Home » Andet » Guide: Sikker sletning af data med Eraser
Guide: Sikker sletning af data med Eraser

Guide: Sikker sletning af data med Eraser

Share

Edward Snowdens afsløringer af NSA’s spionaktiviteter og den nyligt indførte databeskyttelseslov har fået alle – fra enkeltpersoner til big business – til at bekymre sig om datasikkerhed. Som enhver superbruger ved, bliver filer, der angiveligt bliver “slettet” af Windows, som regel liggende på harddisken

Operativsystemet ændrer simpelthen nogle få bit i filens header for at fortælle systemet, at de pågældende data ikke længere skal bruges. Det er praktisk for lovlydige brugere, der er kommet til at slette data ved et uheld, men uvenlige typer såsom hackere kan bruge frit tilgængelige værktøjer til at gendanne dine filer på få sekunder.
Eraser, der kommer fra Heidi Computers i Wicklow i Irland, forsøger at gendanne balancen. Dette gratis redskab fungerer ved gentagne gange at overskrive hver bit data i de filer og mapper, brugeren vælger, og dermed slette effektivt.

Eraser er meget tilpasningsdygtig: Man kan vælge sin egen slettemetode – for eksempel syv gange pseudo-vilkårlige data – og man kan automatisere opgaverne. Det kan for eksempel dreje sig om at overskrive ledig plads på harddisken. Eraser er ikke helt effektiv, når det gælder flashhukommelse (se tekstboksen på næste side) og mere avancerede teknikker, men du kan opnå en vis sjælefred ved bevidstheden om, at du bruger de allerbedste slettemetoder, der findes.

1 Opsætning af Eraser

Åbn din foretrukne webbrowser, og gå til https://eraser.heidi.ie/download/. Klik på fanen “Download”, og vælg den nyeste stabile version af Eraser. Den står øverst på listen. Nu bliver din browser sendt til Source Forge, der rummer installationsfilerne.

Windows 10 kommer på dette trin med en sikkerhedsadvarsel. Indled installationen ved at klikke “Yes”. Guiden prøver først at installere .NET Framework 4 på din maskine. Hvis det allerede er installeret på din Windows-version, får du måske en systemprompt. Klik “Close” for at komme videre. Vælg “Next” på velkomstbilledet, og klik ud for “I accept the terms in the license agreement.”

Se også:  Guide: Gør Windows sjovere og flottere

>> Guiden beder dig nu vælge en installationstype. En “Typical”-installation omfatter alle Erasers hovedfunktioner. Vælg en “Complete”-installation, hvis du vil inddrage yderligere funktioner såsom shell-extensions. Klik på knappen “Install”, når du har valgt den installationstype, du ønsker, og klik så “Finish” for at afslutte opsætningen.

2 Slet Data

Hvis du vælger at installere shell-extensions, kan du få adgang til Eraser med blot få museklik. Åbn Stifinder, og gå til den fil eller mappe, du vil slette. Højreklik for at åbne genvejsmenuen, og flyt musen til “Eraser”. Vælg “Erase” [Billede A]. Når du første gang gør dette i Windows 10, skal du klikke “Yes” for at give Eraser tilladelse til at indføre ændringer.

Billede A

>> Eraser beder om en bekræftelse, før programmet går videre. Husk, at de data, der bliver fjernet, ikke bliver gemt i papir-kurven før sletning. Vær omhyggelig med at sikre, at du har de rette informationer, før du klikker “Yes.” Eraser viser meddelelsen “Task Completed”, når dine data er blevet effektivt slettet. Det kan tage noget tid afhængigt af Erasers konfiguration.

3 Konfigurer Eraser-indstillinger

Som standard bruger Eraser Gutmann-metoden til at slette filer. Det vil sige, at data bliver overskrevet 35 gange. Det er ultrasikkert, men det er overkill for de fleste brugere, og det kan tage timer eller dage, når det drejer sig om store filer. Heldigvis understøtter Eraser en række forskellige metoder til fjernelse af data.

Se også:  Guide: Husk det hele med genialt gratis program

>> Start Eraser, og klik “Settings.” Find sektionen “Erase Settings”, og vælg den rullemenu, der hedder “Default file erasure method.” USA’s forsvarsministeriums standard for datasletning omfatter enten tre eller syv omgange – det afhænger af informationens følsomhed. Det er teoretisk set ikke så sikkert som Gutmann-metoden, men det er langt mere effektivt. Klik “Save Settings” foroven for at bekræfte dine ændringer.

4 Troværdig benægtelse

Når man sletter filer med Eraser, er det meget svært at gendanne dem. Men enhver med adgang til din harddisk kan potentielt se klyngerne af pseudo-vilkårlige data på dit drev og regne ud, at du har noget at skjule. Heldigvis understøtter Eraser “troværdig benægtelse” (plausible deniability).

Det fungerer ved, at der bliver placeret en harmløst udseende fil, for eksempel en mp3-fil, over de slettede data, hvilket gør det sværere at afgøre, hvor følsomme filer tidligere var anbragt. Det gør man ved først at vælge en mappe til snydefilerne, for eksempel en musikmappe. Åbn Erasures indstillinger, og vælg “Replace erased files with the following files to allow plausible deniability.” Dernæst klikker du på “Add folder” og vælger filerne [Billede B]. Klik “Save Settings”, når du er færdig.

> Bemærk, at troværdig benægtelse er blevet vanskelig at opnå i praksis i takt med fremkomsten af filjournalisering og ssd’er. Vi anbefaler varmt komplet drevkryptering /se tekstboksen “Ssd’er: et særtilfælde” herunder.)

Billede B

TAGS
datahåndtering
Eraser
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S