Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Stram op på pc’ens sikkerhed

Det er en jungle derude. Når vi er online, skal vi slås med de forskellige banditter, der færdes på internettet: ondsindet software; folk, der er ude efter vores onlinekonti; falske “phishing”-links og andre ubehageligheder.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den gode nyhed er, Windows rummer en lang række værktøjer, der styrker sikkerheden, og de er ikke svære at installere eller bruge. I denne guide skal du møde de vigtigste Windows-funktioner, der er med til at beskytte pc’en, og du lærer, hvordan du kan få dem til at virke rigtigt.

Vores skærmdumps er fra Windows 10, der er den hidtil sikreste version af Windows, men de redskaber og funktioner, vi nævner, virker også fint i ældre versioner. Til disse Windows-versioner anbefaler vi, at man bruger et tredjeparts-antivirusprogram, men bortset fra det virker sikkerhedsfunktionerne på stort samme måde i alle versioner af Windows siden Vista.

Det skal du bruge: Windows 10
Hvis du har en ældre version af Windows, bør du også bruge et tredjeparts-antivirusprogram.

1 Opdater Windows
Mange sikkerhedsproblemer er allerede blevet løst, og Microsoft opdaterer regelmæssigt Windows for at rette fejl og løse potentielle problemer. Disse opdateringer virker imidlertid kun, hvis man har dem installeret på pc’en, og det gør man bedst ved at slå automatiske opdateringer til i “Indstillinger > Opdatering og sikkerhed” [Billede A]. Hvis du ikke vil have automatiske opdateringer, skal du selv sørge for at tjekke dem.

2 Sørg for effektiv antivirus
Windows 10 har sin egen indbyggede sikkerhedssoftware, Windows Defender Security Center. Hvis du imidlertid kører en ældre version af Windows, anbefaler vi, at du installerer et tredjeparts-antivirusprogram såsom Kaspersky Free, AVG Free eller Avast. Uanset hvilken antivirussoftware du bruger, er det afgørende, at du holder den opdateret ved at downloade den nyeste database – nye vira og andre former for ondsindet software bliver opdaget hver dag.

3 Opdater dine apps
Du har opdateret Windows og din antivirus – hvad med Adobe Reader [Billede B] eller Flash Player? Disse apps og mange andre bliver ofte hjemsøgt af folk, der laver ondsindet software, fordi de ved, at mange pc-brugere ikke opdaterer dem. Nogle apps plager en, hver gang der kommer en opdatering – Adobe Reader, for eksempel – mens andre kræver, at man gør det manuelt.

4 Opret et gendannelsespunkt
Når du ved, at du har en problemfri pc, skal du lave et systemgendannelsespunkt. Det betyder, at hvis du bliver inficeret og lider af ondsindet software, kan du rulle tiden tilbage på din pc og gendanne den til dens jomfruelige tilstand. Du opretter sådan et punkt ved at søge efter “gendannelsespunkt” og derefter klikke “Opret et gendannelsespunkt > Systembeskyttelse”. I Windows 10 skal du aktivere “Systemgendannelse” i sektionen “Konfigurer” [Billede C].

5 Brug stærke kodeord
Nogle af de hyppigst brugte kodeord er “123456”, “qwerty” og “kodeord.” Det er en frygtelig ide at bruge dem. Skurkenes software kan gætte simple kodeord på en brøkdel af et sekund, og hvis man bruger det samme kodeord på flere sites, kan de få adgang til alt, hvad man laver. Hvis du ikke er god til at huske kodeord, kan du hente en app som LastPass (www.lastpass.com), der foreslår kodeord og gemmer dem for dig.

6 Brug totrinsbekræftelse
Hvis det overhovedet er muligt, skal du bruge totrinsbekræftelse – også kendt som totrinsgodkendelse – til at beskytte dig selv, når du er online. Den tilføjer et ekstra lag af sikkerhed, når du logger på et site på en computer eller en anden enhed, det ikke genkender. Typisk sender sitet en kode til ens mobiltelefon, og uden denne kode kan man ikke komme ind. Du kan aktivere funktionen på din Microsoft-konto i siden Sikkerhedsindstillinger [Billede D].

7 Indstil app-kodeord
Du kan opnå endnu stærkere sikkerhed ved at oprette app-kodeord, der er unikke kodeord til specifikke apps og enheder – du har for eksempel ét kodeord til din Outlook-mail på hjemme-pc’en og et andet kodeord til din tablet eller telefon. Du skal aktivere totrinsbekræftelse for at bruge denne funktion, og det gør du via Sikkerhedsindstillinger under Microsoft-konto.

8 Indstil din firewall
Enhver pc har åbne porte. De gør det muligt for data at passere frem og tilbage, men de kan også bruges af ondsindet software. En firewall er et stykke software, der blokerer de porte, som ikke bliver brugt af godkendte apps, og Windows har en indbygget firewall [Billede E]. Den kan du finde i sektionen “System og sikkerhed” under Kontrolpanel. Sørg for, at den er aktiveret, medmindre du har en separat firewall installeret.

9 Bloker pop-op-vinduer
Pop-op-vinduer bliver ofte brugt til at vise overbevisende, men falske fejlmeddelelser – eller til at indlæse ondsindet materiale. Edge-browseren i Windows 10 blokerer som standard pop-op-vinduer, men hvis du bruger en anden browser, skal du måske aktivere funktionen i softwarens “Indstillinger”-menu. Hvis du vil blokere næsten alle reklamer, kan du installere en ad-blocking-extension.

10 Tag backup af alting
Uanset hvor sikker du gør din pc og de tjenester, du bruger, kan det stadig gå galt. Vi har set store firmaer blive hacket og deres kunder blive bragt i fare. Laptops kan blive stjålet. Det er vigtigt at forberede sig på katastrofer og have en backup af alt det, der er vigtigt [Billede F] – ikke på pc’en, men på en separat enhed, for eksempel et eksternt drev eller en cloudtjeneste såsom OneDrive.

Tænk på børnene

Glem ikke dine børn. Brug noget tid på at indstille sektionen Familieindstillinger, så du ved, hvad de kan få adgang til på familie-pc’en.