Home » Netværk » Guide: Sæt tempoet op i dit kablede netværk
Guide: Sæt tempoet op i dit kablede netværk

Guide: Sæt tempoet op i dit kablede netværk

Share

Har du et kabelforbundet netværk med enheder, som er mere end et år eller to gamle, er det sandsynligvis ved at være langsomt efter 2021-standarder. Det kan der gøres noget ved. Vi deler ud af vores praktiske erfaringer

Trådløst er lækkert, men kabel kan være hurtigere, sikrere og mere stabilt. Derfor bruger virksomheder og mange private ikke alene Wi-Fi, men også kabel til deres netværksopkoblede enheder.

I 2020 blev vores it-verden beriget med Wi-Fi 6-netværk og 5G-mobiltelefoni, som hver for sig har flyttet grænserne for, hvor hurtigt man kan overføre data trådløst. Når det gælder LAN, har udviklingen været mere stilfærdig, og det er sikkert undgået de flestes opmærksomhed, at selv ældre netværk med billige kabler kan få mangedoblet deres transmissionshastigheder – så længe afstandene ikke er for store.

Det nye er, at de nødvendige enheder og komponenter til hurtigere netværk nu er kommet ned i prislag, der gør dem tilgængelige for mange flere brugere end tidligere.

Hønen og ægget

Hidtil har det været almindeligt at udstyre computere, routere, NAS-servere, switche og så videre med såkaldte gigabit LAN-porte, som kan overføre 1 Gbps (en milliard bit i sekundet) eller 125 MBps (megabyte i sekundet). Der går jo 8 bit på én byte.

I 2020 begyndte produkter med 2,5 Gbps eller endnu hurtigere porte at dukke op i AODs test-pipeline, og den trend ser ud til snart at blive mainstream. Så siger det sig selv, at det meste af den øvrige it-infrastruktur i en virksomhed eller et hjem skal opgraderes, for at brugerne kan nyde godt af de højere hastigheder.

Se også:  Den første Wi-Fi 6E router er klar i butikkerne

Den gode nyhed er, at selv en CAT 5e-kabling, som absolut ikke anbefales til nye installationer, kan håndtere 10 Gbps over længder op til omkring 50 meter. Dette forslår ikke til et skibsværft, men til mindre kontorer og de fleste hjem vil det være helt fint.

Og den dårlige nyhed? Ny hardware er ikke gratis, især ikke når teknologien er i introduktionsfasen.

Lad os starte med den centrale enhed i et netværk – switchen. I dag kan vi købe en standard-switch med 8 gigabit-porte fra et anerkendt mærke for nogle få hundrede kroner. Hvis en tilsvarende switch skal have båndbredde til 2,5 Gbps, skal prisen multipliceres med omtrent samme faktor – altså med 2,5 gange.

Stigningen fortsætter med at accelerere, hvis vi vil helt op til 10 Gbps gennem hver af de 8 porte. Så lander vi nemt på godt 3000 kroner for en switch som vores Netgear ProSafe XS508M – eller endnu mere, hvis switchen skal være af den administrerede type. Og det er kun begyndelsen!

Hvis vi lader vores centrale switch være ægget, er det nu hønens tur – eller rettere den hønsegård, som udgøres af computere, NAS-servere og andre vitale enheder i en it-installation. Hvis de skal kunne udnytte kapaciteten i en hurtigere switch, kræver det naturligvis en tilsvarende LAN-port i hver enhed.

Se også:  Intel lover Wi-Fi 7 i bærbare computere i løbet af 2024

Aktuelt omfatter den aktive maskinpark i dette hjørne af AOD tre desktop-pc’er, to bærbare og to NAS-servere. Heldigvis er der en ledig PCIe-sokkel i alle pc’erne og NAS’erne, mens de to laptops er så tynde, at de slet ikke har LAN-porte af den gængse RJ45-type, men ”kun” USB-C-porte. Da vi desværre ikke har ubegrænsede ressourcer, har vi brugt de forhåndenværende søm til at få så meget som muligt af grejet op i gear.

Netværkets nye opbygning

Sådan har vi gjort: De to primære pc’er, som vi bruger til henholdsvis produktion og test/eksperimenter, har vi udstyret med 10 GbE-netværkskort – et Asus XG-C100C og et nu udgået Aquantia AQtion AQN-107-124-SBA. Den tredje pc har ikke så travlt, for den skal primært servicere de virtuelle måleinstrumenter i testlaboratoriet, og de er ikke vildt krævende. Lige nu er den opkoblet via en lokal gigabit-switch, men vi har fået et Qnap QXG-5G1T-111C (hvem opfinder den slags typenumre?) 5 GbE-netværkskort til overs fra et andet projekt, og det bliver snarest installeret i testlab-pc’en.

TAGS
hjemmenetværk
lan
LAN-kabler
Wi-Fi 6
wifi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S