Home » Sikkerhed » Guide: Sæt en effektiv stopper for malware og virus
Guide: Sæt en effektiv stopper for malware og virus

Guide: Sæt en effektiv stopper for malware og virus

Share

Zero Day-udnyttelser kan bære alle former for malware-nyttelaster. Dit bedste valg, når det gælder om at beskytte dig selv, indtil hullet lappes, er at sikre, at din sikkerhedssoftware har indbygget beskyttelse mod dem ved hjælp af heuristik. Det vil sige, softwaren reagerer på mistænkelig opførsel, der kan indikere tilstedeværelsen af malware.

Der findes værktøjer dedikeret ransomware, men det er bedre slet ikke at blive inficeret.

Bagdør

En infektion der får fjernadgang gennem automatiserede scripts eller andre inficerede computere (kendt som ”zombier” eller ”bots”). Infektionerne leveres af orme og trojanere, og de kan bruge din computer til at levere spam, stjæle personlige oplysninger, eller sætte den til at samarbejde med andre inficerede pc’er (samlet kendt som ”botnets”) for at angribe store onlinetjenester gennem Distributed Denial of Service-angreb (DDoS).

Potentielt uønskede programmer

Unchecky er et værktøj, som sporer og fravælger visse muligheder for PUP-installering. Det advarer også mod andre.

Et gråt område, når det handler om malware, er de potentielt uønskede programmer eller PUP’er, som de også kaldes. Nogle installationsprogrammer indeholder yderligere programmer, værktøjslinjer og anden software, som tilbydes under installationsprocessen.

Se også:  Pas falske streaming-sider - antallet er steget eksplosivt

De fleste er helt legitime. De såkaldte ”bundleware” bruges til at finansiere udvikling af programmer og sikre, at de forbliver gratis, men i praksis kan de misbruges.
De fleste PUP’er er ufarlige og ikke malware, men nogle kan inde-holde spyware, browser-hijacks og andre uønskede programmer. Det største problem er, at de ofte installeres som standard, og beskrivelserne for at afvise dem kan være forvirrende.

Hvad der gør tingene værre er, at meget sikkerhedssoftware ignorerer programinstallatører, der tilbyder PUP’er, da de teknisk set kræver din tilladelse, inden de kan installeres. To programmer, der kan hjælpe med at holde PUP’er fra din pc, er betalingsversionen af Malwarebytes Anti-Malware (se næste side) og de gratis Unchecky (www.unchecky.com), som vi anbefaler til alle brugere.

Se også:  Sikkerhedstruslen mod Mac er nu dobbelt så høj som mod Windows
Spyware

Spyware fokuserer på den computer, den er installeret på. Målet er typisk at indsamle oplysninger om dig gennem spionage på pc’en for herefter at bombardere dig med annoncer og lignende. Spyware bruges også ofte til at stjæle følsomme oplysninger såsom økonomiske data og adgangskoder ved hjælp af en ”keylogger”, der overvåger tastetryk og musebevægelse.

Som andre former for malware forsøger spywaren at ændre computerindstillingerne, især de internetrelaterede. Dermed kan den beskytte sig selv ved at forhindre besøg på sikkerhedshjemmesider, plus gøre brug af den information, som indsamles.

Rootkits og ransomware

Rootkits er en speciel form for malware designet til at skjule sin tilstedeværelse, for eksempel i form af processer og aktive programmer, og beskytte sig mod at blive fjernet af sikkerhedssoftware. Således skjult kan rootkit derefter indsluse nyttelaster, som stjæler bruger-information eller endda kaprer computeren til brug i et større botnet-netværk.

TAGS
Anti-Malware
malware
malware bekæmpelse
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S