Home » Sikkerhed » Guide: Sæt en effektiv stopper for malware og virus
Guide: Sæt en effektiv stopper for malware og virus

Guide: Sæt en effektiv stopper for malware og virus

Share

Fjern malware fra din pc

Har malwaren først fundet vej ind i din pc, er der heldigvis flere ting, du kan gøre for at få renset helt ud.

Når din sikkerhedsbeskyttelse fungerer, har du en problemfri pc eller får lejlighedsvise advarsler, når dit antivirus-værktøj opdager og blokerer en mulig infektion. Men er din opsætning kompromitteret, må du i gang med at fjerne enhver infektion fra din maskine. En pludselig langsom ydelse, tilfældige pop-op-advarsler og anden mærkelig opførsel kan muligvis tyde på infektion.

Det nemmeste er at køre en scanning med dine eksisterende sikkerhedsværktøjer. Hvis de opdager trusler, så lad dem forsøge at rense eller sætte truslerne i karantæne. Genstart, og kør fuld scanning igen. Fortsætter infektionerne, eller kan du ikke åbne dit sikkerhedsværktøj, skal du muligvis starte i fejlsikret tilstand for at køre din sikkerhedssoftware, så malwaren ikke kan ødelægge den.

Afvis alle kapringer

Hvis din browsers startside er ændret, eller der vises uønskede værktøjslinjer og pop-ops, er du ramt af browserkapring. Prøv Malwarebytes’ Adw-Cleaner fra www.malwarebytes.com/adwcleaner (den grønne ”Free Download”-knap). Luk alle browsere, start værktøjet, og giv det administratoradgang, når du bliver bedt om det. Klik på ”Scan Nu”. Gennemgå, hvad værktøjet har fundet og sæt alt i karantæne, du har mistanke til.

Se også:  Vil du have et it-job? – Så skal du fremover satse på disse tre områder
Scanning i fejlsikret tilstand

Der er to måder at åbne i fejlsikret tilstand. En af dem er beskrevet i gennemgangen på næste side. Havner du på det normale Skrivebord, skal du prøve at trykke på tasterne Win + R, skrive ”msconfig” og trykke på tasten ”Enter”. Skift til fanen ”Boot”, vælg ”Sikker Start” og ”Netværk”, før du klikker på knappen ”OK” og genstarter, når du bliver bedt om det.

Nogle malware fjerner nøglerne i registreringsdatabasen til fejlsikret tilstand. Er du ikke i stand til at aktivere den ved at følge trinnene på næste side, skal du springe til næste afsnit. Kan du, indtaster du din brugeradgangskode (eventuelle PIN-koder er ikke tilgængelige herfra) for at logge ind. På Skrivebordet åbner du dine eksisterende sikkerhedsværktøjer, lader dem opdatere og køre komplette scanninger.

Se også:  5 gode råd til at undgå identitetstyveri på Facebook

Mange antivirus-firmaer har enkeltstående værktøjer. Prøv dem mod infektioner.

Forhåbentlig finder de og fjerner infektionen. Er det tilfældet, genstarter du i normal tilstand (brugte du msconfig for at komme i fejlsikret tilstand, skal du åbne den og fjerne markeringen af ”Sikker Start”. Klik på ”OK” og genstart). Kør en sidste scanning for at verificere, at infektionen er borte.

Vil du være helt sikker på, at infektionen er væk, eller at din sikkerhedssoftware ikke finder noget, så prøv flere ekstra værktøjer. De fleste sikkerhedsleverandører tilbyder gratis scannings- og fjernelsesværktøjer. Et værktøj, der er værd at prøve, fordi det anvender tjenester fra to separate antivirus-softwaremoduler, er Emsisoft Emergency Kit (EEK): www.emsisoft.com/en/home/emergencykit/. Prøv også VIPRE Rescue (www.vipreantivirus.com/vipre-rescue-virus-removal-tool.aspx), hvis EEK ikke

Kasperskys redningsdisk indlæser et virtuelt skrivebord, hvor den afvikle sine værktøjer.

fungerer.

Brug opstarts-redningsdiske

Er du låst ude af fejlsikret tilstand og har adgang til en anden, ren pc, skal du besøge din antivirusleverandørs hjemmeside for at finde en redningsdisk. Er der ingen, skal du downloade Kaspersky Rescue Disc ISO fra https://support.kaspersky.com/viruses/krd18 til en ren pc.

TAGS
Anti-Malware
malware
malware bekæmpelse
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S