Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Simuler en original Macintosh fra 1984

Den oprindelige Macintosh (eller “Mac”) lagde grunden til en række computere, som stadig eksisterer. I dag er det meget svært at finde oprindelige Macs i god og velfungerende stand. Derfor er emulering den eneste udvej, hvis man vil opleve maskinen. Her guider vi dig igennem processen bag emulering af Macintosh.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Udvikling og lancering

Da Macintosh blev lanceret i januar 1984, var det den første succesrige hjemmecomputer, der havde en grafisk brugerflade, og det var også den første, der brugte en 16-bit Motorola 68000-cpu. Den efterfulgte desktop-arbejdsstationen Apple Lisa fra 1983, der også havde disse funktioner, men som var for dyr og solgte skidt.

>> Manden bag Macintosh var oprindelig Jeff Raskin. Han havde forestillet sig en langt billigere maskine, men han blev tvunget ud af Lisa-teamet og blev efterfulgt af Steve Jobs.

>> Operativsystemet i Mac, System 1, var en neddroslet version af Lisas. De inddrog begge design-elementer fra Xerox-arbejdsstationer (de første maskiner, der brugte en grafisk brugerflade) i bytte for, at Xerox ejede Apple-aktier.

Prince of Persia fra 1992 var et eksempel på, hvor langt man kunne presse de gamle maskiner, hvis blot flere udviklere ville lade sig overtale til at prøve monokrom gaming.

>> Macintosh var noget nær det stik modsatte af Apples største salgssucces, Steve Wozniaks Apple II. Mens Apple II fokuserede på åbenhed og funktionalitet, var Macintosh ekstremt lukket og lagde vægt på form, idet hele systemet var pakket ind i en lille kasse med en integreret 9”-skærm. Det kan overraske, at skærmen var sort-hvid, mens den ældre Apple II var i farver.

>> Mac var et studie i minimalisme: Musen havde kun én enkelt knap, og der var hverken piletaster eller funktionstaster på det oprindelige tastatur. Apple ville opmuntre brugerne til at bruge musen og udviklerne til at udvikle applikationer på baggrund af brugerfladen.

>> Standardenheder blev leveret med et enkelt 3,5”-diskettedrev på 400 kB og intet internt lager. Det medførte en masse jonglering med disketter, men der fandtes eksterne harddiske og diskettedrev til de utålmodige.

>> På trods af dens brugerflade med flere vinduer var Macintosh oprindelig en singletasking-maskine. Det ændrede sig imidlertid med lanceringen af Switcher i 1985, og System 5 OS fra 1987 var født med multi-
tasking.

2 Software

Macintosh-gaming havde stort fokus på musen. Mange af disse spil var ret overfladiske, men der var nogle gode indimellem, for eksempel Shufflepuck Café (1988) og Pararena (1990), og strategispil nød særdeles godt af dette nye muse-input.

>> Hvis man ser bort fra trivielle musespil, er tidlig Macintosh-gaming en interessant oplevelse. I firserne var gamingfolket besat af farver, men brugen af farver kræver mere ram. De tidligste Macintosh-spil var begrænset til sort-hvid, og det gav mulighed for højere opløsning og gaming, der ofte var langt skarpere og mere detaljeret end andre platforme på det tidspunkt.

>> Dark Castle (1986) og Prince of Persia (1992) er to eksempler, der føles helt anderledes – og formentlig også bedre – end de rivaliserende systemers farvelagte udgaver.

>> Det er imidlertid i brugsapplikationerne, at Macintosh stråler. Macintosh-software er enkelt og elegant. Prøv for eksempel MacWrite, der er langt mere enkel og intuitiv end nutidens overlæssede tekstbehandlingsprogrammer. Det oprindelige Adobe Photoshop er et glædeligt bekendtskab, MacPaint stiller Microsoft Paint i skyggen – hvis det blot havde været i farver.

3 Arven fra Macintosh

År efter år gennemgik den oprindelige Mac mange evolutionære ændringer.

>> Macintosh 512K (lanceret i september 1984) firedoblede systemets ram. Macintosh Plus (januar 1986) og SE (marts 1987) tilføjede 1-4 MB ram og plads til en intern harddisk eller et sekundært diskettedrev. SE/30 fra 1989 havde et high-density-diskettedrev og ram-udvidelse op til 128 MB. Endelig blev den basale Macintosh Classic solgt fra 1990 til 1992 som en lavprismaskine.

>> Det er svært at finde salgstal for den oprindelige Macintosh, men selvom de tidligste salgstal var bedre end forventet, svandt salget ind kort tid efter, og det skulle vare helt frem til 1987, før man havde solgt en million enheder.

>> Den oprindelige Macintosh var i produktion fra 1984 til 1992. Den blev overhalet af afløseren, Macintosh II-serien fra 1987, som havde farvegrafik og en 32-bit-cpu.

4 Sådan emulerer du

Til at begynde med syntes vi, at Macintosh-emulering var en ret besværlig affære, men vi har strømlinet processen så meget, vi kan. De to vigtigste emulatorer er Mini vMac og Basilisk II. Avancerede brugere bør prøve Basilisk II, men vi har erfaret, at Mini er nemmere at komme i gang med og mere stabil, og derfor er det den, vi bruger i denne sammenhæng.

>> Før man emulerer den gamle Mac, skal man have fat i tre ting: en system-rom, et image af Macintosh OS og et eksemplar af StuffIt Expander – alt i Mac-verdenen bruger StuffIt-kompression.

>> Juridisk set kan vi ikke anbefale system-rom’er eller operativsystem-images, medmindre man ejer de originale produkter. Men hvis du har rent mel i posen, kan du på archive.org finde en samling af Macintosh-system-rom’er. MacPlus v2- og v3-rom’er er de eneste, der fungerer godt sammen med Mini vMac.

Hvis du får migræne ved blot at se på Microsoft Word eller LibreOffice, kan MacWrite give dig ren og enkel sindsro i stedet.

>> Når det gælder operativsystemet, har Mini vMac-websitet links til System Software 6-bootdiske, men irriterende nok er de dobbelt komprimerede, Det betyder, at man er nødt til at udpakke filen to gange, indtil man sidder med en fil, der hedder “System Startup”. Hvis du foretrækker System 7, har macintoshgarden.org en software-indgang ved navn “Mac OS 7.5.3 (for emulators)”.

>> System 6 er enklere og booter meget hurtigere. System 7 er langt mere rodet og længe om at boote, men også mere kompatibel. Hvis der er noget, som ikke virker i System 6, kan man prøve System 7.

5 Kom i gang

Når du har det hele på plads, skal du gå til Mini vMac-websitet og åbne Downloadsiden.

>> Til dem, der er specielt interesserede i de første modeller, findes der en emulatorvariant på 128 kB, men alle andre skal klikke på linket “Download Standard Variations”.

>> Der er komprimerede filer til rådighed til Windows, Linux, OS X og andre platforme. Windows-zip-filen rummer en enkelt eksekverbar fil ved navn Mini vMac.exe. Linux-pakken indeholder en enkelt eksekverbar fil, som man kan køre ved blot at klikke på den. Men man kan også åbne en terminal og køre den ved at skrive: $ ./Mini\ vMac

>> Når du er i gang, leverer Mini vMac en meddelelse, der advarer om, at den ikke kan finde et rom-image. Træk din valgte system-rom over i Mini vMac-vinduet, og hvis din rom bliver genkendt, kommer der et højt bip og et diskette-ikon. Det er et normalt Macintosh-skærmbillede – den vil have en system-bootdisk. Klik og træk dit operativsystem-image hen på vinduet, og hvis alt er godt, bør systemet boote.

>> Når styresystemet er indlæst, kan du udforske disk-images ved simpelthen at trække dem ind på Mini vMac-vinduet. Hvis et image bliver korrekt indlæst, kommer der et diskikon frem på skærmen. Hvis Mac OS siger, at et disk-image ikke kan læses, klikker du på “Eject”. Klik ikke på “Initialize” – du risikerer at slette image-filen!

>> Mini vMac har sære standardindstillinger og underlige knapper. Man styrer emulatoren ved at holde Ctrl nede og trykke på en anden tast.

>> Til at begynde med kører Mini vMac som standard ved otte gange hastigheden. Det ændrer man ved at trykke Ctrl + S, hvilket fremkalder en hastighedsmenu. Hold Ctrl nede, og tryk Z. Emulatoren kører som standard i et lille vindue. Man kan gøre vinduet større ved at trykke Ctrl + M. Hvis vinduet skal dække hele skærmen, trykker man Ctrl + F.

>> Vær opmærksom på, at du ændrer dit styresystem-image, og det kan ikke lide at blive lukket forkert. Man lukker det ordentligt ved at åbne Special-menuen øverst og vælge Shut Down. Når det er gjort, kan man lukke vinduet uden at lave ulykker.