Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Udforsk Affinity Photos Personas

Serifs Affinity-suite af kreativitet-apps, der for nylig blev afrundet med lanceringen af Publisher, har en kuriositet, som man ikke ser andre steder.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hver app er delt op i sektioner, kaldet Personas, der er rettet mod en specifik opgave, og som ændrer styringsredskabernes facon, når man går ind i dem. Affinity Photo har for eksempel Photo Persona, der kan klare de fleste billedredigeringsopgaver; Liquify Persona til pixel-effekter; Develop Persona, der bearbejder rå billedfiler; Tone Mapping Persona til oprettelse af HDR-billeder; og Export Persona, der reducerer filstørrelser og finjusterer kompressionsforhold.

Vektorgrafik-appen Designer har noget lignende, mens Publisher fungerer som hjørnesten, der binder de andre sammen og integrerer dem i sine Personas, således at man ikke behøver at forlade én app for at bruge en anden. Det er meget for én app, men de er funktioner, som i andre programmer ville være filtre eller komplekse dialogbokse.

Det er en intelligent brug af den plads, brugerfladen giver dem. Man kan fokusere på den enkelte opgave og måske endda spare tid, fordi man kan organisere dem i et gnidningsløst workflow. Læs her, hvordan de fungerer.

1 Rå filer

Behandling af rå filer i Affinity er som at bruge Lightroom. Gå til “File > Open”, og vælg din fil. Hvis der bliver fundet et råt billede, åbner Affinity det i Develop Persona. Værktøjerne svarer til dem i Lightroom og Adobe Camera Raw, men hvis du kommer i tvivl, er der et nyttigt tip i nederste venstre hjørne.

2 Brugen af faner

Bortset fra cropping (beskæring) kan du stort set ignorere værktøjerne i venstre side. Den egentlige action er til højre, hvor der er skydere – ligesom i Lightroom. Men der er en fiks forskel på Serifs og Adobes produkter: Justeringerne bliver organiseret i grupper, som man kan skifte mellem ved hjælp af faner, der også kan virke som fritsvævende vinduer. Sektionerne “Basics” og “Enhance” indeholder værktøjer som “Exposure”, “Shadows” og “Highlights.”

Der er en linsekorrektionsfane med profiler til enkeltklik-korrektion af populære linser plus tjekbokse til fjernelse af kromatisk aberration, farveforvrængning og vignettering. Skarphed (eller “Detail Refinement”) og støjreduktion bor i fanen “Details”, mens man finder monokrom konvertering og split-toning under “Tones”.

3 Overlays

Man kan male en justering på et råt billede ved hjælp af fanen “Overlays” og de tre Overlay-værktøjer til venstre: paint, erase og gradient. Hvis du opretter et nyt Overlay, får du mulighed for at vælge et område, som du vil justere for sig selv, ved hjælp af Overlay Brush eller Gradient.

Du skal bruge viskelæderet til at rydde op: Vælg det i fanen “Overlay”, og foretag en justering i en anden fane. Bland det ind i resten af billedet ved hjælp af en gennemsigtigheds-skyder. Hvis du vil redigere hele billedet, går du tilbage til “Master” [Billede A].

Billede A

4 Photo Persona

Når du vil afslutte behandlingen af en rå fil, trykker du “Develop”. Efter en bearbejdelse bliver du ført til Photo Persona, Affinitys hovedbrugerflade. Det er en lagdelt billedredigerings-app, der svarer til Photoshop, men de fleste af de enkle justeringer, for eksempel niveauer og farvemætning, kunne have været foretaget på Develop-niveau.

I Photo bliver de tilføjet som Adjustment Layers, eller også er der auto-versioner, som gemmer sig i “Filter”-menuen. “Adjustment”-paletten til højre rummer redigeringsfunktioner som “Brightness/Contrast” og “Hue and Saturation”.

>> Man kan også føje tekst til et foto, inddrage sektioner fra andre billeder eller køre filtre på det. Vi valgte at køre “Haze Removal”-filteret på vores søstykke og åbnede Affinitys delte visning for at se den forskel, som filteret gjorde, med en før- og efter-visning [Billede B].

Billede B

5 Lighting

Vi kan også lege med det imponerende “Lighting”-filter og ændre den måde, hvorpå det slørede efterårssolskin falder over bugten. Find det i “Filter”-menuen, og forbered dig på en overraskelse, for det ligner ikke nogen af de filtre, vi er vant til. Det placerer en ny lyskilde, og man kan selv vælge de parametre, der ligger bag den.

Her har vi kun markeret himlen – hvis vi lysner ét hjørne og gør lyset blåt, får vi indtrykket af en sollys sommer-himmel snarere end de overskyede, forblæste og halvkolde omstændigheder, vi tog billedet i. Igen er før- og efter-delingen nyttig, hvis man vil se, nøjagtig hvad man har ændret. Man kan skyde den lodrette terminator mod venstre og højre og afdække billedet, som man ønsker [Billede C].

Billede C

6 Eksport

Når du er færdig i Photo Persona, gemmer du filen som en lagdelt .afphoto-fil for at bevare den i en tilstand, som du kan vende tilbage til. Hvis du vil oprette en lille, men højt detaljeret fil, du kan dele online, kan du skifte til Export Persona, der rummer et væld af valgmuligheder.

Export bygger på skiver – man kan skære et enormt, sammensat billede op og eksportere dele af det som individuelle filer. Funktionen bevarer også lagstrukturen, som den var før eksport, og man kan derfor eksportere individuelle lag som filer [Billede D].

Billede D

>> Der er et “Slice”-værktøj på venstre side. Med det kan man vælge områder af et billede og eksportere dem som filer, hvis man har lyst til det. Når man skal eksportere lag, vælger man et i panelet “Layers” og vælger “Create Slice.” Der er et “Export Options”-panel øverst til højre, og her kan man indstille filtype, bitdybde og kompressionsniveau for de filer, man redigerer. Når man er færdig, åbner man “Slices”-panelet. Nu skal man enten klikke “Export Slices (N)”, hvor N er antallet af slices, man vil eksportere, eller også skal man gøre det en ad gangen.

>> Man kan eksportere en enkelt fil fra Photo Persona ved hjælp af “File > Export”. Her kan man vælge mellem filtyper, resampling-metoder og kompressionsniveauer, men hele Slices-historien udgør ikke længere nogen komplikation.

Lagdelte fremskridt

Man kan bruge Develop Persona på et individuelt lag, hvis man foretrækker det. Vi anbefaler at optage rå billeder med kameraet og behandle Affinity (eller Lightroom/Adobe Camera Raw) som et digitalt mørkekammer, men Develop kan klare meget med behandlede data.
Del dit billede op i lag ved hjælp af for eksempel “Flood Select”-værktøjet, og fjern måske himlen fra landskabet.

Dernæst skal du sikre dig – mens de begge er synlige – at kun én er valgt i “Layers”-paletten til højre i Photo Persona. Klik på knappen øverst til venstre. Den fører dig til Develop, og Affinity husker, hvor skillelinjen er. Eventuelle justeringer, du laver i Develop, gælder kun for det lag, du har valgt.