Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Undgå at blive snydt når du handler på nettet

Der kan være mange fordele ved at handle på nettet, men også nogle ubehagelige ulemper, hvis du ikke passer ordentligt på. Svindel med online-handel er blevet mere udbredt, men med de rette forholdsregler, kan du trygt shoppe løs. Læs her, hvad du skal passe på.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Danskerne er blandt de største onlineshoppere i Europa, og det er slet ikke så underligt. Webbutikkernes store succes skyldes nemlig, at vi i højere grad kan researche på de varer, vi finder online, inden vi trykker køb, vi kan handle fra et langt bredere udvalg online, end vi nogensinde har kunnet i vores lokale butikker, og så kan mange webbutikker i dag levere vores varer fra den ene dag til den anden. Det er faktorer, der får e-handel til at passe perfekt ind i en travl hverdag.

Online-svindel er blevet mere udbredt

E-handel har dog sine ulemper, og en af dem er de mange kopivarer og falske hjemmesider, der florerer på nettet. Problemet med falske varer er vokset stødt i løbet af de sidste par år, og i dag oplever flere og flere forbrugere at blive snydt ved handel online. Den seneste undersøgelse fra MarkMonitor, som er eksperter i online brandbeskyttelse, viser, at utrygheden blandt onlineshopperne har bredt sig i 2017 – 45 procent af forbrugerne frygter, at de kommer til at købe falske varer online, og 31 procent har allerede oplevet at blive snydt af onlinesvindlere.

Vi har derfor samlet seks tips, der klæder dig på til sikker e-handel.

Tip 1: Tjek prisen – onlinesvindlere er blevet klogere

Onlinesvindlere har opdaget, hvad der får forbrugernes alarmklokkerne til at ringe. Fx har de fundet ud af, at hvis de sælger varerne for billigt, så lugter forbrugerne lunten. Derfor er falske varer ofte sat til salg med kun en lille prisreduktion. Du skal derfor være på vagt over for selv de mindste rabatter og altid tjekke den anbefalede udsalgspris, inden du trykker køb.

Tip 2: Gå på opdagelse på hjemmesiden

Selv om nogle hjemmesider ser professionelle ud ved første øjekast, er onlinesvindlerne ikke altid lige smarte, når det kommer til siderne ”Om” og ”Ofte stillede spørgsmål”. Gør dig selv en tjeneste og tjek de sektioner ud. Sørg også for at undersøge detaljerne omkring levering og vær opmærksom på, om virksomhedens beliggenhed stemmer overens med de andre detaljer. Du kan også søge efter postadressen, da ægte hjemmesider altid vil være registrerede.

Tip 3: Betal i sikkerhed

Hver gang du bliver bedt om dine loginoplysninger eller bliver opfordret til at indtaste dine kreditkortoplysninger, skal siden være beskyttet af en såkaldt Secure Sockets Layer (SSL)-forbindelse. Når SSL-forbindelsen er aktiv, vil et ikon med en hængelås blive vist i adresselinjen. I nogle browsere vil webadressen begynde med https://, hvilket også er et godt tegn på, at hjemmesiden er sikker.

Tip 4: Led efter regler for returnering

Hvis det er en sikker hjemmeside, bør reglerne for returnering og ombytning fremgå tydeligt på hjemmesiden. En troværdig forhandler sørger nemlig altid for at oplyse, hvordan man som forbruger annullerer en ordre og returnerer varer. Det vil en onlinesvinder normalt ikke bruge tid på, så husk at dobbelttjekke, om der er en klar politik, inden du foretager dit køb.

Tip 5: Kontroller webadressen

Efterligning af et brands hjemmeside, såkaldt "cybersquatting”, sker oftere og oftere. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på webadressen. Når du søger efter et brand, kan du med fordel tjekke for stavefejl i selve URL-adressen. Hvis URL-adressen starter med https://, er det med stor sandsynlighed et sikkert sted – det fortæller s’et dig. Derudover har nogle af de store brands en underside på deres hjemmeside, hvor du kan tjekke, om forhandleren er autoriseret.

Tip 6: Undervurder ikke sociale medier

Mens forhandlere udvider deres markeder gennem brug af digitale kanaler, bliver det også nemmere for onlinesvindlere at efterligne brands på sociale medier. Rækkevidden, gennemsigtigheden og det virale aspekt af sociale medier gør dem til et oplagt mål for onlinesvindlere. Det ses også i app-verdenen, hvor onlinesvindlere efterligner en app tilhørende et brand og udnytter intetanende forbrugere. Derfor skal onlineshoppere være på vagt overfor falske varer på alle digitale kanaler – ikke kun på hjemmesider.

Online vareforfalskning og falske hjemmesider er et problem, der kommer til at vokse endnu mere i de kommende år. Men ved at have de seks ovenstående tips i tankerne, når du handler online, er du godt klædt på til at onlineshoppe i 2018 og undgå de mange svindelfælder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere