Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Skærme til hjemmekontoret – det skal du vide

Mange har fået hjemmearbejdsplads, men det betyder ikke, at vi skal gå ned på udstyr. Her får du en grundig guide til, hvordan du finder en god, professionel skærm til forskellige opgaver.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ikke kun digitale nomader måtte blive hjemme, da corona-pandemien ramte. Mange er i dag tvunget til at arbejde hjemmefra i kortere eller længere tid. Du ejer nok allerede en pc til at arbejde på eller har fået stillet en til rådighed af din arbejdsgiver, men det at arbejde hjemmefra stiller andre krav til vores udstyr. For eksempel bedre skriveborde, stole og en større, ekstern skærm. 

Især det sidste er vigtigt. Det er jo skærmen, som er dit ”udsigtspunkt” til alle de opgaver, du skal løse. Du sidder mange timer foran skærmen, så et godt skærmpanel er vigtigt for dine øjne og dermed din følelse af velvære. Skærme har også mange funktioner, som gør arbejdet nemmere og mere behageligt. Nogle skærme kan indstilles i højden, så du undgår at overbelaste nakke og ryg – og moderne monitorer kan også samarbejde med skærmen på din eventuelle bærbare pc. Lad os se nærmere på mulighederne. 

Vælg det bedste

De bedste skærme til hjemmekontoret er designet med forskellige opgaver in mente. Billige skærme – ofte dem, som fulgte med den stationære pc – giver derimod ikke optimale arbejdsforhold. De mangler som regel ordentlig lydgengivelse og lysstyrke og nøjagtig farvegengivelse. Udvalget af porte er heller ikke imponerende. 

Selvom mange bærbare computere leveres med en udmærket skærm, er det ikke altid en optimal løsning til længere tids arbejde. Især, når det handler om multitasking eller kreativt arbejde. Tilslutning til tv’et for at få et større skærmområde dur slet ikke. Du kan løbe ind i inputforsinkelse, kompatibilitetsproblemer på grund af fraværende DisplayPort- og USB-porte samt få et digitalt skrivebord, der ikke er bedst til brug på nært hold. 

Fordelene ved en ordentlig skærm er forbedret ergonomi, bredere synsvinkler, en skarp og levende billedkvalitet, et væld af porte og god skærmplads. Nogle skærme har endda egen USB-C-hub, højttalere og mulighed for at rotere skærmen, så den vender på højkant. 

Krumme skærme har flere fordele

Da de buede skærme kom frem for få år siden, var der mange som skeptisk spurgte, hvad de dog kunne bruges til. Men ideen er slet ikke så tosset, for de krummede skærme viser indholdet bedre. Blandt andet, fordi der opstår mindre forvrængning ude i siderne. Arbejder du i længere tid foran skærmen, belaster de buede skærme også øjnene mindre, og du har bedre overblik over de vinduer, du har åbne.

Ældre modeller har kurveradius på mellem 2300R og 4000R, mens nyere generationer fra det seneste år har en krumning på mellem 1500R til 1800R. Uden vi skal dykke for langt ned i de tekniske forklaringer, betyder eksempelvis 4000R, at den maksimale, brugbare kiggeafstand er 4 meter. Tilsvarende ved 1500R er den 1,5 meter.

Du behøver ikke gå efter en ultrabred skærm, hvis du ikke har plads på skrivebordet. De fleste af os kan fint nøjes med mindre skærmareal til mails, arbejdsdokumenter og videokonferencer. Gå efter en buet skærm på mellem 27’’ og 32’’.

Buede skærme koster lidt mere end flade, men de er blevet relativt billigere år for år. I dag kan du få en buet skærm ned til en pris på 2500 kroner – selv fra kendte mærker som Samsung.


Jo bredere skærm du ønsker, des mere give det mening at vælge en buet skærm.

Afsøg dit behov

Skærme er ikke bygget ens. Ud over tre panel-typer skal du vælge imellem forskellige billed-opløsninger, størrelser, formater og funktioner. Derfor skal du vide, hvad du har brug for, før du lægger penge for en arbejdsskærm til hjemmekontoret. Dine prioriteringer afhænger af daglige opgaver og arbejdskrav.

En udvikler, som har skærmen fyldt med koder, skal ikke bruge det samme som en administrationsmedarbejder. Hvad kreative personer kræver af deres skærme er forskelligt fra, hvad en iværksætter med egen e-butik finder afgørende.

Fotografer, videoredigerende og designere har også andre skærmbehov. For eksempel stort farverum (helst 100 procent af sRGB eller bedre), pivnøjagtig farvegengivelse, højt lysstyrkeniveau og fremragende sortniveauer (at sort er helt sort). Selv om de fleste hjemme-arbejdere ikke behøver at gå så meget op i opdateringshastighed, farveskala og kontrastforhold, så er det stadig vigtigt at forholde sig til lysstyrkeniveau, synsvinkel, ergonomi og lysfiltre.

Find passende panel

Før du kommer til de mere spidsfindige overvejelser, skal du vælge det rigtige panel. I dag findes LCD-skærme i tre typer af paneler: TN (den ældste), IPS (den smukkeste) og VA (som er lidt midt imellem). Kort sagt giver budgetvenlige TN-paneler lavere latenstid og højere opdateringshastighed uden at få din tegnebog til at gå op i røg.
Dyrere IPS-paneler har bedre farvegengivelse og højere kontrastforhold, hvilket giver brugerne mere levende billeder med overlegne sortniveauer. På den anden side har VA-paneler normalt de bedste kontrastforhold samt bedre synsvinkler og højere maksimal lysstyrke end de to foregående.


Reglerne gælder ikke altid. Der findes IPS-paneler med hurtige opdateringshastigheder, omend i et meget højere prisinterval, og der er VA-paneler, der kan ramme IPS-niveauet for farveområde.

Imidlertid foretrækker de mere kreative skærmbrugere, for eksempel kunstnere, generelt IPS-paneler på grund af deres farve- og kontrastdækning. Medarbejdere med mere generelle kontorbehov har tendens til at være tilfredse med enten det klassiske TN- eller allround VA-paneler.

3 skærme til forskellige formål

Skærme er mere forskellige, end du måske går og tror. De skal nemlig bruges til mange typer af opgaver. Her er tre skærme, du kan købe lige nu, og som viser spændvidden i skærmmarkedet.

1 Samsung CHG90


Stor buet skærm

Behovet for 49” gælder ikke alle, men designere, regnearks-mestre og multitaskere vil sikkert få lavet en del takket være alsidighed, det enorme 32:9-format og en opløsning på 3840 x 1080p. CHG90 opdaterer med 144 Hz. Der er lydjusteret Arena Lighting og en 1800R krumning. Skærmen er set til 6655 kroner.

2 BenQ EW3280U


Flad og til multitasking

Kræver arbejdet flere samtidige opgaver, kan du overveje denne 32”-skærm fra BenQ med 4K IPS-panel. Du får VesaCertified Display HDR 400 for en ægte HDR-oplevelse, et 95 procent DCI-P3 farverum og 2.1-kanals højttalere. Der er USB-C-port, fjernbetjening og simuleret ePaper-tilstand. BenQ EW3280U er set til 5627 kroner.

3 Asus Designo Curve MX38VC:


Til designere

Har du visuelt arbejde, for eksempel inden for design, vil du sætte pris på den ekstra plads, som denne buede 3840 x 1600p-skærm fra Asus giver. Den belaster ikke øjnene, og dens USB-C-port med strømforsyning og base med hurtig, trådløs Qi-opladning hjælper også dit kreative arbejde. Asus-skærmen er set til 7500 kroner.

Opløsning og formater

Paneltypen er ikke eneste kriterium. Ud over farver, opløsning og hastighed skal du også tage stilling til skærmens opløsning. Nu til dags har vi mulighed for at vælge imellem 1080p, 1440p og 4K – med langsom udfasning af førstnævnte. Der findes også 8K-skærme, men den opløsning er langt fra at være mainstream.

Du er bedst fremtidssikret med 4K, men mange 4K-skærme er stadig lidt til den dyre side, så 1440p-skærme er et fint kompromis. Du kan stadig få 720p-skærme, men fordi meget indhold, som er tilgængeligt nu, har højere opløsninger, er det ikke den klogeste beslutning at gå efter en 720p-skærm nu.

En bred skærm med bredde- og højdeforholdet 21:9 er nok for meget for de fleste. Medmindre du planlægger at arbejde med adskillige regneark, at have masser af vinduer og opgaver åbne på samme tid eller søger en karriere inden for e-sport, er en 16: 9-skærm det mest ideelle.

Samlet skal du være opmærksom på opdateringshastighed, svartid, farverum, lysstyrke og udvalget af porte, når du vælger skærm. Opdateringshastigheder varierer fra 60 Hz til 360 Hz, mens svartider varierer fra 10 ms til 0,5 ms. I de fleste hjemmekontorer vil en 60 Hz-skærm med responstid på 5 ms være tilstrækkeligt. 

Hvad angår farver, findes der flere standardiserede farveskalaer, men en 96 procent dækning af sRGB er fint. Desuden bør du vælge en skærm med 300 nits lysstyrke eller mere, så du ikke risikerer at anstrenge øjnene.

Skal flere skærme kobles sammen, eller skal flere pc’er bruge den samme skærm, skal du undersøge, om den ønskede skærm understøtter det.

Gå efter en skærm med flere inputindstillinger, understøttelse af KVM (tastatur, video, mus) og måske en USB-C-hub.

Justering af skærmhøjden

Særlig vigtigt er det at undersøge, om den skærm, du har kig på, kan justeres i højden. Det er nemlig godt for nakke og ryg, at du ikke skal ”knække” for meget i nakken gennem flere timer hver dag.

Man skulle tro, at denne justering var standard på skærme i dag, men det er ikke altid tilfældet, så læs skærmtest i magasiner eller spørg indtil denne funktion i butikken, inden du køber.

Hvis du køber online, vil justeringsmuligheden oftest være angivet som ”justerbar højde” fulgt af en centimeterangivelse.

Nogle skærme har også pivot-funktion, dvs. du kan vende skærmen på højkant. Det skal du selvfølgelig kun betale ekstra for, hvis du kan se en fordel ved funktionen.

Det kan lyde som en omfattende opgave at vælge den rette skærm, men når du først er i research-modus, vil meget stå mere klart. Det er umagen værd. De fleste kontoransatte er på vej tilbage til arbejdspladsen, men meget tyder på, at hjemmekontoret er kommet for at blive. Du vil givetvis tilbringe mange timer foran skærmen derhjemme – også i fremtiden – og så skal du selvfølgelig have det bedste udstyr, du kan få for rimelige penge. 

Find en skærm, der kan justeres i højden, så du aldrig skal bøje alt for meget i nakken.