Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Spar tid i Photoshop Elements

Bruger du Photoshop Elements 10, så læs med her, hvor vi viser dig tips og tricks til at arbejde smartere og spare tid.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For hver udgivelse bliver Adobe Photoshop Elements mere kompleks, men det giver også nye måder at spare tid på. Rundt om i softwaren ligger utallige små detal-jer, der kan spare dig sekunder. Det lyder ikke af meget, men samlet giver det betydelige tidsbesparelser.

Et af de nye værktøjer i 2019-udgaven er Auto Selection. Det kan være lidt svært at få styr på, men når det fungerer, føles det virkelig som magi. Andre, lidt ældre funktioner imponerer stadig. For eksempel Content-Aware Fill, der bruger billedets kontekst til at udfylde et område, du har  valgt. Det kan være at slette en fodbold fra et billede af en græsplæne ved at fylde ”hullet” ud med græs.

Du finder en gratis prøve-version af programmet på www.adobe.com/dk.

1 Værktøjsindstillinger

Vælg et værktøj fra værktøjslinjen i venstre side og få vist forskellige indstillinger i panelet Tool Option i bunden. Hvis ikke, så brug den store knap nederst til venstre. Spar tid ved at bruge variationer af værktøjet, skyderne til at ændre penselstørrelse og knapgenveje til nyttige værktøjer, som Refine Edge.

2 Automatisk valg

Værktøjet Auto Select ligger i værktøjsindstillingerne, når du har et af de andre Quick Selection-værktøjer åbne. Det minder om tryllestav-værktøjet (Magic Wand). Brug det til at trække en boks rundt om det relevante element på dit foto. Du kan justere resultatet ligesom med andre selektioner.

3 Brug tryllestaven

Magic Wand udvælger områder med ens farve. Så en pink væg er fin, men du har muligvis brug for Auto Select for at vælge vinduet. Det findes i Tool Options for Quick Selection-værktøjer og ligner en stang med en stor stjerne i enden. Det går hurtigt, men f.eks. et hår foran en bag-grund kan give forvirring.

4 Udfyld baggrunden

Kombineret med Auto Select er Fill-funktionen et af de smarteste tricks. Marker den ønskede del af motivet, vælg Edit > Fill Selection. Husk, at ”Content-Aware” skal være valgt i rullemenuen. Klik på ”OK”, og din markering forsvinder i baggrunden. Det er ikke altid perfekt, især ikke på uens baggrund.

5 Indsæt i markering

Når en markering er placeret, kopierer du fra et andet billede. Brug Edit > Paste Into Selection. Du kan bruge Move-værktøjet til at flytte på det bagefter og Free Transform (Image > Transform > Free Transform) for at ændre størrelse eller forvrænge. Når du slipper, er det fikseret.

6 Vælg automatisk lag

En anden mulighed findes i Tool Options-paletten, denne gang i samarbejde med værktøjet Flyt. Med Auto-select slået fra, er det laget, du har valgt i lagpaletten, som bevæger sig, når du trækker værktøjet. Marker afkrydsningsfeltet, og det er laget under værktøjsmarkøren, der bevæger sig.

7 Se et enkelt lag

Øjeikonet i lagpalettens venstre side viser lagenes synlighed. Arbejder du med mange lag, er det trægt at skulle klikke på øjnene et ad gangen for at få dem til at forsvinde. Hold tasten ”Alt” nede og klik på et øje. Nu lukkes alle øjnene undtagen det, du har klikket på, og kun et lag er synligt.

8 Vælg i frihånd

Lasso-værktøjet bruges til at markere et område i frihånd. Rutsj rundt med musen, mens du gør det. Opstår der lige linjer, kan du skifte mellem Lasso og Polygonal Lasso ved at holde ”Alt”-tasten nede. Slip museknappen for at bruge Polygonal Lasso og hold den igen, når du går tilbage til Lasso.

9 Tag farveprøver

Klik hvor som helst i billedet med Eyedropper Tool (pipette). Din forgrundsfarve ændres til den under værktøjets spids. I Tool Options ændrer du, om det skal være én pixel, eller et områdegennemsnit, og om prøven tages i det aktuelle lag eller alle. Et gennemsnit er ofte bedst, da pixels kan variere.

10 Brug historik-paletten

Paletten History er som standard skjult, men kan være nyttig. Du finder den under ”More” i nederste højre hjørne. Historik er en liste over alle ændringer (de sidste 50 som standard), som du har foretaget. Du kan gå frem og tilbage i rækken og vende tilbage til tilstande, før du eventuelt begik en fejl.