Home » Styresystem » Guide: Windows 10 gør det selv-manual
Guide: Windows 10 gør det selv-manual

Guide: Windows 10 gør det selv-manual

Share
Få styr på opdateringerne

Lær at bruge Windows Update, og genvind kontrollen med opdateringsprocessen fra Windows 10.

Opdatering af Windows er en utrolig vigtig del af din daglige vedligeholdelse, men mange mennesker udskyder opdateringsprocessen – hvis de kan. Det skyldes ikke dovenskab – Microsoft har et grundfæstet ry for at frigive patches, før de er parate til almindeligt brug, og der verserer skrækhistorier om Windows-installationer, der bryder sammen (på side 40-41 kan du få gode råd om fejlfinding).

Ikke desto mindre er det i de fleste tilfælde klogt at sikre sig, at man er ajour med de seneste sikkerhedsløsninger. Det er derfor ikke nogen god ide helt at springe opdateringerne over. Lad os se, hvad du kan gøre for at sikre dig, at Windows Update-processen arbejder for dig og ikke imod dig.

Genvind kontrollen

Da Microsoft lancerede Windows 10, tog man kontrollen fra slutbrugeren, der kørte Windows 10 Home, og nu gennemfører man tvungne opdateringer, når de er tilgængelige. Når det sker, meddeler Windows, at en opdatering venter, og man bliver bedt om at genstarte pc’en.

Systemet er konfigureret til at gennemføre en opdatering og genstart uden for ens “aktive timer”, det vil sige på et tidspunkt, hvor man typisk ikke bruger pc’en. Standardtidspunktet er mellem klokken 5 og 8 (hvis du vil ændre dette tidsrum, skal du klikke på “Rediger aktive timer” under Opdatering og Sikkerhed > Windows Update i Indstillinger). Resultatet er, at du ikke kan udskyde en opdatering i det uendelige ved simpelthen at nægte at slukke eller genstarte, men du kan forsinke den lidt: Under ‘Indstillinger for genstart” kan du vælge et tidspunkt, der passer dig.

I Windows 10 Pro kan du udsætte opdateringer med op til 35 dage.

Dit liv bliver nemmere, hvis du bruger Windows 10 Pro: Gå til ‘Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Windows Update’, og klik ‘Avancerede indstillinger’. Funktionen ‘Afbryd opdateringer midlertidigt’ giver dig mulighed for at udsætte opdateringer med op til 35 dage – det kan være praktisk, hvis du hører om en opdatering, der skaber problemer, og ønsker at udskyde den.

En bedre fremgangsmåde, når man vil forhindre opdateringer i at komme ind i maskinen, består i at blade ned til ‘Vælg, hvornår opdateringer skal installeres’. Du kan udskyde større opdateringer med omkring seks måneder efter frigivelsen ved at skifte fra kanalen “Halvårlig kanal (målrettet)” til “Halvårlig kanal” via rullemenuen. Det er også muligt at udskyde kvalitetsopdateringer eller funktionsopdateringerne via en anden rullemenu. På den måde kan man undgå at udsætte sin pc for en opdatering, der senere bliver trukket tilbage af hensyn til stabiliteten.

Se også:  Guide: Få styr på Bluetooth i Windows 10

Hvad så, hvis man kører Windows 10 Home? Guiden herunder viser en teknik til manuelt at frakoble Windows Update, og den fungerer med den seneste April 2018 Update. Husk, at du stadig regelmæssigt skal tjekke, om der er opdateringer. Det gør du ved at starte værktøjet og genoplive tjenesten. Når du er færdig, slår du den fra igen.

Valgfrie opdateringer

Se, hvilke valgfri opdateringer – herunder signerede drivere – der er til rådighed i Windows 10, med Windows Update MiniTool.

Windows Update leverer “valgfri” opdateringer, der omfatter yderligere komponenter såsom Silverlight. Der er også Microsoft-leverede drivere til en lang række hardware. Brugere af Windows 7 og 8.1 kan prøve at installere dem via Windows Update, men disse opdateringer er skjulte i Windows 10. Installation af driveropdateringer er knald eller fald – man skal ind i Enhedshåndtering og klikke på ‘Opdater driver’ i fanen ‘Driver’.

Hvis du vil se, hvad der er til rådighed – og installere det – skal du downloade Windows Update MiniTool (http://bit.ly/2v9BwtK). Pak indholdet ud, og kør wumt_x64.exe (64 bit) eller wumt_x86.exe (32 bit), afhængig af dit Windows-systems type. Klik ‘Søg efter opdateringer’ under ‘Opdateringsoversigt’, efter at du har bekræftet, at ‘Medtag drivere’ er valgt til. Vælg de opdateringer, du ønsker, og installer dem ved at klikke på ‘Installer opdateringer’.

Det er også muligt at gemme uønskede opdateringer her – hvis du bakser med en opdatering, der gentagne gange nægter at bliver installeret, kan du ved at gemme den forhindre, at Windows forsøger at installere den igen og igen.

Windows 7 og 8.1

Hvis du stadig bruger Windows 7 eller 8.1, har du fuld kontrol over processen. Åbn ‘Kontrolpanel > Windows Update’. Her kan du se et skærmbillede, der viser, hvor mange opdateringer der venter på at blive installeret. Du kan når som helst opfriske denne søgning ved at klikke på ‘Søg efter opdateringer’. Opdateringer er delt op i to typer: vigtige og valgfrie. Du får at vide, hvor mange af hver slags der er til rådighed. Klik på det relevante hyperlink for at se og udvælge dem, du vil installere. Hvis du vil have flere oplysninger om en specifik opdatering, markerer du den og klikker på ‘Flere oplysninger’. Så får du en komplet beskrivelse online.

Se også:  Guide: Ryd op på pc’en med Lagerassistent

Du får også en status om, hvorvidt opdateringen er blevet downloadet eller ej, og om den er parat til at blive installeret på din pc. Denne status knytter sig til den måde, hvorpå du har konfigureret Windows Update. Klik på ‘OK’ for at vende tilbage til hovedskærmbilledet. Klik på ‘Skift indstillinger’ for at styre, hvornår hvilke opdateringer skal installeres på din computer.

Brugere af Windows 7 og 8.1 har fuld kontrol over, hvordan og hvornår opdateringer kommer.

Som standard bliver opdateringer installeret automatisk enten på et givet tidspunkt eller ved genstart, men hvis du vil have en pause, før du installerer dem, anbefaler vi at vælge ‘Download opdateringer, men lad mig vælge, om de skal installeres’. Du kan også se på pålidelige opdateringer, før du downloader dem, eller slå funktionen helt fra. Det vil vi dog ikke anbefale, eftersom både Windows 7 og 8.1 stadig bliver understøttet med sikkerheds-hotfixes, og derfor bør de holdes up to date.

Du vil også se en boks, der giver dig mulighed for at fravælge automatisk modtagelse af såvel ‘anbefalede’ som kritiske opdateringer.
Hvis du fravælger denne boks, bliver anbefalede opdateringer som .NET Framework Tool flyttet til den ‘valgfri’ kategori, hvor de fremstår i kursiv (se boksen ‘Valgfrie opdateringer’ på forrige side).

Slå Windows Update fra
1. Download og kør

Download Windows Update Blocker fra www.sordum.org/9470/– den grå ‘Download’-knap finder du lige over sektionen ‘Related Posts’. Når downloadet er slut, højreklikker du på ‘Wub.zip’ og vælger ‘Extract All’. Dernæst dobbeltklikker du på ‘Wub.exe’ i den indpakkede mappe og starter programmet.

2. Slå service fra

Et lille vindue kommer frem. Vælg ‘Disable Service’, og bekræft, at ‘Protect Service Settings’ er tilvalgt. Klik på ‘Apply Now’, så bør status ændre sig til et rødt skjold med et X, Det viser, at funktionen er slået fra. Genstart pc’en. Bemærk, at eventuelle opdateringer, der venter på en genstart, bliver installeret.

3. Tjek opdateringer

Efter genstart åbner du igen Windows Update Blocker og bekræfter, at tjenesten stadig er slået fra. Gå til ‘Indstillinger > Opdateringer og sikkerhed > Windows Update’, hvor du bør se, at alt ser normalt ud. Men hvis du klikker ‘Søg efter opdateringer’, får du en fejlmeddelelse, der fortæller, at funktionen er slået fra.

TAGS
Guide
gør det selv
Windows 10

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S