Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Videokonference på den nemme og billige måde

Baggrunden er dyster, men selv om coronavirus forsvinder igen, er der ikke nogen tvivl om, at videokommunikation for anden gang i dette årtusinde har fået et gevaldigt boost – og heldigvis er der masser af nemme og billige redskaber i værktøjskassen.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters fik Microsoft Teams 12 millioner nye brugere på blot en enkelt uge, da frygten for coronavirus betød, at der blev beordret hjemmearbejde. Det svarer til en vækst på 37,5 procent. Væksten har desuden betydet, at Microsoft har skruet op for hastigheden i udviklingen af nye funktioner i sin egen løsning til videokonference.

Således har Teams fået funktioner rettet mod sundhedssektoren, der gør det muligt også at anvende løsningen til telemedicin. Desuden skulle Microsoft arbejde på en funktion baseret på kunstig intelligens, så man kan fjerne en rodet baggrund og erstatte den med et digitalt kontorlandskab, når man skal deltage i en videokonference.

Så jo. Begivenheder, vi ikke selv er herre over, kan bestemt være med til at booste såvel teknologisk udvikling som udbredel-se. Vi så det senest for 10 år siden, da den islandske vulkan Eyjafjallajökull gik i udbrud, og askeskyer lammede flytrafikken over det meste af Europa.

Nu hedder udfordringen coronavirus. Vi hverken kan eller må rejse rundt til konferencer og møder. Effekten fra Eyjafjallajökull er selvfølgelig aftaget noget hen over årene, men udbruddet satte for alvor skub i en udvikling, der betød, at vi ikke længere var afhængige af kostbare videokonferenceløsninger installeret i nærmest hellige teknologikapeller i virksomheden.

Mindre og billigere

Vi så mindre løsninger, mere prisbillige løsninger og frem for alt løsninger, der kan afvikles på medarbejderens computer uanset, hvor han eller hun befinder sig. Den udvikling er blot blevet forstærket siden da og vil yderligere blive boostet nu, hvor vi er mange, der sidder derhjemme.

Det siger sig selv, at det har øget behovet for at kunne kommunikere via både lyd og billede med det forhåndenværende udstyr. Et eksternt 4K-kamera samt en god mikrofon og højttalere er naturligvis at foretrække, men computerens, tablettens eller smartphonens indbyggede ditto løser den akutte udfordring.

De populære løsninger

Med Hangout-applikationen i Google G Suite kan du for eksempel starte en videosamtale med en eller flere personer.

Stort set alle computere, tablets og smartphones er i dag udstyret med et webkamera af en rimelig kvalitet, og skulle det knibe med lydgengivelsen, når du langt med et par hovedtelefoner. Så er du klar til videokonference med flere eller videomøde med en enkelt uden at skulle investere i yderligere hardware.

På softwaresiden er der både mulighed for at anvende gratis apps eller abonnere på en betalingstjeneste. Hvad du får mest glæde ud af, afhænger helt og holdent af dit konkrete behov.

Google G Suite: Alt efter om du har et Basic-abonnement til 40 kr. om måneden, et Business-abonnement til 75 kr. om måneden eller et Enterprise-abonnement til 170 kr. om måneden, har du her adgang til
Hangout Meet video- og talekonference med henholdsvis 100, 150 eller 250 deltagere pr. opkald.

Microsoft Teams: Fås i en gratis stand alone-version og i flere forskellige betalingsversioner, der indgår i Office 365-pakkerne, nemlig Essentials til 30 kr. om måneden, Premium til 80 kr. om måneden og Enterprise til 145 kr. om måneden. Funktionaliteten stiger naturligvis i takt med prisen.

Videokommunikation er hverdag

Microsoft Teams er en del af Office 365-pakken, men mulighederne derudover er mangfoldige. De fleste kender FaceTime, der kan afvikles på Apples iPhone-platform som en integreret del af smartphonens softwarepakke.

Hvis man er til Android og Google, er der mulighed for Googles gratis løsning Hangout, og hvis man er til noget helt tredje, kan man overveje Whatsapp, der måske ikke er så udbredt i Danmark, men som til gengæld er det helt store hit i andre dele af verden.

Især i Asien er den meget anvendt og en del af den daglige, digitale værktøjskasse.
I forhold til for 10 år siden, hvor den islandske vulkan var i aktion, er der sket en markant ændring i såvel vores brugeradfærd som den måde, vi tilgår digitale værktøjer på. Vi anvender billede og lyd på en langt mere naturlig måde, fordi enhederne er blevet bedre til det.

Desuden gør vi det på tværs af platforme, og selv om Skype for Business er blevet en del af Microsoft Teams og forsvinder som selvstændig platform, er den almindelige Skype stadig et populært værktøj til både at kommunikere med kolleger og samarbejdspartnere på den modsatte side af jordkloden og dem, der befinder sig lige henne om hjørnet.

Når først du er lukket ude af dit sædvanlige kontormiljø, er afstanden nemlig ikke det vigtigste. Det er til gengæld det faktum, at det skal være nemt at komme i gang, og selv hvis man har behov for at afvikle et møde for mere end to personer, er der masser af muligheder.

Selv fra den helt almindelige og gratis Skype er det eksempelvis muligt at lave et gruppekald med op til 50 deltagere, og hvis man er interesseret i at abonnere på en betalingsløsning, er det blot at tegne abonnement på for eksempel GoToMeeting fra LogMeIn. For 140 kr. om måneden er det muligt at holde møder med op til 250 deltagere.

Det er måske lige lidt mere, end de fleste har reelt brug for, men er et godt udtryk for, hvad du i dag har af muligheder fra en ganske almindelig skrivebordscomputer, tablet eller smartphone.

5G øger mulighederne

Som det forholder sig med de fleste andre former software, findes der både gratis værktøjer til videokommunikation, og værktøjer du skal betale for, ligesom nogle er umiddelbart tilgængelige, mens andre kræver, at der skal oprettes en egentlig konto.

Men overordnet set, kan man sige, at uanset hvad dit behov er, vil det være muligt at finde en løsning, der passer til dette, hvad enten du skal bruge den privat eller arbejdsmæssigt. Ifølge telebranchen er det også netop inden for video, man vil se den kraftigste vækst over de kommende år, hvilket jo er en af årsagerne til, at operatørerne lige nu satser kraftigt på udrulningen af 5G. Videoeksplosionen har corona-virus sørget for, at vi nu tager forskud på.

Webex fås blandt andet som udvidelse til Chrome og Firefox.

Zoom (www.zoom.us) fås til både Windows, Mac, Linux, iOS og
Android, og som så mange andre tjenester fås tjenesten i en gratis og
en betalt version. Den gratis Zoom udmærker sig dog ved at have en
række funktioner, der koster penge i andre løsninger, herunder whiteboard, desktop- og applikationsdeling samt ikke mindst funktion til optagelse af møde.

FreeConference (www.freeconference.com) er en anden løsning, der ligeledes fås i en gratis version. Den kræver ikke installation og kan afvikles fra enhver enhed med en webbrowser. Det er muligt at planlægge møder og integrere planlægningen med Outlook, men her kan du maksimalt have fem deltagere med i dit møde.

Cisco Webex Meetings (www.webex.com) giver høj sikkerhed – også i den gratis version. Cisco er kendt som netværksleverandør, men måske ikke så meget for videokonference. Den gratis pakke inkluderer 1 GB lagring i skyen, ubegrænsede møder uden tidsbegrænsning og mulighed for at lave MP4-optagelser. Sikkerheden opnås med TLS 1.2 og AES 256-bit-kryptering. Ønsker du flere funktioner, skal du betale, men som ekspert i netværk byder Cisco faktisk på høj ydelse uden betaling.