Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Windows 10 gør det selv-manual

Hvis du har et problem, og ingen andre kan løse det, er der håb forude.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når det gælder teknologi, er det godt at have lidt viden. Operativsystemet Windows 10 bliver stadig mere modent og stabilt, og det fører stort over forgængerne, men – og det “men” vejer tungt – det er stadig hjemsøgt af små irrita-tionsmomenter, der kan gøre det svært at bruge systemet. Der er imidlertid intet til hinder for, at du kan blive herre over din egen pc.

Man kan nemlig komme problemerne til livs med en smule viden – enten om det, man skal gøre, eller om det rette sted at søge oplysninger.
Derfor giver vi dig her en samling af de mest almindelige problemer med Windows 10 samt de bedste løsninger på dem.

Vi har delt dem op i kategorier for at gøre det nemmere at finde rundt. Når du næste gang møder et problem, kan du slå op i denne guide. Sandsynligheden taler for, at du finder løsningen her. Og hvis du alligevel er ude at svømme, viser vi dig, hvor du kan finde svar på dine spørgsmål.

Døjer du med at forstå, hvordan Windows Update fungerer? Er du frustreret, fordi funktionen ikke virker, som den burde? Så er du kommet til det rette sted. I denne artikel tager vi dig med på en gennemgang af Windows Update i Windows 7, 8.1 og 10. Vi ser nærmere på, hvad Windows Update gør, og hvordan den virker.

Du vil stifte bekendtskab med de forskellige opdateringer, den foretager, og hvordan den pakker dem sammen og leverer dem til din pc. Hvis du kører Windows 10, står du måske for noget af en overraskelse. Vi viser dig nemlig, hvordan du kan genvinde kontrollen med den måde, hvorpå opdateringer bliver leveret fra Microsoft.

Apropos kontrol: Vi viser også, hvordan man kan forhindre Windows Update i at påtvinge dig opdateringer, hvis du kører Windows 10 Home Edition, og vi viser, hvordan du styrer processen, hvis du kører Windows 10 Pro eller en tidligere version af Windows.

Sidst, men ikke mindst kaster vi et blik på problemløsning i forbindelse med de irriterende Windows Update-problemer, du med sikkerhed kommer til at løbe ind i. Du skal se, hvordan du løser de fleste problemer med en kombination af Windows og tredjeparts-værktøjer, finder løsninger på stædige opdateringer, der nægter at lade sig installere, og tager skridt til at få pc’en til at køre igen, hvis en opdatering har saboteret den. Og lad os se at komme i gang.

1 Den perfekte windows-PC

Hvis du har planer om at gå over til Windows 10, kan installation af operativsystemet blive det første område, der giver problemer. Installation af et nyt operativsystem kræver en vis mængde ledig plads på drevet, for at det kan blive downloadet, og for at visse elementer kan bliver afviklet med held.

Til Windows 10 er minimumskravet til plads 16 GB, og den plads bør man holde ledig på det systemdrev, som computeren bruger. Det er faktisk det samme som hos tidligere versioner af Windows. Hvis du tidligere har opgraderet, kan du sandsynligvis gøre det igen.

Hvis du vil vide, hvor megen plads du har tilbage, skal du gå til ‘Denne pc’. Her får du en liste over dine drev, og du kan se den tiloversblevne plads for hvert drev. Foruden pladskravet skal din pc være i stand til at køre Windows 10. Det betyder, at den skal leve op til bestemte minimale systemkrav. Heldigvis er kravene til at køre Windows 10 relativt lave: en processor på 1 GHz eller hurtigere, 1 GB (32-bit) eller 2 GB (64-bit) ram, 16 GB ledig drevplads, en Microsoft DirectX 9-grafikenhed, en Microsoft-konto og internet-adgang. Hvis du vil kende din pc’s specifikationer, skal du gå til ‘Kontrolpanel’ og vælge ‘System og sikkerhed’ efterfulgt af ‘System.’

2 Aktivering

Nogle brugere har oplevet problemer med at aktivere deres udgave af Windows 10, og det kan der være en række forskellige årsager til. I nogle tilfælde består den nemmeste løsning på problemet i at købe en lovlig udgave af Windows 10.

I modsætning til tidligere versioner af Windows er denne seneste udgave næsten udelukkende til rådighed online, og det betyder, at officielle Microsoft-websites er det bedste valg af udbyder. En overgang forærede Micro-soft styresystemet væk, men den ordning eksisterer ikke længere.

Microsoft har et nyttigt website, der tilbyder download af et eksemplar i enten 32-bit- eller 64-bit-versioner. For det tilfældes skyld, at du ikke kan aktivere Windows 10, har Microsoft indført en aktiverings-fejlfinder. Gå til ‘Indstillinger’ efterfulgt af ‘Opdatering og sikkerhed’. Gå til ‘Aktivering’, og vælg ‘Fejlfinding’ (du kan ikke se denne funktion, hvis Windows 10 allerede er blevet aktiveret).

3 Opdateringer

Windows 10 er på mange måder et internetbaseret operativsystem. Det er i de fleste tilfælde en fordel, men der er områder, hvor dette ikke er tilfældet. Et af dem er Microsofts holdning til download og installation af opdateringer af operativsystemet. Den mest irriterende del af automatiske opdateringer er genstarten, der tilsyneladende kommer på vilkårlige (og uhensigtsmæssige) tidspunkter.

Den enkleste måde at imødegå dette på består i at gå til Windows Update (i ‘Indstillinger > Opdatering og sikkerhed’), klikke ‘Avancerede indstillinger’ efterfulgt af ‘Giv besked for at planlægge genstart’. Det betyder, at styresystemet udløser en genstart i stedet for at trampe hen over det arbejde, du endnu ikke er færdig med (du kan læse flere detaljer om Windows Update på side 37).

Hver version af et nyt operativsystem rummer sit eget katalog af problemer med bagud-kompatibilitet, og Windows 10 er ingen undtagelse. Overgangen fra Windows 8.1 til 10 var langt mindre sindsoprivende end springet fra 7 til 8, men der er stadig visse applikationer, som kan gå i stykker, og i nogle tilfælde holder de helt op med at virke.

En af de applikationer er Chrome, og nogle brugere har været nødt til helt at slette browseren og geninstallere den. Hvis et program ikke fungerer med Windows 10, kan du prøve at lede i Microsoft Store eller på det officielle website for den pågældende software efter en opdatering. Hvis det ikke virker, må du slette og geninstallere softwaren. Efterhånden har flere og flere udviklere opdateret deres programmer til Windows 10-kompatibilitet, og derfor er problemet mindre, end det før har været.

4 Browsere

Webbrowseren er blevet hjertet i den moderne pc. Microsoft leverer Windows 10 med Edge, der er efterfølgeren til browseren Internet Explorer (selvom IE stadig eksisterer i operativsystemet). Der er imidlertid mange mennesker, der foretrækker Chrome eller Firefox, uanset hvad Microsoft tænker.

Når du skal installere Chrome eller Firefox, åbner du Edge, leder efter disse browsere og finder en Windows 10-version. Download den, installer den, og husk at vælge den som standardbrowser, således at Edge ikke bliver ved med at dukke op. Det gør du ved at gå til ‘Indstillinger > Apps’ og klikke ‘Standardapps’. Klik under ‘Webbrowser’, og vælg din foretrukne standardbrowser.

Hvis du vil bruge Edge, kan du naturligvis gøre det, for det er en udmærket browser. Den har dog nogle irriterende egenskaber. Eftersom Edge er en Universal Windows App, kører den på smartphones, tablets, pc’er og stort set alle andre enheder. Det betyder, at den nogle gange har et problem med i højere grad at være en telefon-app end et pc-program.

Et af symptomerne på det er, at den af og til afviser at afspille medier i minimeret tilstand, som det er tilfældet med en telefon-app. Det er der en løsning på, men den er gemt af vejen i en ret skummel afkrog. Gå til ‘Indstillinger > Baggrundsapps’, og slå Microsoft Edge til i listen til højre. På den måde sørger du for, at browseren kan blive ved med at arbejde i baggrunden. Der er et andet problem med Edge, og det er gerne et spørgsmål om personlig smag: Mange mennesker kan simpelthen ikke lide søgemaskinen Bing, formentlig fordi de altid har brugt Google. Det er helt i orden, og vi er sikre på, at Microsoft forstår det.

Det er relativt enkelt at skifte Edges søge-maskine ud med Google. I Edge går du til www.google.com (eller Yahoo, eller hvad du nu foretrækker) og klikker på de tre prikker (…) foroven til højre. Vælg ‘Indstillinger’, og klik på ‘Vis avancerede indstillinger’. Herfra blader du ned til ‘Søg i adresselinjen ...’, og vælger ‘Skift søgemaskine’. Nogle brugere hævder, at ‘Skift søgemaskine’ ikke fører til nogen resultater, og at man derfor ikke kan tilføje nogen ny søgemaskine. Det passer ikke. Løsningen er at lukke og genåbne Edge – så får man (forhåbentlig) resultater.

Mediebøvl

Irriterende nok omfatter Windows 10 ikke nogen software til dvd-afspilning. Til gengæld tilbyder Microsoft en applikation fra Microsoft Store ved navn Windows DVD Player, men den koster 119 kroner. Hvis du vil se dvd’er, er det bedste bud VLC Media Player, som man kan downloade gratis, og som understøtter Windows 10. VLC Media Player understøtter også en række andre filformater – selv de mere underlige – og det er derfor et meget anvendeligt værktøj.

Mange af os er gået videre fra dvd’er til mediestreaming. Netflix og Amazon Prime fungerer begge sammen med Windows 10’s standardbrowser, Edge, men det kan være nødvendigt med en opdatering af Silverlight, der er et applikations-framework, som Microsoft har oprettet og vedligeholder.

Hvis du har opgraderet fra en Windows 7-pc, kan du komme ud for dette problem, idet den ældre version af Silverlight måske har fulgt med over, da du skiftede styresystem. Hvis du kommer ud for streamingproblemer, skal du gå til Microsofts website, hvor du kan geninstallere Silverlight. Følg instruktionerne på nettet.

Så kommer vi til musik. Til trods for at Microsoft stadig bundler Groove Musik med Windows 10, er tjenesten blevet svigtet, og Microsoft anbefaler i stedet Spotify. Der findes imidlertid masser af alternativer fra Google Music til Deezer og Tidal. En anden mulighed er Apple Music med en enkeltstående version af Apples iTunes til Windows 10. Den kan man finde i Microsoft Store.

Browser-baserede streamingtjenester såsom Google Music bliver naturligvis også understøttet, men man skal huske, at de muligvis ikke fungerer i Edge, fordi Windows 10’s browser ikke streamer multimedier, når den er minimeret. Når man skal indstille sin standard-musiktjeneste (den, sange automatisk bliver afspillet med), går man til ‘Start’ og skriver ‘Standardindstillinger for app’. Her finder du sektionen ‘Musikafspiller’, der giver valgmulilgheder på baggrund af de afspillere, du har installeret. Vælg den, du ønsker, og klik ‘OK’.

Hvis du kun vil afspille din eksisterende musiksamling, kan du prøve MusicBee (https://getmusicbee.com). Den er brugervenlig, stærk og gratis.

5 Privatliv

Datasikkerhed er utrolig vigtig i takt med, at hackerne bliver mere sofistikerede, og antallet af komplekse cyberangreb stiger. En ubeskyttet pc er en invitation til misbrug, og man behøver ikke at være klar over, at man er angrebet – de åbenlyst ondsindede viras dage er mere eller mindre ovre.

Windows 10 rummer et fornuftigt sæt indbyggede sikkerhedsfunktioner, men man kan aldrig være for forsigtig. I ‘Indstillinger’ kan man danne sig et overblik over det, som Windows 10 kan levere, når det gælder sikkerhed. Se i sektionen ‘Beskyttelse af personlige oplysninger’. Her kan man slå en række funktioner til og fra og sørge for, at man har styr på sagerne. Windows 10 omfatter også en række sikkerhedsindstillinger, der er værd at overveje. En af dem, man bør være opmærksom på, er Windows Defender/Windows Sikkerhed. Den er udviklet til at finde og fjerne malware fra pc’er, og du finder den under ‘Indstillinger > Opdatering og sikkerhed’. Husk at slå den til, hvis du ikke har en tredjeparts-virusløsning kørende.

En kombination af beskyttelses-indstillinger, Windows Defender og tredjeparts-apps kan beskytte dit system mod indtrængere.

Men lad være med kun at stole på Defender; den er et af de mindst effektive antivirusværktøjer, der findes, og man bør ubetinget anskaffe en form for tredjeparts-beskyttelse. Windows Firewall er den anden halvdel af Microsofts bestræbelser for at sikre din pc. Det er nemt at slå den til, men konfiguration af firewallen kræver en lidt større indsats.

Når du skal slå firewallen til – eller rettere sikre dig, at at den er slået til, for det bør den altid være – skriver du ‘firewall’ i søgeboksen ved Start-menuen og klikker på ‘Windows Defender Firewall’. Her kan du nu slå den til (eller fra), og du kan justere dens relative styrke.

Man kan gøre Windows Firewall utrolig stærk via ‘Avancerede indstillinger’ – for eksempel ved at blokere for alle suspekte apps – eller man kan gøre den lidt svagere. Det medfører en lidt større risiko for, at pc’en bliver inficeret; til gengæld blander firewallen sig ikke så meget.

6 Input-problemer

Hvis du har købt en Windows 10-maskine med touchskærm, kan du i det store og hele få den bedste oplevelse med styresystemet. Lige siden Windows 8 har Microsoft optimeret sit operativsystem med tanke på fingrene – og i nogle tilfælde en pen – med større felter, menuer, der er nemme at blade i, og så videre. Det kan stadig virke lidt akavet, men det er der råd for: Gå til ‘Start > Indstillinger > System > Tablettilstand’. Slå så tablettilstand til – det optimerer Windows 10 til fingre i stedet for markører, og det kan gøre det langt nemmere at bruge systemet.

En laptop med touchpad er også fin til Windows 10, men nogle brugere har konstateret, at opgraderingen fra Windows 7 (og i nogle tilfælde Windows 8) ødelægger funktionen. En af løsningerne på dette problem består i først at tjekke, om tastaturet har en tast, der slår touchpaden fra. Man skal som regel bruge Fn-tasten på laptoppen sammen med en af F-tasterne. Led efter et symbol, der ligner en firkant med et kryds.

Hvis din laptop ikke har sådan en funktion – eller hvis den rigtige indstilling er slået til, men du har stadig problemer – skal du gå til ‘Indstillinger > Enheder > Mus > Yderligere museindstillinger’. Nu kommer der et nyt vindue frem. Her sikrer du dig, at touchpaden er slået til. Hvis ingen af disse funktioner virker, trykker du Win-X, vælger ‘Enhedshåndtering’ efterfulgt af ‘Mus og andre pegeredskaber’, hvorefter du opdaterer driveren. Det burde ordne sagerne.

Fart over feltet

Den nemmeste løsning på en pc, der booter langsomt, består i at reducere antallet af applikationer, der bliver indlæst ved start. Hvis man har for mange programmer, der vågner, når computeren starter, bliver hele processen meget langsommere, navnlig når det gælder ældre hardware.

Hvis du vil trimme disse applikationer, åbner du Jobliste ved at trykke Ctrl-Shift-Esc. Klik på fanen ‘Start’. Gennemgå listen over aktiverede apps, og find dem, du ikke har brug for. Du kan deaktivere en app ved at højreklikke på den og vælge ‘Deaktiver’. Deaktiverede apps bliver ikke automatisk indlæst ved boot. Pas på ikke at deaktivere Microsoft-tjenester eller vigtige apps såsom antivirus. Hvis du er i tvivl om det kloge i at deaktivere en bestemt app, kan du google den og finde oplysninger på nettet.

Nu vender vi blikket mod fysisk hastighed og effektivitet. Har du en følelse af, at det tager evigheder at få noget gjort i Windows 10? I Stifinder finder du menuen ‘Hurtig adgang’, og med den kan du spare masser af tid. Når du vil føje mapper til sidepanelet, højreklikker du på ikonet og vælger ‘Fastgør til Hurtig adgang’. Det betyder, at adgangen bliver nemmere, og det er nyttigt i forbindelse med nyligt besøgte mapper.

Du kan også indstille Stifinder til at indlæse ‘Hurtig adgang’-menuen som standard, når du åbner den, i stedet for ‘Denne pc’. Det gør du ved at klikke på fanen ‘Vis’ foroven i Stifinder (ved siden af ‘Del’. Klik derefter ‘Indstillinger’, og vælg ‘Skift mappe- og søgeindstillinger’. Find ‘Åbn Stifinder, og:’, og brug rullemenuen til at vælge ‘Hurtig adgang’.

7 Hardware

Vi kan ikke alle holde os ajour med de seneste ændringer i teknologien – og det burde heller ikke være nødvendigt – men der kan naturligvis opstå problemer. Lad os begynde med printerkompatibilitet. Hvis du springer fra Windows 7 (eller tidligere) til Windows 10, er det afgjort umagen værd at opdatere alle tilgængelige printerdrivere, hvilket burde forhindre dem i at svigte efter opgraderingen. Fremgangsmåden er enkel. Du skal blot google navnet på din printer og downloade de seneste Windows 10-kompatible drivere. Følg producentens installatonsanvisninger, så er du hjemme.

Og nu til skærme. Nogle brugere har meldt om problemer i forbindelse med skærme med høj opløsning og Windows 10. Det drejer sig blandt andet om sløring i applikationer, der har renderet fint på tidligere versioner af operativsystemet, for eksempel Windows 8.1.

Den nemmeste måde at løse problemet med sløring på består i at gå til ‘Indstillinger > Skærm’ og justere indstillingerne her. Der er ikke en enkelt indstilling, som kan løse alle problemer; man er nødt til at eksperimentere og finde ud af, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Hvis du vil fjerne sløring i specifikke applikationer, højreklikker du på appens ikon og vælger ‘Egenskaber’. Under fanen ‘Kompatibilitet’ er der en funktion, der hedder ‘Deaktiver skærmskalering ved højopløsningsindstillinger’. Klik her, så forsvinder problemet forhåbentlig.

Du kan også komme ud for, at skærmbille-det blinker. Det er ikke altid et hardwareproblem, idet nogle brugere har oplevet det i forbindelse med opgradering til Windows 10. Den nemmeste løsning på dette problem består i at opdatere alle relevante skærmdrivere foruden Norton Antivirus, iCloud og IDT Audio, der alle er under mistanke for at være potentielle årsager til denne problematik. Det kan måske også hjælpe at afinstallere og derefter geninstallere dem.

Løs skærmproblemer ved at eksperimentere med de indstillinger, der er til rådighed.

Windows 10 opdaterer automatisk drivere, og der er derfor også risiko for, at man uden at vide det kan blive påtvunget en inkompatibel version af en driver på pc’en. Hvis du konstaterer, at en opgradering til Windows 10 har afbrudt forbindelsen til en eller flere Bluetooth-enheder, som tidligere fungerede fint på din maskine, er der en nem løsning.

Ifølge Microsoft skal man blot gå til Enhedshåndtering (skriv Enhedshåndtering i Start-menuens søgefelt), vælg Bluetooth-driveren, og opdater den til den seneste version, der er kompatibel med Windows 10. Nu burde operativsystemet automatisk søge efter og opdatere driveren. Hvis det ikke virker, kan man prøve at afinstallere enheden og installere den igen.

8 Mobile computere

Batterilevetid er vigtig for alle, der regelmæssigt bruger en laptop, tablet, eller smartphone – og naturligvis kan man bruge Windows 10 på alle disse tre typer enheder. Det ved Microsoft, og derfor markedsfører man browseren Edge som batterivenlig. Microsoft har desuden indbygget flere værktøjer i Windows 10 med det formål at begrænse unødig belastning af batteriet. Man kan for eksempel frakoble alle apps, der kører i baggrunden, og dermed forhindre dem i at forgribe sig på strømmen.

Windows 10 omfatter også et specielt sæt af strømfunktioner, som man kan finde via ‘Indstillinger > System > Strømstyring og slumretilstand’. Her kan man indstille, hvor hurtigt skærmen skal skifte til slumretilstand, og under ‘Flere indstillinger for strømstyring’ kan man vælge en strømstyringsplan, der mindsker belastingen på batteriet.

Hvis justering af indstillingerne ikke er nok, kan 10 også generere en batterirapport. Den får man ved at gå til Windows PowerShell (Admin) og skrive ‘powercfg /batteryreport /output ‘C:\battery_report.html’.’ Denne kommando gemmer en fil i en valgt mappe – i dette tilfælde C:\. Den leverer et kolossalt detaljeret indblik i batteriets kvalitet og dets cyklusser, hvor meget strøm, der er tilbage, og meget mere. Vær opmærksom på, at rapporten er temmelig kompakt.

Lokationsbaserede apps spiller en ganske markant rolle i Windows 10, og det kan derfor være en god ide at fortælle pc’en, hvor du er henne. Når du vil opdatere dine lokationsindstillinger, går du til Start-menuen, klikker ‘Indstillinger > Tid og sprog’ efterfulgt af ‘Område og sprog’. Sørg for, at det rigtige land er valgt. Hvis du vil bruge Placerings-tjenester, skal du gå til ‘Indstillinger > Beskyttelse af personlige indstillinger > Placering’ og sætte Placeringstjeneste til ‘Slået til’.

Hvis du er på en tablet, der har 4G, eller hvis du bruger et mobilt hotspot eller går på nettet via en 4G-tilsluttet laptop, har operativsystemet måske en grim overraskelse til dig. Nogle brugere har konstateret, at standardkonfigurationen af Windows 10 sluger data som en grovæder, og hvis du har en topgrænse for datatrafik, risikerer du at overskride den og få en ekstraregning. Heldigvis findes der er funktion, der løser dette problem. Gå til ‘Indstillinger > Netværk og internet > Wi-Fi.’ Klik på ‘Rediger egenskaber for forbindelse’. Vælg ‘Angiv som forbrugsbaseret forbindelse’, hvis du vil undgå, at Windows 10 indsamler så mange data i baggrunden.

Filsikkerhed

Det er umådelig frustrerende at miste filer efter et nedbrud, fordi man ikke har taget backup, men det er nemt at undgå. Når du vil tage backup, skal du købe et eksternt lagerdrev, der er større end de data, du vil lagre på det. Du kan kopiere filer over manuelt, eller du kan bruge Filhistorik i Windows (husk at slå Filhistorik til). Når du vil bruge Filhistorik, skal du sørge for, at drevet er sluttet til pc’en. Venstreklik på ’Start’-menuen, klik ‘Indstillinger’ efterfulgt af ‘Opdatering og sikkerhed’‘, og gå til ‘Sikkerhedskopiering’.

Klik på ‘Flere indstillinger’. Kan du finde knappen på ‘Tilføj et drev’ ved siden af plustegnet? Klik på den. Windows scanner efter tilgængelige drev, og du skal vælge det, du vil bruge, i den liste, der kommer frem. Nu går operativsystemet i gang. En knap viser, at funktionen er aktiv, og at den automatisk sikkerhedskopierer dine filer (og det bliver den ved med, så længe drevet er tilsluttet).

Ved hjælp af Filhistorik kan du sikkerhedskopiere dine filer til et andet drev.

Hvis et fysisk drev ikke passer dig (du er måske bange for ildebrand), er der masser af backuptjenester på nettet. Backblaze (www.backblaze.com) har fået vældig gode anmeldelser, og det rummer forskellige tilgange, der rækker fra enkelte pc’er til virksomheder. En anden mulighed er at bruge et cloudlager såsom Dropbox eller Microsofts OneDrive, der er direkte forbundet med Windows 10.

Uanset hvilken løsning du vælger, skal du være forberedt på, at det at sende alle dine filer over en internetforbindelse kan være en langsom proces – det afhænger naturligvis af mængden af dine filer og din bredbåndsforbindelses hastighed. Der er også grund til at være forsigtig: Det kan være en god ide at have både en lokal sikkerhedskopi på et eksternt drev og en onlinebackup, også selv om den sidstnævnte kun omfatter kritiske filer.

Du kan selv vælge, hvor tit computeren skal foretage en
sikkerhedskopi.

9 Større nedbrud

Windows 10 er et langt mere stabilt operativsystem end mange af sine forgængere, men der kan stadig opstå sælsomme ting, og det er derfor klogt at være forberedt. En sort skærm på Windows 10 kan betyde adskillige ting, og det afhænger af, om man er logget på operativsystemet eller ej.

Hvis du ikke er logget på, eller Windows 10 ikke har bootet, bør du først og fremmest tjekke din internetforbindelse, hvorefter du skal logge på pc’en på en anden måde. Hvis du har logget på, hvorefter skærmen bliver sort, skal du fjerne alle eksterne enheder. Hvis det ikke hjælper, skal du boote i Fejlsikret tilstand. Det er en sikker måde at boote pc’en på, idet systemet kører uden nogen start-applikationer og kun med de mest essentielle drivere. Det kan forhåbentlig sætte computeren i stand til at boote korrekt (hvad den ellers ikke kan gøre på grund af en eller anden fejl). Med Windows 10 kommer man i Fejlsikret tilstand ved at holde Shift nede, mens systemet booter (eller vælg ‘Genstart’ fra skrivebordet, mens du holder Shift nede). Følg derefter menuerne på skærmen.

Den blå dødsskærm er ikke så slem, som den lyder – der er som regel en udvej.

Den frygtede blå skærm kan lyde uheldssvanger, men den kan afgjort ordnes i de fleste tilfælde. Når problemet opstår, fryser pc’en fuldstændig og holder op med at virke – i stedet viser den en blå skærm, ofte med en meddelelse om at genstarte eller om en kritisk fejl. Det er her, man skal genstarte maskinen.

Der er flere mulige løsninger på dette problem. Tjek først, hvor megen tilgængelig plads der er til rådighed på dit systemdrev. Hvis mængden er lille, skal du skaffe plads ved at slette større filer eller programmer, du ikke har brug for. Sørg også for, at alle de seneste opdateringer er i hus på maskinens software. Det kan nemlig give problemer at have forældede applikationer. Og når du nu er i gang, kan du lige så godt opdatere dine enheders hardwaredrivere.

Det er nemlig en mulighed, at der er noget, som clasher med Windows 10. Gå til ‘Enhedshåndtering’, som du kan finde ved at skrive ordet i Start-menuen. Her kan du sikre dig, at ekstraudstyr såsom skærm, webcam, printer eller scanner har de nyeste drivere – du skal blot højreklikke på den pågældende enhed. Vælg ‘Opdater driversoftware’ efterfulgt af ‘Søg automatisk efter opdateret driversoftware’.

10 Smuttere

Det er ikke ualmindeligt, at visse former for software, navnlig ældre applikationer, kommer ud for svipsere eller helt giver op i forhold til Windows 10. Der findes imidlertid en løsning på dette problem: Højreklik på applikationens ikon, vælg ‘Egenskaber’, og klik på fanen ‘Kompatibilitet’. Her klikker du i boksen ud for ‘Kør dette program i kompatibilitetstilstand for:’.

Nedenunder vælger du nu den version af Windows, som programmet tidligere fungerede fint sammen med. I tidens løb har mange udviklere opdateret deres applikationer for at fjerne fejl. Derfor kan det sagtens ende med, at den pågældende software fungerer helt udmærket sammen med Windows 10. Hvis du vil være med til at fremme denne proces, kan du rapportere de fejl, du kommer ud for – det kan man som regel gøre via udviklerens website.

Du kan også komme ud for, at din maskine bliver langsom. Drøner harddisken af sted som en vanvittig? I så fald er der en anselig sandsynlighed for, at et af de programmer, du hyppigt bruger, har udviklet en form for problem, der dræner dine ressourcer.

Heldigvis er det meget enkelt at finde ud af, om en applikation er gået amok og tvinger computeren i knæ: Du skal begive dig til Jobliste (tryk Ctrl-Shift-Esc samtidig) og klikke på ‘Detaljer’. Nu får du præsenteret en liste over processer, det vil sige alle de forskellige applikationer og tjenester, der kører på din maskine. Kig listen igennem, og hold øje med applikationer, der misbruger cpu, hukommelse eller diskplads – eller måske alle tre ting.

Så snart du har afsløret synderen, vælger du den. I nederste højre hjørne af Jobliste finder du funktionen ‘Afslut job’. Pas imidlertid på, at du ikke kommer til at afslutte vigtige, systemkritiske opgaver – det er som regel dem med forvirrende navne, der ikke siger dig noget. Hvis du gør det, kan du risikere, at din computer bryder ned.

Hvis du er i tvivl, er internettet din ven her. Åbn din webbrowser, og søg efter den applikation/tjeneste, du skal bruge oplysninger om. Du finder med stor sandsynlighed information om, hvad den gør.

Sådan virker Windows Update

Lad os begynde med at forklare, nøjagtig hvad Windows Update gør – og hvordan den fungerer.

Windows Update er udviklet til at holde dit eksemplar af Windows opdateret ved hjælp af specielle filer, der “lapper” på systemet. De mest indlysende opdateringer er sikkerhedsjusteringer, der stopper sårbarheder og sikkerhedshuller, som kan blive misbrugt af malware, og fejlrettelser, der løser specifikke problemer.
Windows Update kommer også med større opdateringer. Det, der før hed Service Packs og senere point releases (Windows 8.1), er nu blevet udviklet til feature-opdateringer, der bliver leveret to gange om året. De tilføjer nye funktioner og ændrer eksisterende redskabers funktion. Den seneste feature-opdatering er October 2018 Update (version 1803).

Der findes også “valgfrie” opdateringer, som omfatter andre Microsoft-værktøjer såsom .NET Framework plus signerede hardwaredrivere, der er blevet afprøvet og befundet gode nok til at arbejde sammen med Windows. Nogle opdateringer er “anbefalede”, og de forekommer derfor som standard ved siden af vigtige opdateringer. Alle valgfrie og anbefalede opdateringer kan man finde i Windows Update-værktøjet i Win 7 og 8.1, men de er ikke umiddelbart synlige i Windows 10. Vi viser dig, hvordan du nemt kan finde, vurdere og installere valgfrie opdateringer.

Windows Update leverer ikke længere hver update som individuelle filer – samlede opdateringer er hurtigere.

Man kan også udvide Windows Update, så den omfatter opdateringer til andre Microsoft-produkter såsom Office eller software til styring af Microsoft-tastaturer og -mus. Nu om dage er opdateringer pakket med henblik på at reducere størrelsen. En komplet opdatering rummer alle de opdateringer, der er frigivet siden den seneste større Windows-version (for eksempel Windows 8.1 eller Windows 10 October 2018 Update). Opdatering er typisk påkrævet, efter at man netop har installeret eller geninstalleret den seneste version af Windows.

Opdateringerne “Delta” og “Express” fungerer på tilsvarende vis. Microsoft vil pensionere Delta-opdateringerne i februar 2019, og vi fokuserer derfor på Express. Express-opdateringer bliver genereret efter behov, efter at Windows Update har undersøgt pc’en, og de indeholder kun de opdateringer, der endnu ikke er installeret. Derfor er de mindre, og download og installation går derfor hurtigere.

Siden 2016 har Windows 7, 8.1 og 10 modtaget månedlige opdateringer –”Patch Tuesday.” De omfatter alle de sikkerheds- og fejljusteringer, der er blevet udviklet i den forløbne måned, plus eventuelle opdateringer, der ikke har nået pc’en i tidligere måneder.

Hvad er leveringsoptimering?

Windows 10 ændrer hvordan opdateringer bliver leveret over internettet til din computer.

Brugere af Windows 10 skal være opmærksomme på en funktion, der hedder Leveringsoptimering. Den har indflydelse på, hvordan Microsoft leverer opdateringer til pc’er over nettet. Gå til ‘Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Windows Update > Avancerede indstillinger’, og klik på linket ‘Leverings-optimering’ i bunden. Her kan du se en indstilling ved navn ‘Tillad downloads fra andre pc’er’. Det betyder kort sagt, at når funktionen er slået til (og det er den som standard), er det muligt at modtage dine Windows-opdateringer ved hjælp af peer to peer-teknologi fra filer, der er lagret på andre pc’er på dit netværk og internettet. Og du kan også sende disse filer fra din pc til andre computere.

Klik på ‘Aktivitetsovervågning’ for at se, hvor mange data der bliver overført, og hvor meget båndbredde der bliver brugt. Klik så på ‘Avancerede indstillinger’ for at angive manuelle grænser, der burde være med til at forhindre, at din forbindelse bliver tynget i knæ.
Det er endnu bedre helt at slå funktionen fra, hvis du er hjemmets eneste pc-bruger. Hvis du ikke er det, kan du ændre indstilingen til ‘Pc’er på mit lokalnetværk’, så du kan sætte fart i opdateringer til andre pc’er uden at skulle åbne dem for hele internettet.

Få styr på opdateringerne

Lær at bruge Windows Update, og genvind kontrollen med opdateringsprocessen fra Windows 10.

Opdatering af Windows er en utrolig vigtig del af din daglige vedligeholdelse, men mange mennesker udskyder opdateringsprocessen – hvis de kan. Det skyldes ikke dovenskab – Microsoft har et grundfæstet ry for at frigive patches, før de er parate til almindeligt brug, og der verserer skrækhistorier om Windows-installationer, der bryder sammen (på side 40-41 kan du få gode råd om fejlfinding).

Ikke desto mindre er det i de fleste tilfælde klogt at sikre sig, at man er ajour med de seneste sikkerhedsløsninger. Det er derfor ikke nogen god ide helt at springe opdateringerne over. Lad os se, hvad du kan gøre for at sikre dig, at Windows Update-processen arbejder for dig og ikke imod dig.

Genvind kontrollen

Da Microsoft lancerede Windows 10, tog man kontrollen fra slutbrugeren, der kørte Windows 10 Home, og nu gennemfører man tvungne opdateringer, når de er tilgængelige. Når det sker, meddeler Windows, at en opdatering venter, og man bliver bedt om at genstarte pc’en.

Systemet er konfigureret til at gennemføre en opdatering og genstart uden for ens “aktive timer”, det vil sige på et tidspunkt, hvor man typisk ikke bruger pc’en. Standardtidspunktet er mellem klokken 5 og 8 (hvis du vil ændre dette tidsrum, skal du klikke på “Rediger aktive timer” under Opdatering og Sikkerhed > Windows Update i Indstillinger). Resultatet er, at du ikke kan udskyde en opdatering i det uendelige ved simpelthen at nægte at slukke eller genstarte, men du kan forsinke den lidt: Under ‘Indstillinger for genstart” kan du vælge et tidspunkt, der passer dig.

I Windows 10 Pro kan du udsætte opdateringer med op til 35 dage.

Dit liv bliver nemmere, hvis du bruger Windows 10 Pro: Gå til ‘Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Windows Update’, og klik ‘Avancerede indstillinger’. Funktionen ‘Afbryd opdateringer midlertidigt’ giver dig mulighed for at udsætte opdateringer med op til 35 dage – det kan være praktisk, hvis du hører om en opdatering, der skaber problemer, og ønsker at udskyde den.

En bedre fremgangsmåde, når man vil forhindre opdateringer i at komme ind i maskinen, består i at blade ned til ‘Vælg, hvornår opdateringer skal installeres’. Du kan udskyde større opdateringer med omkring seks måneder efter frigivelsen ved at skifte fra kanalen “Halvårlig kanal (målrettet)” til “Halvårlig kanal” via rullemenuen. Det er også muligt at udskyde kvalitetsopdateringer eller funktionsopdateringerne via en anden rullemenu. På den måde kan man undgå at udsætte sin pc for en opdatering, der senere bliver trukket tilbage af hensyn til stabiliteten.

Hvad så, hvis man kører Windows 10 Home? Guiden herunder viser en teknik til manuelt at frakoble Windows Update, og den fungerer med den seneste April 2018 Update. Husk, at du stadig regelmæssigt skal tjekke, om der er opdateringer. Det gør du ved at starte værktøjet og genoplive tjenesten. Når du er færdig, slår du den fra igen.

Valgfrie opdateringer

Se, hvilke valgfri opdateringer – herunder signerede drivere – der er til rådighed i Windows 10, med Windows Update MiniTool.

Windows Update leverer “valgfri” opdateringer, der omfatter yderligere komponenter såsom Silverlight. Der er også Microsoft-leverede drivere til en lang række hardware. Brugere af Windows 7 og 8.1 kan prøve at installere dem via Windows Update, men disse opdateringer er skjulte i Windows 10. Installation af driveropdateringer er knald eller fald – man skal ind i Enhedshåndtering og klikke på ‘Opdater driver’ i fanen ‘Driver’.

Hvis du vil se, hvad der er til rådighed – og installere det – skal du downloade Windows Update MiniTool (http://bit.ly/2v9BwtK). Pak indholdet ud, og kør wumt_x64.exe (64 bit) eller wumt_x86.exe (32 bit), afhængig af dit Windows-systems type. Klik ‘Søg efter opdateringer’ under ‘Opdateringsoversigt’, efter at du har bekræftet, at ‘Medtag drivere’ er valgt til. Vælg de opdateringer, du ønsker, og installer dem ved at klikke på ‘Installer opdateringer’.

Det er også muligt at gemme uønskede opdateringer her – hvis du bakser med en opdatering, der gentagne gange nægter at bliver installeret, kan du ved at gemme den forhindre, at Windows forsøger at installere den igen og igen.

Windows 7 og 8.1

Hvis du stadig bruger Windows 7 eller 8.1, har du fuld kontrol over processen. Åbn ‘Kontrolpanel > Windows Update’. Her kan du se et skærmbillede, der viser, hvor mange opdateringer der venter på at blive installeret. Du kan når som helst opfriske denne søgning ved at klikke på ‘Søg efter opdateringer’. Opdateringer er delt op i to typer: vigtige og valgfrie. Du får at vide, hvor mange af hver slags der er til rådighed. Klik på det relevante hyperlink for at se og udvælge dem, du vil installere. Hvis du vil have flere oplysninger om en specifik opdatering, markerer du den og klikker på ‘Flere oplysninger’. Så får du en komplet beskrivelse online.

Du får også en status om, hvorvidt opdateringen er blevet downloadet eller ej, og om den er parat til at blive installeret på din pc. Denne status knytter sig til den måde, hvorpå du har konfigureret Windows Update. Klik på ‘OK’ for at vende tilbage til hovedskærmbilledet. Klik på ‘Skift indstillinger’ for at styre, hvornår hvilke opdateringer skal installeres på din computer.

Brugere af Windows 7 og 8.1 har fuld kontrol over, hvordan og hvornår opdateringer kommer.

Som standard bliver opdateringer installeret automatisk enten på et givet tidspunkt eller ved genstart, men hvis du vil have en pause, før du installerer dem, anbefaler vi at vælge ‘Download opdateringer, men lad mig vælge, om de skal installeres’. Du kan også se på pålidelige opdateringer, før du downloader dem, eller slå funktionen helt fra. Det vil vi dog ikke anbefale, eftersom både Windows 7 og 8.1 stadig bliver understøttet med sikkerheds-hotfixes, og derfor bør de holdes up to date.

Du vil også se en boks, der giver dig mulighed for at fravælge automatisk modtagelse af såvel ‘anbefalede’ som kritiske opdateringer.
Hvis du fravælger denne boks, bliver anbefalede opdateringer som .NET Framework Tool flyttet til den ‘valgfri’ kategori, hvor de fremstår i kursiv (se boksen ‘Valgfrie opdateringer’ på forrige side).

Slå Windows Update fra

1. Download og kør

Download Windows Update Blocker fra www.sordum.org/9470/– den grå ‘Download’-knap finder du lige over sektionen ‘Related Posts’. Når downloadet er slut, højreklikker du på ‘Wub.zip’ og vælger ‘Extract All’. Dernæst dobbeltklikker du på ‘Wub.exe’ i den indpakkede mappe og starter programmet.

2. Slå service fra

Et lille vindue kommer frem. Vælg ‘Disable Service’, og bekræft, at ‘Protect Service Settings’ er tilvalgt. Klik på ‘Apply Now’, så bør status ændre sig til et rødt skjold med et X, Det viser, at funktionen er slået fra. Genstart pc’en. Bemærk, at eventuelle opdateringer, der venter på en genstart, bliver installeret.

3. Tjek opdateringer

Efter genstart åbner du igen Windows Update Blocker og bekræfter, at tjenesten stadig er slået fra. Gå til ‘Indstillinger > Opdateringer og sikkerhed > Windows Update’, hvor du bør se, at alt ser normalt ud. Men hvis du klikker ‘Søg efter opdateringer’, får du en fejlmeddelelse, der fortæller, at funktionen er slået fra.

Opdateringsproblemer

Sommetider går en opdatering i fisk – følg blot disse tips for at løse problemerne

Ideelt set burde Windows Update være usynlig – bortset fra en meddelelse om, hvornår opdateringerne er parate til installation, og om at de bliver konfigureret ved start.

I den virkelige verden er situationen som bekendt en anden. Nogle Windows-opdateringer kan kræve to eller tre forsøg, før de omsider bliver installeret, mens andre stædigt nægter at lade sig installere. Windows Update kan helt holde op med at fungere, eller pc’en afviser måske at genstarte, efter at du har installeret de seneste opdateringer. Hvad er da løsningen?

Windows vil ikke boote!

Systemgendannelse – hvis den fungerer og er tilgængelig – er den nemmeste vej til at reparere en katastrofal opdatering.

Det hører til sjældenhederne, at opdateringer lemlæster systemet så meget, at det ikke længere kan boote ind i Windows. Efter flere fejlslagne forsøg bør Windows tilbyde muligheden for at boote i Fejlsikret tilstand eller fremkalde gendannelsesmenuen. Herfra prøver du ‘Startreparation’ eller ‘Systemgendannelse’ i håb om at rulle pc’en tilbage til gendannelsespunktet, før opdateringen blev installeret. Bemærk: Det er måske ikke muligt, hvis du kører Windows 10 og ikke har slået Systemgendannelse til igen efter at have installeret April 2018 Update.

Blandt de andre muligheder er gendannelsesmedier. Hvis du regelmæssigt bruger et værktøj som Macrium Reflect Free (www.macrium.com/reflectfree), kan du rulle tilbage til din seneste backup ved hjælp af dets bootmedier. Du kan også boote fra dine Lazesoft Recovery Suite-gendannelsesmedier (http://bit.ly/2LtlgPq) og dets Windows Recovery-værktøj.

Hvis det svigter, bruger du Data Recovery-komponenten til at redde dine data eller til at tage et diskimage, før du booter fra dine gendannelses- eller installationsmedier og prøver en reparations-installation. Det indebærer installation af Win 7 oven på sig selv eller en ‘upgrade install’ med Win 8.1- og 10-boot-medier.

Generel fejlfinding

Hvis Windows Update nægter at virke korrekt – du får fejlmeddelelser, når du prøver at installere eller scanne efter opdateringer, for eksempel, eller også døjer du med at installere en specifik opdatering – skal du begynde med at køre Windows Updates fejlfinder. I Windows 10 går du til ‘Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Foretag fejlfinding’. Her klikker du på linket ‘Windows Update’ og klikker på ‘Kør fejlfindingsværktøjet’. Ældre versioner gemmer fejlfinderen under ‘Kontrolpanel > System og sikkerhed > Handlingscenter > Foretag fejlfinding af almindelige computerproblemer’.

Når guiden bliver åbnet, klikker du på ‘Avanceret’ og vælger ‘Kør som administrator’, før du klikker på ‘Næste’ (kun Windows 7/8.1). Vent, indtil værktøjet leder efter problemer. Hvis det finder og løser nogen, klikker du om nødvendigt ‘Vis detaljerede oplysninger’. Nu klikker du på ‘Luk’, genstarter og prøver igen. Hvis problemet omfatter installation af ventende opdateringer, men disse opdateringer nægter at lade sig installere, klikker du ‘Spring denne rettelse over’ for at blive ved med at lede efter andre potentielle problemer.

Windows Update-
fejlfindingsværktøjet kan ordne en lang række problemer, der har at gøre med installation af opdateringer.

Hvis situationen ikke bliver bedre, kan du blive nødt til at udføre mere drastiske trin. I tekstboksen ‘Reset Windows Update’ på næste side kan du se, hvordan du kan bruge Windows Repair Tool til at komme videre. Download og installer værktøjet (eller udpak den porterbare version) fra www.tweaking.com. Den vil udføre en dybere reparation via Fejlsikret tilstand.

Ofte skyldes problemet ikke selve Windows Update, men en specifik opdatering, der nægter at blive installeret. Du får måske en meddelelse under genstart om, at Windows trækker en fejlslagen opdatering tilbage – eller også bliver din pc ved med at prøve at installere opdateringer efter hver genstart. Hvis problemet fortsætter over to eller tre genstarter, er tiden inde til at gøre noget andet.

Tjek opdateringsstatussen via Windows Update-værktøjet. Klik blot på ‘Vis opdate-ringsoversigt’, og så får du en liste over tidligere installerede opdateringer. Hvis flere opdateringer svigter, er det sandsynligt, at en af dem er synderen. Brugere af Windows 7 og 8.1 kan klikke og overskue opdateringer og derefter vælge dem en ad gangen. Det kan i sig selv være nok (fire stædige opdateringer på vores Windows 8.1-pc blev alle installeret enkeltvis uden problemer, mens de ikke kunne installeres samlet), men det vil under alle omstændigheder indsnævre søgningen til den specifikke fejlbehæftede opdatering.

En anden mulig løsning består i at downloade og installere problem-opdateringen. Søg efter opdateringsnummeret (inklusive KB) på www.catalog.update.microsoft.com. Du får en liste over matches ud fra Windows-version plus system-arkitektur – x64 er til 64-bit-versioner af Windows, x86 til 32-bit. Download filen, dobbeltklik på den, og følg anvisningerne under installationen.

Hvis dette ikke virker, må du grave dybere ned. Alle fejlslagne opdateringer er ledsaget af en fejlkode i Windows 10; brugere af Windows 7 og 8.1 skal dobbeltklikke på en fejlslagen opdatering for at få en fejlrapport, der indeholder fejlkoden. Ældre versioner af Windows tilbyder også et ‘Hjælp til denne fejl’-link, men det fører som regel ikke noget meningsfuldt med sig.

Husk at vælge den korrekte version af Windows, når du downloader opdateringer manuelt.

Du skal i stedet omhyggeligt notere fejlkoden og opdateringens KB-nummer. Søg efter koden på nettet – prøv med ‘Windows Update’, din Windows-version, KB-nummeret eller blot koden. Ignorer reklamer, og fokuser på ægte websites, herinder pålidelige kilder som https://answers.microsoft.com. Fokuser først på de nyeste resultater, især hvis de stemmer med dit specikke KB-nummer.

Med lidt held falder du over en løsning, som andre har fundet. Der er ingen forudsigelig logik i, hvorfor visse opdateringer svigter, men lad være med at blive grebet af panik, hvis alle de løsninger, vi har beskrevet her – inklusive Windows Repair-værktøjet – ikke fører til en løsning. Send i stedet en e-mail til vores brevkasse Spørg Sørensen (se side 64), så undersøger vi, om vi kan hjælpe dig med dit problem.

Nulstil Windows Update

1. Brug fejlsikret tilstand

Tryk Win-R, skriv ‘msconfig’, og tryk Enter. Gå til ‘Boot’-fanen, og slå ‘Safe boot’ til, idet du vælger ‘Netværk’. Klik ‘OK > Genstart’. Når du er i Fejlsikret tilstand, starter du Windows Repair (download den fra www.tweaking.com) og arbejd dig igennem de grundlæggende tjek – ignorer powerreset, hvis din pc i øvrigt er i orden.

2. Udfør de andre trin

De tre andre trin – pre-scan, disk check og System File Checker – er alle essentielle for det tilfældes skyld, at dit Windows Update-problem er knyttet til diskfejl eller til manglende eller beskadigede systemfiler. Gennemgå dem, genstart, når du bliver bedt om det, og vend så tilbage til dette punkt i programmet.

3. Foretag reparationer

Nu klikker du på ‘Backup’ for at gemme Registreringsdatabasen og på ‘Create’ for at oprette et system-gendannelsespunkt. Du bliver bedt om at åbne Repairs eller vælge en preset. Vælg ‘Preset: Windows Update’. Klik på ‘Start Repairs’. Så går du tilbage til msconfig og fravælger “Sikker start’, før du genstarter.