem cyber-spionage gerne blandt de mest fortrolige, følsomme og forretningskritiske.

Rapporten peger på, at spionagen især går ud over den offentlige sektor, som er mål for 31 procent af angrebene, mens produktionsvirksomheder indtager andenpladsen med 22 procent.

De angreb, hvor cyber-spionage er formålet, adskiller sig fra andre, både når det gælder den anvendte taktik og de spionerendes dygtighed og tålmodighed.

Malware (90 procent), sociale angreb (83 procent) og hacking (80 procent) er de mest anvendte metoder ved cyber-spionage, mens disse metoder kun indgår i hhv. 39, 29 og 56 procent af alle tilfælde af brud på datasikkerheden generelt set.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere