Home » Hardware » Guide: Tag perfekte backups
Guide: Tag perfekte backups

Guide: Tag perfekte backups

Share

Nu, da vi lever vores halve liv i skyen, burde backup være en smal sag, ikke sandt? Det er lige, hvad det er. Læs blot her …

Backup er uden sammenligning det kedeligste emne på kloden. Kombiner det at iagttage maling tørre med 24 timers canadisk curling i slowmotion. Festligt, ikke? Men læs alligevel videre, for backup er formentlig også den vigtigste enkeltopgave, du kan udføre på din pc.

Hvordan kan man gøre backup tiltrækkende for folk i det 21. århundrede? Det nytter ikke at forsøge at få backup til at ligne et computerspil. I stedet må vores bedste svar være: Gør fænomenet nemt, hurtigt og så tæt på at være usynligt som overhovedet muligt. En del af problemet består i, at man ikke umiddelbart høster nogen gevinst af at bruge kostbar tid på at arrangere et backup-regime.

Det er omtrent som at forholde sig til klimaforandrin-ger, statsgælden eller bilforsikring; Det er andres problemer, ikke? Lige indtil man totalskader bilen, eller Kina banker på og vil have sine yuan tilbage, eller man står i vand til anklerne, eller man ikke kan finde et sted at stå på ski.

Med en lille smule planlægning kan man i dag gøre backup supernem. Trådløse højhastigheds-forbindelser, masser af lagerplads og adgang til gratis cloud-lagerløsninger gør, at du kan tage backup af dine data og beskytte din økonomi, dokumenter, fotos og hvad du ellers har liggen-de.

Brug et kvarter af din dag på at se, hvor nemt det kan være. Vi viser dig løsninger fra Microsoft, de bedste open source-muligheder og mere bredt favnende løsninger, der kan hjælpe dig med backup af alle former for medier. Mange af dem er gratis, og de kræver som regel kun en smule arbejde.

Nogle synes, at det bedste, man kan gøre her i livet, er at sidde ved en computerskærm og massakrere fjender og monstre. Det kan være meget godt, men Conan the Barbarian har aldrig oplevet den grænseløst herlige følelse af at gendanne en fil fra en velplanlagt backup. Her møder vi et centralt begreb: planlagt. Hvis man vil arrangere sin backup godt, er det bedst at lægge nogle planer, og der er to hovedområder, man bør koncentrere sig om: kilden og destinationen.

Sikke da en masse interesser. Er de alle lige sunde?

Lad os begynde med kilden. Hvad på din computer er vigtigt for dig? Forestil dig, at din pc spontant brød i brand og smeltede sammen til en pøl af kostbart stål og plastik. Hvilke filer ville være uerstattelige? Dem bør du nok sørge for at have backup af. Der er primært to vigtige fremgangsmåder: En backup af hele systemet eller en mere nuanceret og selektiv backup.

Foreløbig styrer vi uden om den komplette løsning, men vi vender senere tilbage til den. Sådan som vi i dag bruger operativsystemer, er system-images blevet mindre anvendelige til personlig backup. Det hænger til dels sammen med beslutningen om, hvad der er essentielt at sikkerhedskopiere. Systemsoftware er ikke essentiel, fordi den kan man erstatte. Det samme gælder for almindelig software. Din Steam-samling tæller heller ikke med, fordi den kan du downloade igen. Kan du se, hvor det peger hen?

Fotos af dit nyfødte barn, økonomiske dokumenter, videoen af Maz, der spiller sit første computerspil, og alt det, der falder ind under kategorien arbejde vil formentlig være med på din liste over uerstattelige filer.

Før du kan tage en fornuftig backup, skal du imidlertid vide, hvor det hele ligger. Det er grunden til, at Microsoft for mange år siden introducerede mappen Dokumenter til lagring af alting. Siden udvidede man dette med beslægtede mapper som Billeder, Musik og så videre. Tanken er, at alt det, der er vigtigt for brugeren, kan man finde i en ud af ganske få mapper.

Et mere traditionelt interface er med til at sikre orden i backuppen.

Den grumme sandhed er imidlertid, at alle disse standard-systemmapper er lagret i brugerens systemmappe, typisk under C:\Users\<brugernavn>, ved siden af Desktop, vilkårlige programmapper og yderligere programindstillinger, der er gemt i den skjulte AppData-mappe. Et almindeligt backup-regime vil typisk gemme hele mappen for en individuel bruger. Hvis du lagrer filer andre steder, er du nødt til manuelt at føje dem til din backup.

Se også:  Husker du din backup? World Backup Day skal minde dig om det

Windows 8 Backup (og senere) bruger Filhistorik-systemet, der er ganske net, men det er ikke den smarteste løsning at gribe til. Den kræver et eksternt drev eller en netværksdeling, hvis den skal fungere – vi kommer snart til spørgsmålet om destination. Åbn Start-menuen, skriv “Backup”, og vælg “Indstillinger for sikkerhedskopiering”.

Hvis dette ikke er konfigureret, ser du et “+” og en opfordring til at tilføje et drev. Når du har tilføjet et drev, bliver plustegnet skiftet ud med en simpel Slået til/Slået fra-knap. Du kan finde indstillingerne i den traditionelle “Kontrolpanel > System og sikkerhed > Filhistorik.” Hvis du ønsker at tilføje en netværksdeling, gør du det med “System og sikkerhed > Filhistorik > Vælg drev > Tilføj netværksplacering.”

Efter at du har tilføjet et drev, klikker du “Flere indstillinger”. Du kan iværksætte en backup med det samme, idet du vælger, hvor ofte der skal tages backup, og hvor længe den skal gemmes. Du kan også fjerne eventuelle uønskede mapper – de udgør som nævnt i høj grad indholdet af C:\Users\<brugernavn>. Vil du virkelig inddrage Overførsler eller alt det, der ligger på skrivebordet?

Det gode ved Filhistorik er, at så snart den er oppe at køre, kan du højreklikke på enhver fil og vælge “Egenskaber > Tidligere versioner” og gendanne ældre versioner, der er blevet sikkerhedskopieret. Det er ligesom Systemgendannelser, blot til filer. Hvis du vil foretage massegendannelse eller tilbagerulning, åbner du Start-menuen, skriver “Gendan mine filer” og åbner Kontrolpanel-indstillingen. Vælg blot den mappe eller de filer, du ønsker at gendanne, og så er du i gang.

Valgmuligheder. Vi elsker dem. Og der er nok at tage af, når det gælder backup.

Andre muligheder

Hvis du synes, at Windows’ standardsystem er for enkelt eller lidet tiltrækkende, findes der en hel verden af softwareløsninger, som du kan vælge imellem. Vi vil foreslå to, der er værd at overveje. Den første er Duplicati (www.duplicati.com). Det er en glimrende backupapplikation – LGPL-licenseret, open source, cross-platform. Den understøtter en lang række lokale destinationer og cloudlagre. Hvis man skal arbejde med andre systemer, er det godt at vide, at ens backupklient kan håndtere Windows (64- og 32-bit), MacOS og Linux (Deb- og RPM-pakker), og der er også indbygget en Synology-NAS.

Som standard omfatter Duplicati et praktisk browser-baseret interface, der dækker over applikationens mere kraftige funktioner. Der er også en kommando-linjeversion til dem, der har lyst til at væve den ind i deres PowerShell-scripts.

Det virkelig interessante ved Duplicati er det store udvalg af understøttede backupmål og protokoller. Der er traditionel (S)FTP/SSH og WebDAV. Og hvad der er mere nyttigt for en yngre generation, er en masse udbredte cloudtjenester, herunder Amazon S3, Microsoft Azure, Box, Dropbox, Google Drive, Mega og så videre.

Hvis det undrer dig, at Windows-netværksdeling ikke er nævnt her, kan du tage det roligt: Når man vælger destinationen med “Local Folder or Drive” tilvalgt, skal man klikke på “Manually Type Path”. Du skal skrive servernavn og stien til den netforbundne backupmappe, og du skal tilføje eventuelle påkrævede login-oplysninger i boksene til brugernavn/kodeord nedenunder.

Se også:  Her bliver it-afdelingen sparet for at gendanne slettede filer

Standard-format er “\\<servernavn>\<sti>.” Hvis du ikke er sikker, skal du åbne Stifinder, gå til fjernserver-mappen og klikke i adressefeltet – så viser Windows den rå adresse, som man kan kopiere og sætte ind i boksen. Husk at bruge knappen “Test Connection”, før du fortsætter.

RAID er ikke backup

Det at køre raid på et desktopsystem er ikke backup. En backup er en separat kopi, der er lagret på et separat system, og ideelt set har man også en anden kopi offsite. Du kan følge katastrofens udvikling: Hvis dit hovedsystem eksploderer, har du en backup på dit ekstrasystem; hvis dette system eksploderer, har du en kopi på dit hovedsystem; men hvis dit hjem eksploderer, har du en kopi offsite. Og så ikke flere eksplosioner.

Det, raid er glimrende til at håndtere, er redundans. Og som vi alle ved, er formålet med redundante systemer at øge system-pålideligheden gennem duplikation af funktioner. Når det gælder raid 1, 5 og 6, kan et helt drev svigte, og pariteten (mirror) af systembrug kan bruges til at gendanne de lokale data. Raid 5 kan håndtere en enkelt drevfejl fra tre eller flere drev, mens raid 6 kan klare to drev, der fejler, og kører med fire drev eller mere.

Det blev tilføjet, fordi den tid, det tager at genopbygge store arrays, uundgåeligt øger risikoen for, at et andet drev svigter. Det, raid ikke gør, er at lave en backup. Hvis hele raid’et svigter – og det sker af og til – mister man alle sine filer, og det er en kæmpeopgave at gendanne data fra et raid.

Det beskytter heller ikke nødvendigvis mod bitrot – den skjulte nedbrydning af digitale data på et lagermedie. Avancerede filsystemer som ZFS og Btfs kan give tjeksum-beskyttelse, men disse muligheder er ikke realistiske for Windows-brugere. Derfor vender vi tilbage til udgangspunktet: Hvis man vil sikre sine data, skal man bruge rigtig backup.

Det er de fundamentale egenskaber ved dette lille, stærke værktøj. Men gå ikke glip af de små ekstrasager såsom båndbreddeblokering øverst til højre plus yderligere indstillinger, der filtrerer filer på basis af deres størrelse og systemegenskaber.
Vi bør nævne et andet backupredskab: SyncBackFree, der er del af SyncBack-serien fra 2BrightSparks (www.2brightsparks.com).

SyncBack-serien er kolossalt stærk, og selv den gratis version – begrænset til FTP og lokale netværk – kan virke overvældende med sine mange funktioner. SyncBack har noget, som man ikke får med Duplicati>: Foruden standardbackup er der også Sync- og Mirror-tilstande. Synkronisering er ikke egentlig backup i en teknisk forstand – det skal vi ikke komme nærmere ind på her – men hvis du ønsker en løsning med større fleksibilitet, er det værd at overveje SyncBack.

Hvis du vil bruge et godt, lokalt backupsystem, skal du have en pålidelig metode til at lagre dine filer. Du kunne blot tilslutte et gammelt USB-drev og bruge det til backup. Det er der sådan set ikke noget i vejen med, og det er afgjort bedre end ingenting. Sandsynligheden for, at både maskinen og USB-drevet svigter, er ringe – medmindre der er brand, oversvømmelse eller andre katastrofer. En ekstern enhed med raid 1 er vores næste forslag.

Der findes en lang række desktopdrev, som leverer dualdrive-support med mirroring. Det udvider din backup med redundans, og det passer til de fleste hjemmebrugere. Det næste skridt opad er en simpel NAS-boks. Den har den fordel, at den altid er til rådighed, og den understøtter flere tjenester, for eksempel som cloud-baseret offsite-uploader. Det gør også dens placering mere fleksibel, fordi ethernet-kørsler nemt kan strække sig op til 100 meter, og man kan derfor gemme den af vejen hvor som helst i hjemmet.

TAGS
backup
pc
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S