Home » Spil » Guide: Spil Windows-spil i Linux
Guide: Spil Windows-spil i Linux

Guide: Spil Windows-spil i Linux

Share
Find et spil, der ikke er understøttet

Hvis du ikke kan finde dit spil i PlayOnLinux – eller hvis scriptet ikke virker (se tekstboksen på modsatte side) – er der ingen grund til panik. Gå til Wine Application Database på https://appdb.winehq.org, og skriv navnet på dit spil ind i Search-boksen. Blad ned, og klik på det første AppDB-resultat. Bemærk spillets placering: Platinum og Gold betyder, at spillet burde virke uden større problemer; Silver og Bronze tyder på visse problemer såsom vilkårlige nedbrud; Garbage betyder, at det ikke fungerer. Hvis der er opregnet flere versioner, skal du vælge den, der er tættest på din distro.

Herfra går du igennem “Test Results” og “Known Bugs” for at se, hvad andre mennesker har oplevet. Åbn “HowTo/Notes” for at få råd om løsninger, hvilken version af Wine du skal vælge, og så videre. Klik “Comments”, og få flere oplysninger.

I nogle tilfælde vil du modtage detaljerede anvisninger om de ekstraelementer, du skal installere, og hvordan du konfigurerer din virtuelle disk, men disse instruktioner kan også være utrolig kortfattede. Prøv at google navnet på dit spil sammen med “Wine” eller “PlayOnLinux” for at se, om du kan finde flere oplysninger – typisk via forumposter fra folk, der stiller det samme spørgsmål som du.

Man skal kun bruge kommandolinjen til at installere Wine og PlayOnLinux.

Hvis alt er i orden, skal du først sikre dig, at du har den korrekte version af Wine installeret (man kan installere flere versioner). I PlayOnLinux åbner du “Tools”-menuen og vælger “Manage Wine Versions”. Nu får du en liste over tilgængelige Wine-versioner til venstre under fanen “Wine versions (x86)”. Blad ned, indtil du finder den anbefalede udgave, og klik på knappen “>” for at installere den.

Luk versionens managervindue, og klik “Install a program” efterfulgt af “Install a non-listed program”. Klik “Next” og vælg “Install a program in a new virtual drive”. Klik igen “Next”. Angiv et navn til dit spils virtuelle drev – spillets navn er oplagt.

Du kan nu vælge mellem tre muligheder: Vælg en anden version af Wine; konfigurer Wine; installer nogle biblioteker. Vælg dem, du skal bruge – sandsynligvis “Use another version of Wine” – og klik “Next.” Hvis du ønsker en anden version af Wine, vælger du den fra listen. Klik “Next.” Lad “32-bit Windows installation” være tilvalgt, og klik igen “Next”.

Se også:  Listen: De 8 bedste brætspil der er værd at spille lige nu

Hvis du har valgt at installere yderligere biblioteker, får du en række valgmuligheder, der alle har præfikset “POL_”. Deres funktion giver i de fleste tilfælde sig selv – du vil se, at mange af dem henviser til installation af yderligere komponenter som for eksempel DirectX og GDIplus.
Hvis du vil justere indstillingerne i Wine, åbner du Wines konfigurationsvindue. Det er delt op i syv faner, der alle mere eller mindre giver sig selv.

De vigtigste er “Libraries”, hvor man kan specificere DLL-overrides med henblik på kompatibilitet; “Graphics” til at afgøre, om programmet skal køre i fuld skærm eller i sit eget skrivebordsvindue; og “Audio” til justering af lydinstillinger. Klik “OK”, når du er færdig.

POL giver mulighed for at køre flere versioner af Wine samtidig.

Installer spillet

Uanset om du installerer fra et script eller gør det manuelt, er den praktiske opsætning af spillet den samme. Forhåbentlig bliver din cd eller dvd automatisk genkendt. Hvis det ikke sker, skal du klikke på “Browse”-knappen for at finde spillets setup-fil. Hvis den er på cd eller dvd, vælger du disken i “Places”-menuen. Find den fil, du skal køre – prøv setup.exe, hvis du ikke får nogen hjælp fra AppDB’en – og klik “Open” efterfulgt af “Next.” Nu prøver PlayOnLinux at installere spillet.

Du bør kunne se et setup-skærmbillede fra selve programmet, der kører i det virtuelle drev, som POL har oprettet. Her har du altså et synligt bevis på, at din virtuelle udgave af Windows kører. Herfra skal du følge spillets egen guide og se, om alt går, som det skal. Lad være med at ændre standard-filplaceringen. Hvis der opstår fejl, kan det være, at spillet stadig kører. Prøv i så fald at fortsætte til slutningen ved at klikke “Next”.

Konfigurer din virtuelle desktop ved hjælp af Wines konfigurationsdialogboks.

Hvis installationen er vellykket, bliver du bedt om at vælge en fil, som PlayOnLinux skal bruge som genvej. Vælg den fra listen, eller klik “Browse”, hvis du vil lede på dit virtuelle drev efter en. Det bruger Windows’ filsystem, og du skal derfor indlede din søgning fra C:\Program Files. Når du er færdig, bliver du bedt om at tilføje så mange ekstra genveje, som du har brug for. Vælg “I don’t want to make another shortcut”, og klik “Next”, når du er færdig.

Se også:  Farvel til Windows 7: Nu er det slut med opdateringer

Disse genveje fremkommer både på dit skrivebord og i PlayOnLinux’ hovedvindue. Med sidstnævnte kan du starte dit spil uden først at skulle åbne PlayOnLinux. Du kan trygt slette dem uden at fjerne de andre. Man kan gendanne skrivebordsgenveje fra PlayOnLinux’ hovedvindue ved at vælge en genvej og klikke “Create a shortcut” i feltet til venstre.

Afspil DOS-spil

Får du aldrig lyst til at vende tilbage til klassiske spil fra 1990’erne? Med DOSBox kan du spille spil, der er skrevet til MS-DOS. Det er muligt at knytte programmet til PlayOnLinux, men det er meget enklere blot at installere det separat:

$ sudo apt-get install dosbox $ mkdir -p ~/dos/c

DOS-spil bor i deres egen mappe, og man kan hente et bredt udvalg fra www.abandonia.com. Download et spil i zip-format, og udpak indholdet i den dos/c-mappe, du har oprettet i din hjemmemappe.

Skriv nu “dosbox” og tryk Enter for at starte DOSBox i programmets eget vindue. Skriv så den følgende kommando for at få startet din /dos/c-mappe som dets eget C-drev:

$ mount c /home/username/dos/c $ c:

Skriv “dir”, og tryk Enter for at få bekræftet, at du er på rette sted – du kan nu se mapper for hvert af de spil, du vil køre. Skriv “cd mappenavn” (for eksempel “cd civ1” for Civilization), og skriv “dir” igen for at identificere selve spilfilen (“civ” i tilfældet Civilization). Til sidst skriver du filnavnet og trykker Enter for at komme i gang med at spille spillet.

Hvis du bliver bedt om det, vælger du “VGA (256 colors)” til grafik og “SoundBlaster” til lyd. DOSBox bør også fungere sammen med enhver basal usb-controller, der kan genkendes af Linux, og med din mus og dit tastatur. Når du klikker i DOSBox-vinduet, bliver din mus låst – tryk Ctrl-F10 for at få musen tilbage på skrivebordet, og besøg www.dosbox.com for at få en komplet guide til afspilning af DOS-spil på din pc.

Tilbage til ’90’erne med DOSBox.

TAGS
linux
Spil
Ubuntu
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S