Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hack din router

Det er hjernekirurgi i routeren – Alt om DATA forklarer dig, hvor komplekst routerhacking er.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi er ikke helt sikre på, om du bør læse det her… advokater vil helt sikkert ikke kunne lide det. Der står faktisk en advokat bag os nu, der siger, at vi skal skrive, at du ikke skal læse videre.

Er du her endnu? Vi har tænkt os at dykke ned i den skumle verden af trådløs hacking; det vil sige at installere nyt, speciallavet firmware til din router.

Men lad os lige understrege med det samme, at hvis du gør noget forkert, kan du risikere, at det ødelægger din router, og den formentlig ikke vil komme til at virke igen.

Det vil sige, at du skal a) læse instruktionerne meget grundigt b) ikke gøre det på den eneste router, du har.

Hvis du er passende skræmt, vil vi fortsætte.

Hvad er pointen med alt det her? For det første er det inter-essant. Hvis du har en egnet, gammel router liggende derhjemme, er den formentlig ubrugelig, og nu har du noget, du kan bruge den til.

For det andet er det nyttigt. Ved at installere dit eget firmware, kan du køre forskellig software på det og få adgang til flere ting og forbedringer.

Indenfor routerhacking er der to grene af firmwarekode: openwrt.org og www.dd-wrt.com. Vi holder os til den sidstnævnte, for den ser ud til at give den klareste vejledning i det her ret komplicerede felt.

Hvis du vil hacke din router, er der to vigtige ting, du er nødt til at gøre først: Først sikr dig, at den model, din router er, er understøttet - ikke bare mærket eller »måske« men helt og aldeles sikkert. Det afgør nemlig, om du kan installere firmware eller ej, hvilken version, du skal installere, og hvordan du gør det.

For det andet skal du følge vejledningen til punkt og prikke, så hvis den siger, du skal slukke og tænde maskinen eller genstarte, så gør det. Det hænger sammen med, at man skal rydde de NVRAM, der lagrer tabeller og andre indstillinger. Hvis disse ikke er ryddede, kan det virkelig give problemer i den nye firmware.

Vi købte en gammel Linksys WRT54GS på eBay til 150 kroner, fordi netop den model kræver en lidt mere kompleks installation, tænkte vi, den måtte være ideel.

I mange modeller kan du bruge den indbyggede, netbaserede firmwareopdatering til at gøre det for dig. Med andre er det nødvendigt at bruge et ftp-program til at overføre firmwaren. Linksys’en kræver, at vi gør det på dén måde, men den kræver også, at vi kører en »kill«-app.

Du vil formentlig have en anden model, så det er sandsynligt, at du skal ud og finde en anden version og dermed en anden installationsproces, men måden at finde tingene på er den samme. Der er en liste over uegnede enheder her: www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Known_incompatible_devices.

1) Det bedste sted at begynde er på www.dd-wrt.com/wiki, klik på »install«-linket og læs det hele. Her forklarer de fremgangsmåden og de forskellige ting, der kan gå galt.

2) Det vigtigste, første skridt er at identificere din router. En god idé er at klikke ind på databasen (www.bit.ly/d9HHVj) og søg på det mærke og den model, din router er. Hvis du er heldig, finder du den og en masse filer og installationsinformation.

3) Det er desværre ikke altid helt så enkelt; for eksempel havde vi en Netgear WG602, der umiddelbart så ud til at være kompatibel. Det var ikke før, vi så nærmere efter, at vi opdagede, at vores model var en original v1 revision. De inkompatible v1 og v2 modeller er sølvfarvede, og de kompatible v3 og v4 er hvide.

4) En anden ting er, at du skal være opmærksom på, at forskellige lande kan have forskellige versioner, andre navne eller produktkoder, og softwarekonfigurationen kan være lidt forskellig for at stemme overens med de forskellige landes lovgivning på området.

5) En anden måde at identificere din model kan være at kigge på den lange liste på www.bit.ly/d9wyyu. Find producenten og gennemse FCC ID koderne, selvom det dog korrelerer med radiohardwaren snarere end en hvilken processor, der er blevet brugt. Med andre ord; dette kan også bidrage til forvirringen.

6) Du skal også lige dobbelttjekke listen over specifik hardware på www.bit.ly/9BubjL. Nogle af disse henviser bare til hvilke versioner af firmware, der skal benyttes.

7) Før du installerer, så lav lige en »30-30-30 reset cycle« . Det er meget vigtigt, at du gør det. Du skal sætte enheden til strømmen og holde reset-knappen nede i 30 sekunder. Mens du stadig holder reset-knappen nede, skal du slå strømmen fra og vente yderligere 30 sekunder. Til sidst skal du, mens du stadig holder reset-knappen nede, sætte strømmen til igen og vente 30 sekunder.

8) Sæt routeren til pc’en via et ethernet-kabel. Det ville være helt ideelt, hvis du satte din pc’s ip til at være statisk. Enten 192.168.0.7 eller 192.168.1.7 afhængigt af netværk.

9) Du kan bruge det netbaserede interface, der følger med mange routere, til at installere DD-WRT-firmwaren. Vent indtil det er helt installeret (kan tage op til 5 minutter) og lav så en »hard reset«, og så er du færdig. Til vores Linksys-model skulle vi først installere en »pre-install« firmware og bagefter bruge den til at installere firmwaren med.

10) Når det er klaret, er routeren klar til at få installeret den rigtige firmware via TFTP. En Windows GUI version er tilgængelig, du skal bare skrive routerens adresse, i det her tilfælde 192.168.1.1, udelad at skrive noget ved »password« og vælg så det rigtige firmware. Så skal du slukke og tænde routeren, vente to sekunder og så klikke »upgrade«.

11) Nu skal du ikke slå strømmen fra eller resette routeren. Bare vent i fem minutter og hvis du kan tilgå routeren nu på 192.168.1.1, så lav en slukke og tænde. Hvis du stadig kan tilgå routeren så lav en »30-30-30 reset«, og så er du færdig!