Home » Sikkerhed » Guide: Sæt en effektiv stopper for malware og virus
Guide: Sæt en effektiv stopper for malware og virus

Guide: Sæt en effektiv stopper for malware og virus

Share

Din maskine er konstant under beskydning fra nettet eller fra ondsindede programmer. Malware er en plage, men læs her, hvordan du beskytter din pc og slipper af med det, som er sluppet ind

Medmindre du har levet off-line hele livet, er du utvivlsomt stødt på malware på et eller andet tidspunkt, hvad enten den har fundet dig via en floppy-diskette eller en skummel hjemmeside. Så spørgs-målet er: Hvordan beskytter du dig, og hvad gør du, hvis din pc bliver ramt? Disse og flere spørgsmål vil vi svare på i denne guide.

Først får du en hurtig oversigt over de mest almindelige former for malware, som du sandsynligvis støder på, fra traditionelle orme og trojanere til ”backdoors”, rootkits og ransomware. Du får også vejledning i den helt store sikkerhedsgennemgang af din pc. Dernæst det vanskelige spørgsmål: Hvad gør du, når en infektion smyger sig igennem dit forsvar? Bare rolig; vores guide leder dig gennem de teknikker og værktøjer, du har brug. Ikke blot for at tilbage-erobre kontrollen over din computer fra den malware, som nu har invaderet den, men også for at rydde op i det rod, det efterlader.

Se også:  Pas på falske mails fra Sundhedsstyrelsen

I disse tider er vores maskiner og data også truet fra nettet. Afsluttende ser vores guide på måder, hvormed du undgår at komme i skudlinjen, når du bruger internettet, samt øger privatlivets fred og sikkerhed og gør internettet og andre onlineaktiviteter til en sikrere og mere behagelig oplevelse igen.

Trusler mod din sikkerhed

Malware, hackere og andre trusler er konstant på lur, men du kan heldigvis gøre en del selv for at beskytte din pc.

I dag kommer trusler mod dit privatliv og sikkerhed i mange forklædninger. På de næste sider får du en kort rundtur i de forskellige typer malware, som findes derude, så du ved, hvad det er, du skal holde øje med.

Virus/orm

Traditionelt er malware blandet sammen med begrebet ”virus”. Vira er dog en bestemt form for malware, nemlig kode indsat i andre filer (for eksempel makroer i Microsoft Office-dokumenter, hvorfor macro-understøttelse nu som standard er deaktiveret i Office).

Sammen med orme, uafhængige programmer snarere end ondsindet kode, der er skjult i andre filer, er vira primært en mekanisme til at levere såkaldte ondsindede nyttelaster, på engelsk ”payloads”. De er designet til at kopiere sig selv så vidt og bredt som muligt, for eksempel gennem kopiering til mapper på delte netværk eller ved at gemme sig i mails.

Se også:  7 procent ser porno eller går på darkweb-sider med deres arbejdscomputer

Malware findes i forskellige udformninger og størrelser; nogle trojanere er farligere end andre. Windows Security giver sin vurdering af hver enkelt.

Trojanske heste

Nu til dags er en mere udbredt malware kendt under betegnelsen ”trojansk hest”. Som navnet antyder, kaldes de trojanere, fordi de forsøger at snige sig ind i din pc under falske forudsætninger. Typisk ved at maskere sig som legitim software.

Når de er installeret, kan de placere forskellige slags nyttelaster. For eksempel at ændre systemindstillinger for at forhindre dig i at opdage og fjerne truslen til at spionere mod dine aktiviteter og downloade mere malware til din pc.

Zero-day-truslen

Den endeløse frigivelse af sikkerhedsopdateringer til Windows, webbrowsere og anden software er en påmindelse om, at der konstant opdages sikkerhedshuller. Gennem disse huller kan hackere indsluse malware eller tage kontrol over kompromitterede systemer ved hjælp af såkaldte Zero Day-udnyttelser.

Zero Day henviser til tiden, det tager fra at opdage et hul og lappe det. Folks modvilje mod at installere sikkerhedsopdateringer øger risikoen, og det er en af grundene til, at sådanne opdateringer i Windows 10 er obligatoriske.

1 2 3 4 5 6 7 8 9Næste

TAGS
Anti-Malware
malware
malware bekæmpelse
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S