Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Skab store panoramaer

Du kan nemt og med mange justerings-muligheder skabe de mest fantastiske billedpanoramaer ved at bruge det gratis program Microsoft ICE.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Har du nogensinde stået foran et smukt landskab, for eksempel en bjergsø, med et kamera eller en mobil i hånden og ærgret dig, fordi kameralinsen ikke kan indfange hele panoramaet?

Mange smartphones kan indstilles til at tage panoramabilleder. Du panorerer mobilen hen langs udsigten, og den
indbyggede software “syr” billederne sammen til et foto.

Det samme kan du gøre med betalingssoftware som Photo-shop Elements. Men du kan også gøre det ganske gratis med Microsofts Image Composote Editor – forkortet ICE – som skaber et panorama med din pc. Selvom programmet er gratis, er det uden begrænsninger, og du kan downloade det i en 32- eller 64-bit-version på http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/projects/ice. Eneste minus er, at det ikke findes i en dansksproget version.

1 Tage billederne

Før du sætte billederne sammmen, skal de naturligvis tages. Stil dig mod udsigten, som skal blive til dit panorama. Tag billeder i en lige linje fra venstre mod højre eller i en zig-zag-bevægelse fra øverst til venstre mod nederst til højre. Det er en god idé at prøve mere end én gang, for du kan nemt komme til at misse en del af sceneriet.

2 Eksport og ny størrelse

Vi har skudt vores billeder som raw-filer, så de skal konverteres til jpg-formatet, som ICE kan arbejde med. Samtidig nedbringer vi billedernes størrelse til 5 MP. Jo større filer du arbejder med, des længere er programmet om at bearbejde det, og du kan ende med at få et panorama, der er så stort, at det kan bruges som udendørsreklame.

3 Installer ICE

Nu skal du hente ICE. Du skal vælge den version, som passer med din pc’s version af Windows (32- eller 64-bit). Dobbeltklik på den hentede installationsfil. Når programmet er klar, finder du programmet i pc’ens Start-menu. Importer jpg’erne ved at klikke på “Add images...” eller ved at trække og slippe dem ind i brugerfladen fra en mappe.

4 Gør det selv eller automatisk

Denne gang vælger vi “Simple panorama” og “Auto-detect”. Der er avancerede funktioner under “Structured panorama”, men de automatiske indstillinger var her gode til at opdage, hvordan vi optog. Klik på “Next”, hvorefter programmet holder en kortvarig pause, mens dine billeder behandles.

5 Ret skævheder

Når søjlerne for “Aligning” og “Compositing” er nået ud til højre, er du på skærmen “Stitch”. Vores komposition har lidt for rundede hjørner og et hul nederst til venstre. Det kan løses. Programmet har valgt projektionen “Transverse Mercator”, men prøv de andre muligheder. Du kan altid gå tilbage, hvis du ikke kan lide resultatet.

6 Zoom juster

Vi bliver i “Transverse Mercator”, men zoomer ind på billedet med zoom-skydeknappen øverst til højre. Horisonten rettes ind ved at trække markøren ind i området ved siden af mønsteret, hvor den bliver til en dobbeltpil. Roter billedet for at se effekten. Det kan skabe eller fjerne forvrængning. Klik “Next” for at komme videre.

7 Beskær billedet

På skærmen “Crop” kan du vælge, hvor meget af billedet der skal bevares til det færdige panorama. Træk i den rektangulære boks, så den dækker mest muligt af billedet. Vi tillader et lille hul til venstre for at kunne udnytte “Auto Complete”, som udfylder små huller. Klik på “Auto Complete” øverst til højre. Så er billedet repareret.

8 Eksportér og del

Nu vil vi gerne gemme billedet. Vi klikker på “Export” og får mulighed for at gemme billedet på pc’en som en jpg-fil (det er 75 MP – hvis vi havde brugt den oprinde-lige billedstørrelse, havde dt været over 300 MP). Man kan også uploade til en onlinetjeneste som Deep Zoom eller Photosynth, som bruges til virkelig store billeder.

9 Også billeder fra en video

Du kan også lave panoramaer ud fra videofiler. Drej rundt om dig selv, mens du optager videoen (hold kame-raet roligt, selv om “Crop” og “Auto Complete” kan fjer-ne en del rysten). Forsøg at holde kameraet i samme højde hele vejen rundt. Det giver et bedre resultat. Importer filen, og lad ICE arbejde præcis som med en række fotos.

10 Markér på videoen

Når du bruger en video, kan du sætte markeringer på vigtige steder (under “Import”). Det sammensatte billede bliver nok længere og tyndere, så vær omhyggelig under “Crop”, og lad “Auto Complete” udfylde huller. Panoramet gemmes som en jpg-fil (vores endte med at have størrelsen 14,6 MP).