Guide: Drop Messenger og red dit privatliv med Retroshare

Guide: Drop Messenger og red dit privatliv med Retroshare

Share

Nu om dage er vores privatliv under stadigt angreb – ikke blot fra udenlandske organisationer eller hackere, men såmænd også fra store firmaer og offentlige myndigheder. Hvis du søger en metode til at sikre din online-kommunikation, er Retroshare et af de sikreste valg, der findes

Retroshare beskriver sig selv som “en sikker og decentraliseret kommunikationsplatform.” Det betyder på almindeligt dansk, at der ikke er nogen centrale servere, hvor følsom information bliver lagret. I stedet bruger Retroshare en variant af P2P-teknologi, som bliver kaldt Friend-to-Friend (F2F). Med F2F kan man opbygge et privat netværk af venner, uden at nogen andre – heller ikke dine venner – ved, hvem der er med i det.

Uanset dine messaging-behov kan Retroshare beskytte dig. I en enkelt applikation finder du redskaber til instant messaging, privat mail, sikker P2P-fildeling og både offentlige og private chatkanaler. Programmet er ikke fuldstændig anonymt – din identitet gør det muligt for dine venner at se, hvem du er, og hvad din ip-adresse er – men der er værktøjer, som du kan få adgang til i fuld anonymitet.

Se også:  Sommertid er ferietid – og indbrudstid

Retroshares største fejl er måske dets ønske om at vride så megen funktionalitet ind i et enkelt værktøj. Resultatet er et rodet og bøvlet interface, hvor nyttige indstillinger bliver begravet. Men hvis det før har afskrækket dig, er der håb: Vi har taget springet ud på dybt vand og viser dig, hvordan du kommer i gang med dit eget private netværk.

1 Opret profil og den første node

Gå til www.retroshare.net, og download den nyeste Qt4-version, fordi det er den samme brugerflade, man finder til Mac- og Ubuntu-versioner. Når den er downloadet, dobbeltklikker du på setup-filen og følger anvisningerne. Du kan vælge mellem at installere den som en almindelig applikation eller som en porterbar app.

>> Start Retroshare, og opret et nyt brugernavn og et kodeord [Billede A]. Jo stærkere, desto bedre. Bliv ved med at flytte musen vilkårligt rundt på skærmen, indtil statuslinjen er på mindst 20 procent (men du bør sigte på 100 procent). Når du er tilfreds, klikker du “Generate new profile and node.”

Billede A

2 Byt certifikater med en ven

Luk velkomstskærmen, og se dit Retroshare-certifikat, der består af en lang streng af alfanumeriske tegn og symboler. Klik på Retroshare-ikonet foroven. Nu får du fem forskellige måder at skaffe venner på [Billede B]. Vi antager, at du følger denne guide sammen med en ven. Vælg derfor en af to metoder til at dele dit certifikat på: enten via udklipsholderen (som du kopierer ind i et andet dokument eller en anden applikation) eller en fil.

Se også:  Stråling og storytelling

Hvis du vælger funktionen “Save your Cert into a file”, skal du gemme den med efternavnet *.rsc og derefter overføre den sikkert til en ven – enten fysisk (via for eksempel USB-drev eller sågar en udskrift) eller over en lokal netværksdeling. En tredje mulighed er en anden sikker messaging-platform, for eksempel en pgp-krypteret e-mail.

Billede B

3 Opret forbindelse

Når du har modtaget certifikatet, klikker du “Add friends certificate.” Du kan møjsommeligt skrive det ind manuelt, indsætte det fra udklipsholderen eller klikke “Open certificate” for at åbne den certifikat-fil, vennen har delt med dig. Klik “Next,” så kan du se, at det er signeret af navnet på den person, det formodes at stamme fra.

Hvis du ikke er 100 procent overbevist om filens herkomst, klikker du “Finish.” Men hvis du har tillid til ægtheden, klikker du “Show Advanced options” og markerer “Authenticate friend (Sign PGP Key)” [Billede C]. Det føjer din accept til den nøgle, som du betragter som ægte. Så må andre selv afgøre, om den er sikker eller ej. Hvis du har besluttet dig for at verificere nøglen, skal du skrive det kodeord, du oprettede i trin 1, efter at have klikket “Finish.”

Billede C

4 Gør forbindelsen færdig

Der kommer nu en Connection Assistant, som opretter din netforbindelse. Når den er online, bekræfter den, at du har forbindelse med din ven. Du er måske nødt til at anspore din ven via hans eller hendes “Log”-knap til at acceptere. Når det er sket, får du meddelelsen “Congratulations, you are connected”. Klik “OK,” og gå derefter til “Network”-sektionen, hvor de er opregnet under “Friend Nodes.” Gentag processen med dine øvrige venner.

>> Gå til “Network”-sektionen, og skift til fanen “Network graph”. Her kan du se, at du er forbundet med dine venner, mens de (endnu) ikke er forbundet til hinanden. Det er egnet til at minde os om, hvordan Retroshares F2F-netværk fungerer: Alle forbindelser er individuelle; man kan simpelthen ikke få adgang til en anden persons udvalg af venner.

Arbejd med noder

Hvis du vil bruge Retroshare på mere end én computer, skal du overføre din profil. Først eksporterer du den fra din pc: Vælg Select “Network > Keyring,” højreklik på din profil, og vælg “Export/create a new node” efterfulgt af “Export selected key.” Gem .asc-filen, og overfør den til din nye computer. Åbn Retroshare på den anden enhed, og klik “Option > Advanced options” efterfulgt af “Option > Use existing profile.” Indlæs din .asc-fil. Nu bliver dit profilnavn udfyldt.

Giv din node et navn, så du kan skelne den fra din hoved-pc, skriv dit kodeord, flyt rundt med musen, og klik “Go!” Hver node deler som standard dit navn, pcp-id og pgp-fingeraftryk, men de får tildelt unikke placerings-id’er. Hver node er som standard isoleret fra de andre, og du kan vælge, hvem der må kontakte dig på hver node. Den hurtigste måde at kopiere alle dine venner på er via “Network”-sektionen. Højreklik på “Trusted nodes” (eller et gruppenavn), og vælg “Export friendlist.” Overfør den eksporterede fil, og genimporter den ind i din nye node fra den samme dialogboks.

Del denne