Guide: Undgå kidnapning af din browser

Guide: Undgå kidnapning af din browser

Share

Har du mistet kontrollen over din internetbrowser? Bliver du plaget af pop op-vinduer? Se her, hvordan du besejrer browser-kidnapperen

Din pc kan blive inficeret eller ligefrem kidnappet på mange forskellige måder. Her fokuserer vi på en særlig form for kidnapning: Den som er rettet mod din internet-browser.

De fleste browser-kidnapninger er mere irriterende end ødelæggende, men de er stadig svære at slippe af med.

Typisk opdager du en kidnapning, når din browsers startside, standardsøgemaskine eller fejlmeldingssiden er blevet ændret. Mere bekymrende symptomer er pop op-vinduer, uønskede bogmærker til skumle sider, værktøjslinjer eller tilføjelser, der ikke kan fjernes og en generelt sløvere browser eller computer.

Bag scenen kan en sådan kidnapning være en del af et større malware-angreb, hvor hensigten er at stjæle personlige informationer.

Hvis et tredjepartsprogram forsøger at installere en tilføjelse i Firefox, får du en alarm fra browseren.

Fjern infektionen

Gode antimalware-programmer har værktøjer, som opdager og tilintetgør angreb mod din browser. Hvis din antimalware ikke er blevet ødelagt af et angreb, kan du opdatere den og gennemføre en fuld scanning for at finde uregelmæssigheder.

Se også:  Guide: Sådan gendanner du slettede filer

Luk alle webbrowsere undervejs, lad værktøjet undersøge alle infektioner, genstart og kør endnu en scanning, før du genåbner din browser. Med lidt held er infektionen nu væk, men det kan hænde, at enkelte elementer har overlevet. Så skal du ændre din startside, din standardsøgemaskine og rydde op i dine bogmærker.

Gennemgå også tilføjelser til din browser. De fleste, nye browsere har en såkaldt “brugermenu” øverst til højre. Klik på den og siden på “Tilføjelser”. Fjern alle tilføjelser, som du ikke genkender, genstart browseren, og kontroller, at de fjernede tilføjelser ikke kommer igen.

Styrk din webbrowsers standardindstillinger for sikkerhed og privatliv.

Andre kidnapningsangreb kan være knyttet til installeret software. De fleste kommer fra PUP’er (Potentially Unwanted Programs), som ofte installeres sideløbende med andre apps. Under installationen har du fået en invitation til at ændre din startside, til at installere ekstra programmer og lignende. Ofte er de nemme at slippe af med, men nogle installationsprogrammer gør det svært at finde ud af, hvilke indstillinger man skal ændre.

Se også:  Guide: Rediger dine film med Billeder

Den nemmeste metode er at gå ind under sektionen “Apps” i “Indstillinger” (Windows 10) eller “Programmer og funktioner” i Kontrolpanel (Windows 7/8.1). Find de generende emner, og fjern dem.

Del denne