Home » Spil » Guide: Spil klassiske spil med DOSBox
Guide: Spil klassiske spil med DOSBox

Guide: Spil klassiske spil med DOSBox

Share

Hvis du var til stede i 1990’erne, har du sandsynligvis søde minder om spilklassikere som Red Alert, Doom og Kaptajn Kaper i Kattegat. På trods af den klodsede grafik husker vi den spænding, det gav at genere Josef Stalin og jage fjendtlige skibe under englænderkrigene

Desværre fungerer de fleste af disse vintage-spil ikke uden videre på moderne pc’er. Dette dilemma er fokus for DOSBox-projektet: En emulator, der er udviklet til at efterligne Intel x86. Emulatorens primære fokus er at spille spil, der blev lanceret før Windows XP (2001), men i praksis kan man faktisk køre en lang række DOS/Windows-programmer. DOSBox’ website omfatter en database med al den understøttede software.

Du vil bemærke, at DOSBox har en slående lighed med selve MS-DOS. Det er en del af morskaben: Man skal kun beherske nogle få kommandoer for at genopleve sin storhedstid ved skærmen. I denne guide får du at vide, hvordan du kommer i gang, og du stifter bekendtskab med mere avancerede funktioner. Vi viser også, hvordan man tilslutter en gamepad eller et joystick, og hvordan man konfigurerer DOSBox til LAN-gaming.

1 Installer og start DOSBox

Når du skal i gang med DOSBox, åbner du din webbrowser og begiver dig til www.dosbox.com. Vælg fanen “Downloads”, og klik så på den grønne “Download Now”-knap. Når downloadet er overstået, åbner du mappen Overførsler og dobbeltklikker for at åbne DOSBox-installationsprogrammet.

Se også:  Giv os din mening og få chancen for at vinde gamer-grej

Klik “Yes” til spørgsmålet, om Windows 10 må begynde installationen. Klik “Next” for at fortsætte, og gør det samme, når DOSBox beder dig vælge, hvilke komponenter der skal installeres. Klik på “Install”-knappen for at afslutte installationen. Nu kommer der en genvej til DOSBox frem på dit skrivebord.

2 Forbered spilfiler

Af hensyn til sikkerheden kan DOSBox ikke få direkte adgang til dine diskdrev. Det åbner i stedet mapper som virtuelle drev. Hvis du har mange spil, kan du overveje at oprette mappen “C:\GAMES” eller tilsvarende, således at du kan få adgang til alle dine spil fra ét sted. I forbindelse med denne guide har vi brugt en sharewareversion af skydespillet Doom 2.

>> Hvis du er så heldig, at du stadig er i besiddelse af den originale cd med et bestemt spil såsom Tomb Raider II, men ikke har adgang til et optisk drev, skal du oprette et ISO-image, således at DOSBox kan få adgang til det. Det kan tjenester som Alcohol 120 klare for dig. Find flere oplysninger her.

>> Copyright-regler i nogle lande tillader software-ejere at kopiere diske til et nyt medie til eget brug – for eksempel ved at oprette et ISO som nævnt ovenfor. Nogle stater tillader også download af spil fra såkaldte “abandonware”-websites, fordi indehaveren af ophavsretten ikke længere eksisterer. Brug noget tid på at undersøge, hvordan reglerne er i dit land, før du fortsætter.

Se også:  Nu kommer esport til mobilen
3 Start og kør din første DOSBox

Dobbeltklik på DOSBox-ikonet for at starte emulatoren. Hvis du tidligere har brugt MS-DOS, vil brugerfladen virke nogenlunde bekendt [Billede A], men du skal huske, at DOSBox kun kender nogle få MS-DOS-kommandoer.

Billede A

>> Begynd med at vælge din spilmappe som det virtuelle C-drev – for eksempel:
mount C C:\GAMES\DOOM2

>> Hvis dit spil er lagret på et ISO, skal du åbne det som det virtuelle D-drev med imgmount , således at kommandoen lyder sådan:
imgmount D C:\GAMES\STARCRAFT.iso -t iso

>> Når dit virtuelle drev er åbnet, går du over til det med denne kommando:

C:
>> For ISOs run:
D:
>> Nu skal du enten køre spillets eksekverbare fil eller det tilsvarende setup-program for at installere spilfilerne. Brug den følgende kommando til at få opregnet alle filer og mapper i den aktuelle mappe:
DIR
>> Du kan bruge denne kommando til at skifte til en ny mappe:
CD <FOLDERNAME>
>> Når du har fundet den korrekte fil, kører du den ved at skrive dens fulde navn – for eksempel:
DOOM2.exe

TAGS
DOSbox
Gaming
Spil

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S