Home » Sikkerhed » Guide: Sådan sikrer du alt dit indhold i Windows optimalt
Guide: Sådan sikrer du alt dit indhold i Windows optimalt

Guide: Sådan sikrer du alt dit indhold i Windows optimalt

Share

Beskyt dit indhold ved at kryptere filer, mapper og endda hele drev i Windows

Er du bekymret for dine datas sikkerhed og synlighed? Har du følsomme filer, som du vil værne mod nyfigne blikke? Er du bange for, at din cloudbackup ikke er så sikker, som den kunne være? Frygter du, at data på din laptop kan være sårbare over for tyveri? Vil du skille dig af med filer – eller en hel pc – uden at udsætte data for fare (inklusive tidligere slettede filer)? Paranoiaen myldrer frem. Men lad os slå koldt vand i blodet: Vi ved, hvad der skal til.

I denne artikel udforsker vi adskillige muligheder for at beskytte dine data, uanset om disse data er lagret på din pc eller ligger som backup et andet sted – enten lagret lokalt eller hos en cloudtjeneste.

Vi viser også, hvordan du kan sikre dig, at alle de data, du sletter, nu også bliver fuldstændig tilintetgjort, så du kan videregive en pc eller et drev til et nyt hjem uden at skulle bekymre dig for de data, der tidligere lå på den.

Når det gælder følsomme filer, skal løsningen findes i en proces, der bliver kaldt kryptering. Filkryptering bruger kryptografi til at sammenrode filers indhold, således at de er ulæselige uden den korrekte autentificering – som regel et kodeord, der bliver brugt til at åbne en krypteringsnøgle, som igen dekrypterer filen, således at den kan læses.

Se også:  Kan du ikke skaffe it-folk? Løsningen kan være nye sikkerhedstjenester fra Microsoft

Visse former for kryptering kan man styrke yderligere ved at kræve flere former for autentificering, for eksempel såkaldte nøglefiler eller fysiske enheder som smartcards.

Krypteringsnøgler bliver oprettet ved hjælp af specielle algoritmer. Blandt de kendte eksempler finder vi Advanced Encryption Standard (AES) og Twofish. Jo højere bitraten er, desto sikrere bliver nøglen. Derfor er 256-bit bedre end 128-bit, og 512-bit er bedre end 256-bit.

Kryptering er en ressourcekrævende proces, navnlig ved høje bitrater, og man bør derfor være forberedt på, at det tager længere tid at åbne eller gemme beskyttede filer. Hvis du har en moderne cpu, vil du konstatere, at AES er langt den hurtigste krypteringsstandard takket være brugen af hardwareaccelereret AES-kryptering på understøttede processorer.

Man kan foretage kryptering på individuelle filer eller hele drev, og det er netop her, vi begynder. Vi giver dig en omfattende gennemgang af, hvordan du gør dine filer hemmelige for andre.

Eer findes en række forskellige former for kryptering af individuelle filer eller hele drev. Hvis du kører Windows 10 i versionerne Pro, Enterprise eller Education, har du adgang til indbyggede funktioner i form af BitLocker og EFS – tekstboksen overfor viser, hvordan BitLocker virker, og hvad du skal bruge for at køre funktionen.

Med EFS – Encrypting File System – kan du kryptere individuelle filer med dit Windows-kodeord som krypteringsnøgle. Hvis drevet bliver stjålet, er filerne ulæselige uden kodeordet til din Windows-konto.

Se også:  Global politiindsats mod frygtet ransomware fører til adskillige anholdelser

Når du skal kryptere en eller flere mapper, vælger du dem i Stifinder, højreklikker på valget og vælger ”Egenskaber”. Klik ”Avanceret”, og marker så boksen ved siden af ”Krypter indhold” for at sikre data. Klik ”OK” efterfulgt af ”Anvend” – du bliver nu opfordret til at kryptere modermappen for at opnå større sikkerhed. Træf dit valg, og klik ”OK”.

EFS er en enkel, men relativt svag måde at kryptere filer på. Hvis du ønsker noget stærkere, eller du ikke stoler på, at Microsoft kan sikre dine data, skal du læse videre.

Enkel og hurtig kryptering

Hvis du kun skal kryptere individuelle filer med forholdsvis regelmæssige mellemrum – eller du ønsker at kryptere filer, før du deler dem med andre – er open source-værktøjet AES Crypt (www.aescrypt.com) alt, hvad du har brug for. Download og installer programmet, og gå så videre ved simpelthen at klikke på den fil, du ønsker at beskytte, og vælg så AES Encrypt. Skriv et stærkt kodeord – jo flere tegn desto stærkere kryptering – og klik ”OK”. Der bliver oprettet en krypteret kopi af filen med efternavnet aes, og den er ulæselig for dem, der ikke kender kodeordet.

1 2 3 4 5 6 7 8Næste

TAGS
Databeskyttelse
datasikkerhed
kryptering
sikkerhed
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S