Home » Spil » Guide: Spil Windows-spil i Linux
Guide: Spil Windows-spil i Linux

Guide: Spil Windows-spil i Linux

Share

Sådan får du klassiske Windows-spil til at virke i Ubuntu

Spiludviklere drager i stigende grad fordel af det volsende marked for Linux-gaming, men sådan har det ikke altid været. Og der findes stadig spil, som ikke bliver lanceret udenfor Windows. Takket være et fikst værktøj ved navn Wine kan man imidlertid køre mange Windows-spil – og andre applikationer, herunder Office – som om de var født i Linux.

Wine leverer en virtuel version af Windows, hvori man installerer ekstra komponenter og udfører forskellige justeringer (for eksempel valget af den Windows-version, man vil emulere). Det er desværre ikke en standardløsning, der får alle ens Windows-spil til at fungere i Linux, men det burde give adgang til i hvert fald nogle af dem.

Den største forhindring består i, at Wine er et kommandolinje-værktøj – glimrende for purister, knap så fikst for den, der vil pege og klikke sig vej til et spilparadis. Heldigvis er der andre, som har udviklet grafiske “wrappers”, der gør det nemmere at bruge Wine fra Ubuntus desktop.

I denne guide fokuserer vi på et af disse gratis værktøjer, nemlig PlayOnLinux. Det giver ikke blot en grafisk brugerflade; det rummer også en række færdiglavede scripts, som i teorien gør det nemt at installere og spille specifikke spil. Som du vil se, virker det ikke altid sådan i praksis, men vi guider dig gennem programmets funktioner og præsenterer installationsprocessen både via scripts og manuelt, således at du forhåbentlig kan få dit spil til at køre.

Vi skal også afprøve en alternativ Wine-wrapper (og berøre en anden metode til at spille Windows-spil i Linux), og vi viser, hvordan man kan spille gamle dos-spil. Du skal med andre ord blot tilslutte din spil-controller, fremgrave de gamle Windows-diske og se frem til at komme i dit eget gaming-nirvana.

I de fleste tilfælde indebærer det at spille Windows-spil i Linux, at man anvender en Wine-emulator. PlayOnLinux (POL) er en mere brugervenlig grænseflade til Wine, og her kan man konfigurere programmet og få adgang til det uden at skulle bruge kommandolinjen. Normalt bliver Windows-spil afviklet i et 32-bit-miljø. Hvis du kører en 64-bit-udgave af Linux, skal du åbne et Terminal-vindue og derefter skrive disse kommandoer:

$ sudo dpkg –add-architecture i386
$ sudo apt-get update

De følgende trin installerer den seneste version af Wine:

$ wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/Release.key
$ sudo apt-key add Release.key
$ sudo apt-add-repository https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/
$ sudo apt-get update && sudo apt-get install –install-recommends winehq-stable

Se også:  Guide: Skab hurtigt 2D-spil med GDevelop

Bemærk: Det er en tung installation – omkring 800 MB – og du skal sikre dig, at du har plads nok. Når du har gjort det, kan du gå til installationen af selve POL:

$ wget -q “http://deb.playonlinux.com/public.gpg” -O- | sudo apt-key add –
$ sudo wget http://deb.playonlinux.com/playonlinux_trusty.list -O /etc/apt/sources.list.d/playonlinux.list
$ sudo apt-get update && sudo apt-get install playonlinux

Åbn Launcher, og skriv “PlayOnLinux” for at starte applikationen. Vi anbefaler, at du klikker “Yes” til anonymt at optage og dele din hardware-konfiguration med POL, første gang du prøver at køre et Windows-program.

Det gør det nemmere at bedømme dets egnethed til opsætninger, der ligner din egen.Hovedskærmbilledet kommer frem, og du får måske at vide, at der findes en nyere version. Hvis det er tilfældet, går du til www.playonlinux.com/en/download.html og gemmer den nyeste deb-fil (4.2.12) i din “Overførsler”-mappe, hvorefter du åbner et Terminal-vindue og installerer ved at skrive det følgende:

$ sudo apt install ~/Downloads/ PlayOnLinux_4.2.12.deb
$ playonlinux –version

Nu bør der stå “4.2.12.” Start PlayOnLinux igen.

POL rummer hundredevis af scripts til spil.

Installer et understøttet spil

Når hovedskærmbilledet kommer frem, klikker du “Install a program”, så kommer “Install”-menuen frem. Klik på knappen “Games” for at få en liste over understøttede spil. Du kan enten blade gennem listen eller bruge knappen “Search” til at finde et specifikt spil. Nogle af spillene på listen virker kun med den originale disk.

Hvis du finder det ønskede spil, klikker du “Install” og bemærker dig advarslen: Man bør altid installere spil på “C-drevet” på den virtuelle maskine. Lad være med automatisk at starte spillet efter installationen, og genstart kun det virtuelle Windows, hvis programmet beder om det. Klik “Next.”

Du får også at vide, at POL ikke er beslægtet med WineHQ. En ekstra fordel ved POL er, at man kan installere og køre flere versioner af Wine på samme tid. Hvis en tidligere version er kendt for at fungere med et specifikt spil, installerer POL-scriptet den og bruger den automatisk. Denne advarsel bemærker blot, at man bør forholde sig til eventuelle problemer på POL’s website, ikke hos WineHQ. Klik “Next” igen.

Installationsguiden bliver indlæst. Arbejd dig igennem den, som du ville med ethvert andet Windows-program. Første skridt kan være at downloade en specifik version af Wine (og nødvendige ekstraelementer), som passer til det spil, du har valgt – det bliver automatisk gjort for dig.

Se også:  Guide: 59 genveje til dit eget Windows

Dernæst bliver du måske bedt om at vælge spillets kilde. Det kan være en setup-fil, som du manuelt har downloadet til din pc, et program-download (som POL håndterer for dig), en Steam-store-version (i så fald skal du installere en virtuel version af Steam) eller den oprindelige spil-cd.

Eventuelle yderligere nødvendige elementer – såsom Microsoft-skrifttyper – bliver automatisk installeret for dig. Det er her, den automatiske guide kommer ind i billedet. Den fremhæver indstillinger og Windows-elementer, som du måske ikke er opmærksom på. Det kan for eksempel være den mængde hukommelse, dit grafikkort har. Hvis du ikke er sikker, skal du skrive dette i et

Terminal-vindue:
sudo dmseg | grep drm

Hvis scriptet fortsætter korrekt, går du videre til afsnittet “Installer spillet”.

Installer Steam i POL

PlayOnLinux’ scripts kan desværre ikke altid klare sagerne. Der knytter sig et særligt problem til Steam-drevne spil, hvor installationen svigter under forsøget på at sætte Steam ind i det virtuelle drev, man har oprettet. Her består løsningen i at installere Steam direkte først ved hjælp af POL-scriptet.

Når det er installeret, dobbeltklikker du på ikonet og lader opdateringen finde sted. Hvis du får en fejlmeddelelse, der siger, at processen er brudt ned, men der stadig er en procesbjælke, der kører, skal du lade opdateringen køre færdig og derefter klikke “Next” for at fjerne crashvinduet, og logge ind på din Steam-konto. Som landet ligger, fungerer Steam, men det kan ikke få adgang til butikken i Ubuntu 16.04 LTS.

Det læser du ved først at vælge dets genvej i POL’s hovedvindue og dernæst klikke “Configure”. Skriv det følgende ind i boksen “Arguments” på fanen “General”. -no-cef-sandbox Dette udgør en sikkerhedsrisiko – så er du advaret. Gå nu til fanen “Install Components”, og installer de følgende elementer: d3dx9_42, vcrun2008 og xact. Du skal også installere vcrun2015, men den er ikke til stede. I stedet går du til fanen “Miscellaneous” og klikker “Open a shell”.

Skriv nu de følgende kommandoer i denne shell:

$ wget https:

//raw.githubusercontent.com/Winetricks/winetricks/master/src/winetricks $chmod +x winetricks

Med den følgende kommando erstatter du “brugernavn” med dit eget brugernavn:

$ WINEPREFIX=/home/username/.PlayOnLinux/wineprefix/Steam ./winetricks -q vcrun2015

Herefter kommer der tilsyneladende en fejlmeddelelse. Pyt med det – luk vinduet, og genstart Steam. Efter at have downloadet endnu en opdatering har du omsider adgang og kan nu downloade og afprøve alle de spil, du har købt.

Spil Windows Steam-spil med POL.

TAGS
linux
Spil
Ubuntu
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S