Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Skriv det næste monsterhit på din mobiltelefon

Du behøver ikke leje en nedlagt lagerhal og fylde den med hundedyre maskiner for at skabe en velproduceret musik. I dag kan du klare det hele på en smartphone eller en tablet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du behøver ikke leje en nedlagt lagerhal og fylde den med hundedyre maskiner for at skabe en velproduceret musik. I dag kan du klare det hele på en smartphone eller en tablet


Hvis du gik med ambitioner om at producere musik af en kvalitet, der kunne spilles i radioen, var det tidligere noget, der krævede betydelige mængder plads, enorme summer penge og en mellemlang ingeniøruddannelse.

Et kompliceret system af båndmaskiner i de analoge tider frem til 80’erne – og siden hen store computere, da den digitale teknologi tog over. Dertil kom en række effekt- og lydbehandlings-enheder som kompressorer, equalizere og rumklange stablet op i store racks.

I dag kan alt dette være i en lillebitte mobil-telefon. Kræfterne i en gennemsnitsmobil overgår med flere længder de største studiemaskiner fra 80’erne, og takket være dygtige programmører er det muligt at få troværdige digitale efterligninger af musikhistoriens bedste lydmaskiner, og softwaren kan downloades for småpenge fra din app-butik.

Musikproduktion er således blevet demokratiseret, så alle har adgang til værktøjer, der potentielt kan producere det nyeste radiohit. Men som man siger: ”Selv det dyreste rumskib kommer aldrig til månen, hvis du sætter en abe til at styre det.”

Selvom værktøjerne er lige ved hånden, kræver det stadig kendskab til teknikken samt evnerne til at bruge den, hvis man vil opnå gode resultater. Her guider vi dig de første skridt hen ad vejen.

Større skærm, bedre arbejdsvilkår

Stort set alle mobile enheder kan i dag bruges til at skabe musik. Det betyder ikke, at alle er lige gode til det. En mobiltelefon giver dig selvsagt større mobilitet, men også betydelig mindre skærmareal at arbejde på. Det kan hurtigt blive fnidret.

Hvis omstændighederne tillader det, er en tablet et bedre arbejdsredskab. De større skærme gør det nemmere at overskue projekter og betjene musikprogrammer. Udvalget af brugbart tilbehør som eksempelvis tastaturer er også større.

En interessant mellemting kan være en foldbar mobil som eksempelvis Samsung Galaxy Fold. Den har samme mobilitet som en traditionel mobiltelefon, men en skærm, der nærmer sig en tablet i størrelse, når den foldes ud.

Mere musiksoftware på iOS

Der findes fine musikprogrammer til både Android og iOS, men man kommer ikke udenom, at iOS har en fordel her. Det er førstevalget, når udviklere vælger platform til musikapps, og nogle holder sig udelukkende til denne.

Enhver iOS-enhed er samtidig født med et betydeligt plus i form af den gratis app Garage Band. Det er et glimrende musikprogram, som man kan komme ret langt med.

Android-brugere har for nylig fået en interessant mulighed i det nye Zenbeats fra Roland (som fungerer både på iOS og Android). Det er som udgangspunkt gratis, dog med mulighed for en række tilkøb af instrumenter og effekter.

Hjertet i dit lydstudie: lydkortet

Med Apogee Symphony Desktop får du flot lyd og mulighed for op til ti indgange, hvis du udvider via ADAT.

Lydkort fås i vidt forskellige prisklasser. For under 1000 kroner kan du få det utrolig kompakte IK Multimedia iRig Pro I/O. Et fint udgangspunkt for et mobilt musikstudie, hvis du kan nøjes med en monoindgang.

Det fylder stort set intet, men har forbindelser til mikrofon, instrumenter, hovedtelefoner og MIDI-enheder samt fornuftig lydkvalitet til semiprofessionelle produktioner. IK Multimedia iRig Keys I/O 25 koster lidt mere og udvider med keyboard og kontrolknapper, så du kan spille på virtuelle instrumenter, kontrollere mixer mm.

Et lydkort som Apogee Symphony Desktop koster over 10 gange så meget. Til gengæld får du et større antal tilslutninger (hvis du udvider via ADAT), flere features, en bedre byggekvalitet og ikke mindst preamps og convertere i samme klasse som i et topprofessionelt studie.

Den måde signalet forstærkes og konverteres på fra analog til digital er afgørende for at få gode indspilninger, og her kan Apogee noget særligt.

Her i artiklen har vi dog valgt at anvende Cubasis. Det fungerer ikke kun på iOS og Android, men også på Chrome OS. Det er en mobilversion af et af verdens førende musikprogrammer og bygger derfor på professionel teknologi med flere årtiers udvikling bag sig.

Lydkortet Irig Pro I/O er prisbilligt og giver dig det basale til at optage lyd og MIDI på mobilen.

For dem, der i forvejen er bekendt med den store pc-version af Cubase, vil Cubasis virke dejllig velkendt. Opbygningen er simplificeret, men grundlæggende identisk.

Programmet understøtter også filer fra pc-udgaven, så du kan arbejde videre med musikken fra dit hjemmestudie, når du er på farten. Prisen er betydelig lavere, hvilket vi kun kan bifalde. Programmet koster 139 kroner for Android-brugere.

Til iOS er det lidt dyrere, men Apple-brugere får til gengæld særlige fordele i form af blandt andet flere samtidige in- og outputs samt mulighed for højere samplerates. Det øger potentialet som et professionelt værktøj.

Cubasis, og for den sags skyld også Garage Band og de fleste andre musikprogrammer, er bygget op efter samme grundprincip som et klassisk musikstudie.

Du indspiller en række spor med virtuelle instrumenter eller analoge lydkilder, og de får så hver en kanal på mixeren, hvor du kan styre lydniveau, panorere og tilføje diverse effekter og lydbehandling som EQ og compressor.

Det hele vises i et nemt overskueligt layout, med kanaler vertikalt – og lydfiler, med grafisk angivelse af bølgeform eller MIDI-information, horisontalt. Det gør det nemt at se alt, hvad der sker i musiknummeret ethvert sted i tidsforløbet.

Under hver kanal er der mulighed for at tilpasse signal-routing samt tilføje effekter, enten som ”insert” direkte på kanalen eller som en ”send”, der deles med andre instrumenter.

Cubasis har en række effekter og lydværktøjer indbygget – alt, hvad der skal bruges til at mixe musikken, men udvalget kan udvides i en indbygget shop, hvor der er adgang til et væld af effekter og softwareinstrumenter, både fra Steinberg, som står bag Cubasis, og fra tredjepartsudviklere.

De kan åbnes inde i Cubase, så du kan få præcis den type synthesizer eller trommemaskine, du ønsker, eller tilsætte den helt særlige kompressor eller delay, du ønsker at få ind på din optagelse.

Plug instrumenterne i

I princippet kan du skabe musik uden andet end din mobil eller iPad. Udvalget af lyde i den digitale verden er rigeligt til at skabe instrumental elektronisk musik af fineste støbning. Ønsker du lidt vokal på, eller andre lyde udefra, kræver det dog ekstra udstyr.

Den mest alsidige løsning er et mobilt lydkort som dem i boksen nederst til venstre. De giver dig indgangene til at forbinde instrumenter og mikrofoner af alverdens slags.

Mange har også MIDI-porte, så der er mulighed for at tilslutte MIDI-keyboard eller controller, hvis du vil spille på virtuelle instrument med rigtige tangenter eller skrue på filtre og effektenheder med fysiske knapper.

Hvilken enhed?

En iPad Pro med Magic Keyboard er et optimalt udgangspunkt for et mobilt musikstudie.

Musikproduktion kræver ikke det store med hensyn til grafiske egenskaber. Processorkraft, ram og harddisk betyder mere. Billige mobiler og tablets vil hurtigt gå i knæ, hvis du arbejder med tunge projekter, men du behøver ikke købe det dyreste for at få et velkørende setup.

En standard iPhone eller iPad eller en mellemklasse Android-enhed vil være et fint valg. Skærmformat og opløsning er værd at overveje, da det har betydning for, hvor meget indhold, der kan kontrolleres. Vær opmærksom på, at de billigere iPads bruger Lightning-stik. Lydkortet skal derfor understøtte dette. iPad Pro og iPad Air har almindelig USB-C og Thunderbolt.

Det giver også mulighed for at sende MIDI ud til hardware-instrumenter, som synthesizere og trommemaskiner, så du kan anvende din mobilenhed som sequencer i et live-setup.

Vil du kæle lidt ekstra for lydkvaliteten, kan du overveje at smide en preamp på, inden lyden fra din vokal, guitar eller synthesizer rammer lydkortets input. Det kan hæve kvaliteten af optagelsen betydeligt, især hvis man arbejder med et billigere lydkort, der, ganske naturligt, ikke kommer med verdens bedste preamps. Det vil dog også gøre dit setup mindre mobilt.

Effekter og andre typer lydhandling kan også nemt tilføres ved hjælp af effektpedaler, der ofte ikke fylder alverden. De fleste er som udgangspunkt skabt til guitar, men kan bruges på hvad som helst. Der findes en uendelighed af forskellige modeller til priser fra et par hundrede kroner til mange tusinde.

Kablet eller trådløst?

At anvende et eksternt lydkort giver blandt andet den fordel, at du som oftest får en analog udgang til hovedtelefoner. En ting, der langt fra er en selvfølge i nyere mobiler og tablets. Det betyder, at du kan tilslutte rigtige studiehovedtelefoner som eksempelvis klassikeren Sennheiser HD 650, der er vores foretrukne.

Studiehovedtelefoner er meget sjældent trådløse. Der findes undtagelser. Danske Aiaiai er blandt de få producenter, der tilbyder dedikerede studiehovedtelefoner med trådløs forbindelse. TMA-2 Studio Wireless+ har, foruden almindelig Bluetooth, også W+-teknologi, som giver trådløs lyd med så lav en forsinkelse, at det i praksis svarer til en kablet forbindelse.

De små synthesizere, samplere og trommemaskiner i Korgs Volca-serie fylder ikke mere, end at du kan have dem med i lommen.

Hvis du fra tid til anden får mulighed for at sætte dig foran et par gode studiehøjttalere, så sørg for, at det lydkort, du vælger, har stereoudgang, så du kan koble det direkte på højttalerne.

Når du mixer, betyder lydforsinkelse ikke så meget, som når du indspiller, så her vil en trådløs tilslutning godt kunne gå an, om end du skal være opmærksom på, at Bluetooth komprimerer lyden, og at mange Wi-Fi-opkoblede højttalere ikke understøtter højere kvalitet, end hvad der svarer til en cd.

I Cubasis har du mulighed for at vælge trådløse kilder på linje med kablede, når du vælger output. Har du eksempelvis et sæt Sonos-højttalere koblet på samme Wi-Fi-netværk som din mobile musik-enhed, kan du sende lyden direkte til disse.

Ikoniske instrumenter i miniformat

Selvom du ønsker et mobilt setup, som du kan have med på farten, behøver du ikke nøjes med de virtuelle instrumenter, du kan hente i appform til din mobil eller tablet.

De seneste år er der kommet et væld af små synthesizere, trommemaskiner, samplere og andre lydmaskiner, der er nemme at have med i en taske eller endda en jakkelomme.

Med Volca-serien har Korg skabt et helt univers af små lydmoduler til beskedne priser (typisk lidt over 1000 kroner), der kan køre på batterier, har indbyggede højttalere, touch-tangenter, sequencer, effekter, MIDI og nem mulighed for at synkronisere dem med hinanden, så de kan spille sammen.

Mange er baseret på ægte analoge kredsløb, så du får autentisk 70’er- og 80’er-synthesizerlyd, mens andre er nøje efterligninger af eksempelvis den klassiske digitale DX7-synthesizer eller legendariske trommemaskiner.

Roland har desuden genskabt flere af deres ikoniske synthesizere som Jupiter 8, Juno 60 og 106 samt JX3P som kompakte digitale moduler, der er væsentlig mere mobile end originalerne.

Uendelige udvidelsesmuligheder

Der findes et bredt udvalg af instrumenter og effekter, der kan integreres i Cubasis. Her den legendariske Minimoog i digital form.

En sequencer eller såkaldt DAW (digital audio workstation), som det kaldes på fagsprog, er fundamentet i dit mobile musikstudie. Det er det program, der udgør dit ”studie” – der, hvor du indspiller dine spor, mixer dem og producerer den færdige lydfil.

De fleste DAW’er kommer med et udvalg af effekter og virtuelle instrumenter, så du i princippet er køreklar alene med dette program. Man er dog ikke nødvendigvis bundet til udvalget heri.

Ofte er det muligt at udvide arsenalet af instrumenter og effekter med ekstern software, som kan integreres i programmet og bruges som en del af det. Nogle af verdens største brands inden for instrumenter og lydudstyr skaber software, der kan anvendes for sig selv eller som plugins i din DAW.

Det gælder eksempelvis Moog og Korg, som med stor succes har genskabt nogle af deres ikoniske synthesizere i digital form, samt IK Multimedia, Waves og mange andre, der skaber kvalitetssoftware til mobil musikproduktion. Nogle plugins er gratis, mens andre koster lidt. Priserne er dog oftest ret beskedne.

Svenske Teenage Engineering har markeret sig med en serie af små musikmaskiner, der ligger på grænsen mellem lommeregner, bip-bip-spil og semimodulære lydgeneratorer, som er i stand til at producere ret interessante resultater.

Tyske Behringer, der er kendt for billige efterligninger af alverdens musikgrej, har for nylig rystet (og forarget) musikverdnen ved at bebude en omfattende serie mikromodeller af nogle af historiens mest legendariske synthesizere, eksempelvis MiniMoog, CS80 og Jupiter 8, baseret på en-til-en-kloning af de originale kredsløb. Priserne vil ligge fra 49 til 99 euro.

Dyr eller billig enhed?

Luksusløsningen

Hvis du kan finde plads i tasken (og budgettet) er en iPad Pro 12,9” optimal til mobil musikproduktion. Med Cubasis som DAW og Apogee Synphony Desktop som lydkort har du et fuldt professionelt setup, der kan skabe musik med suveræn lydkvalitet.

Uden at gå på kompromis med kræfter eller lydkvalitet kan du dog spare en del, hvis du vælger den nye iPad Air og et Apogee Duet lydkort. Et setup som desuden er mere kompakt, men har færre ind- og udgange. I Android-verdnen vil Samsung Galaxy Tab S8 Ultra være et optimalt valg.

Kompakt og billig

En iPhone eller en god Android-mobil kombineret med et iRig Pro I/O giver dig et kompakt og prisvenligt setup med alt til at optage både audio og MIDI, uden at det fylder mere, end at det kan være i en jakkelomme.

Ønsker du tangenter og kontrolknapper, er M-Audio Oxygen Pro Mini et godt alternativ, da begge dele her er indbygget i lydkortet. Start eventuelt med at bruge det gratis Garage Band eller Roland Zenbeats, og hvis du får behov for mere, så opgrader til Cubasis og hent nogle gode plugins fra eksempelvis Moog, Korg og IK Multimedia.

Uanset om du indspiller sang, guitar eller andre lydkilder fra den virkelige verden ind i din mobile musikmaskine, er en god mikrofon nødvendig. De færreste USB-modeller er direkte rettet mod musikproduktion. Ofte markedsføres de som gaming-, podcastmikrofoner og lignende.

Mange af dem bygger dog på teknologi hentet fra klassiske studiemikrofoner. Brands som Blue og Epos (som anvender Sennheiser-teknologi) har mikrofonteknologi, der anvendes i professionelle studier verden over.

En kondensatormikrofon er et godt udgangspunkt for at optage sang og instrumenter.

Ikke desto mindre er udvalget af kvalitetsmikrofoner til musikindspilning uendelig meget større, hvis du går efter en model med XLR-stik, som er standard i studieverdnen. Det kræver, at du har et lydkort tilsluttet med denne type indgang, og hvis du anvender en kondensatormikrofon, skal der også være phantom power.

Vælg den rette mikrofon

En kondensatormikrofon er et oplagt valg til både sang, akustisk guitar, klaver og mange andre lydkilder. Som udgangspunkt er denne type det rigtige sted at starte, når du køber din første mikrofon. De fås i forskellige prisklasser, og man kan godt få glimrende resultater med billigere modeller til under en tusse. SE Electronics X1A kan være et godt sted at starte.

Ønsker man lidt finere lydkvalitet og lækker vintage-klang, kan de dyrere AKG C214 og Blue Baby Bottle SL være værd at kigge nærmere på.

Fuld kontrol

En touchskærm er fantatisk til nogle ting, når du arbejder med musik. Til andre giver den en fnidret oplevelse. Et tastatur kan være en god investering, hvis du arbejder på tablet. Så får du ikke kun rigtige taster og touchpad, men også en stander, så din tablet kan stå oprejst når du arbejder.

Hvis du anvender virtuelle tangentinstrumenter på din mobile enhed, er et MIDI- eller USB-keyboard et must. De fås i mange størrelser og kvaliteter, fra fuldstørrelse pianoer med vægtede tangenter ned til kompakte nano-keyboards, der kan være i en lille taske og koster få hundrede kroner.

Til slagtøj og percussion kan trommepads være sagen, så du kan lave håndspillede rytmer med trommelyde på din mobile enhed. Er du typen, der foretrækker at være hands-on med din mixerpult og dine effekter, er en MIDI-controller med fysiske faders og knapper vejen frem.

Ønsker du lidt af det hele, findes et væld af kompakte MIDI-keyboards med pads, controllere og transportknapper til DAWs, ofte til beskedne priser. M-Audio Oxygen Pro Mini er et glimrende et af slagsen.

Dynamiske mikrofoner, som kan tilsluttes lydkortet direkte, uden brug af phantom power, kan dog også være et fremragende valg til indspilning af en elektrisk guitarforstærker, trommer, blæserinstrumenter og sang med stor volumen.

Klassikeren over dem alle er en Shure SM57, der er en ret billig allround-mikrofon, som man finder i værktøjskassen i nærmest ethvert professionelt studie. Den lidt dyrere Sennheiser MD421 er en forrygende klassiker til elektrisk guitar eller til at give lidt kant til en vokal.

Første gang – trin for trin sådan gør du

Uanset hvilket musikprogram, du arbejder med, er der nogle grundlæggende trin, man skal lære for at kunne indspille og producere et musiknummer. Når først man mestrer disse, er resten mere eller mindre op til ens egne evner og eventyrlyst. Her tager vi udgangspunkt i Cubasis 3.4, da det er en DAW, der fungerer på både iOS, Android og Chrome OS.

Proceduren er dog ofte mere eller mindre identisk på tværs af forskellige musikprogrammer, så de trin, vi gennemgår her, vil i det store hele kunne overføres til Garage Band, Zenbeats og andre DAWs. God fornøjelse med din allerførste pro-duktion!

1 Opret et projekt

Start med at oprette et nyt projekt. Klik på Media i øverste venstre hjørne, så åbner en menu i nederste del af skærmen, hvor du kan vælge ”New Project”. Du kan starte helt fra bunden, eller du kan vælge en template, der passer til dit projekt. Under ”Setup” kan du indstille indspilningskvalitet mm. for dit projekt.

2 Lav et spor

De lydkilder, du optager, skal have hver et spor. Klik på ”Add” i venstre kolonne, og vælg ”Audio” til ekstern lyd, ”MIDI” til virtuelle instrumenter og tilkoblet MIDI-grej eller ”Group” til miks af flere instrumenter. Yderst til venstre, under Routing, kan du vælge, hvilke inputs og outputs sporet skal forbindes til.

3 Så skal der optages

Nu er du klar til at optage. Sørg for, at den røde knap er aktiveret under det eller de spor, du vil optage på, og sørg for at stille tempo og taktart. Det sker øverst på skærmen, hvor du også finder optageknappen. Tryk på denne, og din optagelse er i gang. Bagefter kan du klippe optagelsen til, kopiere eller flytte den, som du vil.

4 Slip superproduceren løs

Når grundsporene er indspillet, begynder det kreative studiearbejde. Anvend compressorer, equalizere samt effekter som delay, rumklang og diverse modulatorer for at få det hele til at smelte sammen og give nummeret den perfekte lyd. Sæt alt direkte på sporet med ”insert” eller opret ”sends”, som deles af flere spor.

5 Gør dit nummer til en færdig lydfil

Mixer-knappen øverst til venstre åbner din mixer i bunden af skærmen. Her har du overblik over dine spor og kan justere volumen, panorering mm. Når det hele sidder i skabet, klikker du ”Media” og vælger ”Mixdown”, hvorefter du i en dialogboks vælger format og andre detaljer, før du eksporterer nummeret som færdig lydfil.