Home » Styresystem » Guide: Windows 10 gør det selv-manual
Guide: Windows 10 gør det selv-manual

Guide: Windows 10 gør det selv-manual

Share

Hvis du har et problem, og ingen andre kan løse det, er der håb forude

Når det gælder teknologi, er det godt at have lidt viden. Operativsystemet Windows 10 bliver stadig mere modent og stabilt, og det fører stort over forgængerne, men – og det “men” vejer tungt – det er stadig hjemsøgt af små irrita-tionsmomenter, der kan gøre det svært at bruge systemet. Der er imidlertid intet til hinder for, at du kan blive herre over din egen pc.

Man kan nemlig komme problemerne til livs med en smule viden – enten om det, man skal gøre, eller om det rette sted at søge oplysninger.
Derfor giver vi dig her en samling af de mest almindelige problemer med Windows 10 samt de bedste løsninger på dem.

Vi har delt dem op i kategorier for at gøre det nemmere at finde rundt. Når du næste gang møder et problem, kan du slå op i denne guide. Sandsynligheden taler for, at du finder løsningen her. Og hvis du alligevel er ude at svømme, viser vi dig, hvor du kan finde svar på dine spørgsmål.

Døjer du med at forstå, hvordan Windows Update fungerer? Er du frustreret, fordi funktionen ikke virker, som den burde? Så er du kommet til det rette sted. I denne artikel tager vi dig med på en gennemgang af Windows Update i Windows 7, 8.1 og 10. Vi ser nærmere på, hvad Windows Update gør, og hvordan den virker.

Du vil stifte bekendtskab med de forskellige opdateringer, den foretager, og hvordan den pakker dem sammen og leverer dem til din pc. Hvis du kører Windows 10, står du måske for noget af en overraskelse. Vi viser dig nemlig, hvordan du kan genvinde kontrollen med den måde, hvorpå opdateringer bliver leveret fra Microsoft.

Apropos kontrol: Vi viser også, hvordan man kan forhindre Windows Update i at påtvinge dig opdateringer, hvis du kører Windows 10 Home Edition, og vi viser, hvordan du styrer processen, hvis du kører Windows 10 Pro eller en tidligere version af Windows.

Sidst, men ikke mindst kaster vi et blik på problemløsning i forbindelse med de irriterende Windows Update-problemer, du med sikkerhed kommer til at løbe ind i. Du skal se, hvordan du løser de fleste problemer med en kombination af Windows og tredjeparts-værktøjer, finder løsninger på stædige opdateringer, der nægter at lade sig installere, og tager skridt til at få pc’en til at køre igen, hvis en opdatering har saboteret den. Og lad os se at komme i gang.

1 Den perfekte windows-PC

Hvis du har planer om at gå over til Windows 10, kan installation af operativsystemet blive det første område, der giver problemer. Installation af et nyt operativsystem kræver en vis mængde ledig plads på drevet, for at det kan blive downloadet, og for at visse elementer kan bliver afviklet med held.

Til Windows 10 er minimumskravet til plads 16 GB, og den plads bør man holde ledig på det systemdrev, som computeren bruger. Det er faktisk det samme som hos tidligere versioner af Windows. Hvis du tidligere har opgraderet, kan du sandsynligvis gøre det igen.

Hvis du vil vide, hvor megen plads du har tilbage, skal du gå til ‘Denne pc’. Her får du en liste over dine drev, og du kan se den tiloversblevne plads for hvert drev. Foruden pladskravet skal din pc være i stand til at køre Windows 10. Det betyder, at den skal leve op til bestemte minimale systemkrav. Heldigvis er kravene til at køre Windows 10 relativt lave: en processor på 1 GHz eller hurtigere, 1 GB (32-bit) eller 2 GB (64-bit) ram, 16 GB ledig drevplads, en Microsoft DirectX 9-grafikenhed, en Microsoft-konto og internet-adgang. Hvis du vil kende din pc’s specifikationer, skal du gå til ‘Kontrolpanel’ og vælge ‘System og sikkerhed’ efterfulgt af ‘System.’

Se også:  Kæmpe Windows-opdatering på vej - her er de nye funktioner
2 Aktivering

Nogle brugere har oplevet problemer med at aktivere deres udgave af Windows 10, og det kan der være en række forskellige årsager til. I nogle tilfælde består den nemmeste løsning på problemet i at købe en lovlig udgave af Windows 10.

I modsætning til tidligere versioner af Windows er denne seneste udgave næsten udelukkende til rådighed online, og det betyder, at officielle Microsoft-websites er det bedste valg af udbyder. En overgang forærede Micro-soft styresystemet væk, men den ordning eksisterer ikke længere.

Microsoft har et nyttigt website, der tilbyder download af et eksemplar i enten 32-bit- eller 64-bit-versioner. For det tilfældes skyld, at du ikke kan aktivere Windows 10, har Microsoft indført en aktiverings-fejlfinder. Gå til ‘Indstillinger’ efterfulgt af ‘Opdatering og sikkerhed’. Gå til ‘Aktivering’, og vælg ‘Fejlfinding’ (du kan ikke se denne funktion, hvis Windows 10 allerede er blevet aktiveret).

3 Opdateringer

Windows 10 er på mange måder et internetbaseret operativsystem. Det er i de fleste tilfælde en fordel, men der er områder, hvor dette ikke er tilfældet. Et af dem er Microsofts holdning til download og installation af opdateringer af operativsystemet. Den mest irriterende del af automatiske opdateringer er genstarten, der tilsyneladende kommer på vilkårlige (og uhensigtsmæssige) tidspunkter.

Den enkleste måde at imødegå dette på består i at gå til Windows Update (i ‘Indstillinger > Opdatering og sikkerhed’), klikke ‘Avancerede indstillinger’ efterfulgt af ‘Giv besked for at planlægge genstart’. Det betyder, at styresystemet udløser en genstart i stedet for at trampe hen over det arbejde, du endnu ikke er færdig med (du kan læse flere detaljer om Windows Update på side 37).

Hver version af et nyt operativsystem rummer sit eget katalog af problemer med bagud-kompatibilitet, og Windows 10 er ingen undtagelse. Overgangen fra Windows 8.1 til 10 var langt mindre sindsoprivende end springet fra 7 til 8, men der er stadig visse applikationer, som kan gå i stykker, og i nogle tilfælde holder de helt op med at virke.

En af de applikationer er Chrome, og nogle brugere har været nødt til helt at slette browseren og geninstallere den. Hvis et program ikke fungerer med Windows 10, kan du prøve at lede i Microsoft Store eller på det officielle website for den pågældende software efter en opdatering. Hvis det ikke virker, må du slette og geninstallere softwaren. Efterhånden har flere og flere udviklere opdateret deres programmer til Windows 10-kompatibilitet, og derfor er problemet mindre, end det før har været.

4 Browsere

Webbrowseren er blevet hjertet i den moderne pc. Microsoft leverer Windows 10 med Edge, der er efterfølgeren til browseren Internet Explorer (selvom IE stadig eksisterer i operativsystemet). Der er imidlertid mange mennesker, der foretrækker Chrome eller Firefox, uanset hvad Microsoft tænker.

Når du skal installere Chrome eller Firefox, åbner du Edge, leder efter disse browsere og finder en Windows 10-version. Download den, installer den, og husk at vælge den som standardbrowser, således at Edge ikke bliver ved med at dukke op. Det gør du ved at gå til ‘Indstillinger > Apps’ og klikke ‘Standardapps’. Klik under ‘Webbrowser’, og vælg din foretrukne standardbrowser.

Hvis du vil bruge Edge, kan du naturligvis gøre det, for det er en udmærket browser. Den har dog nogle irriterende egenskaber. Eftersom Edge er en Universal Windows App, kører den på smartphones, tablets, pc’er og stort set alle andre enheder. Det betyder, at den nogle gange har et problem med i højere grad at være en telefon-app end et pc-program.

Se også:  Guide: Få overblik med Tidslinje i Windows 10

Et af symptomerne på det er, at den af og til afviser at afspille medier i minimeret tilstand, som det er tilfældet med en telefon-app. Det er der en løsning på, men den er gemt af vejen i en ret skummel afkrog. Gå til ‘Indstillinger > Baggrundsapps’, og slå Microsoft Edge til i listen til højre. På den måde sørger du for, at browseren kan blive ved med at arbejde i baggrunden. Der er et andet problem med Edge, og det er gerne et spørgsmål om personlig smag: Mange mennesker kan simpelthen ikke lide søgemaskinen Bing, formentlig fordi de altid har brugt Google. Det er helt i orden, og vi er sikre på, at Microsoft forstår det.

Det er relativt enkelt at skifte Edges søge-maskine ud med Google. I Edge går du til www.google.com (eller Yahoo, eller hvad du nu foretrækker) og klikker på de tre prikker (…) foroven til højre. Vælg ‘Indstillinger’, og klik på ‘Vis avancerede indstillinger’. Herfra blader du ned til ‘Søg i adresselinjen …’, og vælger ‘Skift søgemaskine’. Nogle brugere hævder, at ‘Skift søgemaskine’ ikke fører til nogen resultater, og at man derfor ikke kan tilføje nogen ny søgemaskine. Det passer ikke. Løsningen er at lukke og genåbne Edge – så får man (forhåbentlig) resultater.

Irriterende nok omfatter Windows 10 ikke nogen software til dvd-afspilning. Til gengæld tilbyder Microsoft en applikation fra Microsoft Store ved navn Windows DVD Player, men den koster 119 kroner. Hvis du vil se dvd’er, er det bedste bud VLC Media Player, som man kan downloade gratis, og som understøtter Windows 10. VLC Media Player understøtter også en række andre filformater – selv de mere underlige – og det er derfor et meget anvendeligt værktøj.

Mange af os er gået videre fra dvd’er til mediestreaming. Netflix og Amazon Prime fungerer begge sammen med Windows 10’s standardbrowser, Edge, men det kan være nødvendigt med en opdatering af Silverlight, der er et applikations-framework, som Microsoft har oprettet og vedligeholder.

Hvis du har opgraderet fra en Windows 7-pc, kan du komme ud for dette problem, idet den ældre version af Silverlight måske har fulgt med over, da du skiftede styresystem. Hvis du kommer ud for streamingproblemer, skal du gå til Microsofts website, hvor du kan geninstallere Silverlight. Følg instruktionerne på nettet.

Så kommer vi til musik. Til trods for at Microsoft stadig bundler Groove Musik med Windows 10, er tjenesten blevet svigtet, og Microsoft anbefaler i stedet Spotify. Der findes imidlertid masser af alternativer fra Google Music til Deezer og Tidal. En anden mulighed er Apple Music med en enkeltstående version af Apples iTunes til Windows 10. Den kan man finde i Microsoft Store.

Browser-baserede streamingtjenester såsom Google Music bliver naturligvis også understøttet, men man skal huske, at de muligvis ikke fungerer i Edge, fordi Windows 10’s browser ikke streamer multimedier, når den er minimeret. Når man skal indstille sin standard-musiktjeneste (den, sange automatisk bliver afspillet med), går man til ‘Start’ og skriver ‘Standardindstillinger for app’. Her finder du sektionen ‘Musikafspiller’, der giver valgmulilgheder på baggrund af de afspillere, du har installeret. Vælg den, du ønsker, og klik ‘OK’.

Hvis du kun vil afspille din eksisterende musiksamling, kan du prøve MusicBee (https://getmusicbee.com). Den er brugervenlig, stærk og gratis.

1 2 3 4 5Næste

TAGS
Guide
gør det selv
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S