Home » Lagerenheder » Guide: Sådan rydder du op og får mere plads på computeren
Guide: Sådan rydder du op og får mere plads på computeren

Guide: Sådan rydder du op og får mere plads på computeren

Share

Er du ved at løbe tør for plads på dine pc-drev, er det på tide at rydde op. Du bør også sørge for, at den resterende plads er velholdt, så du undgår samme problem i fremtiden. På otte sider får du den store guide til, hvordan du vedligeholder, rydder ud og eventuelt flytter filer, du gerne vil beholde

Overvåg din diskplads

Første skridt er overvågning af dine diske – og at få ryddet ud, når grænsen er ved at være nået.

En advarsel om lav diskkapacitet er sandsynligvis ikke første tegn, du får, om at du er ved at løbe tør for plads. Windows’ advarsel dukker først op, når du har 200 MB eller mindre tilbage af ledig diskplads, hvilket blot er en dråbe i havet.

I stedet opdager du det sikkert først, når du åbner posten Denne pc inde i Stifinder og opdager, at dit drev ikke længere har en fin, blå bjælke, men en rød. Den indikerer, at under ti procent af drevets plads er ledig.

Hvor alvorligt, du skal tage det, afhænger selvfølgelig af drevets størrelse. For eksempel er et 64 GB-drev, som har under 6 GB tilbage, mere bekymrende end et 2 TB-drev med omkring 180 GB ledig plads.

Se også:  Guide: Overclock dig til større ydelse
Flere drevalarmer

Windows Update advarer også, når systemet opdager, at der ikke er tilstrækkelig plads til at installere seneste opdateringer. Normalt får du beskeden, når din pc ikke har et ekstra lager tilknyttet, som kan bruges til midlertidig fillagring.

Den kan dukke op, selv hvis der er op mod 11 GB ledig plads på drevet til større funktionsopdateringer. Mere bekymrende er det, hvis beskeden vises, når du prøver at installere en samlet kumulativ opdatering. Det indikerer, at dit drev har mindre end 3 GB tilbage.

En rød bjælke betyder, at der er under 10 procent tilbage af et lagers ledige plads.

Alle computere bruger små gendannelsespartitioner (størrelsen svinger fra 500 MB til en basal Windows-gendannelsespartition op til 8 GB for en partition med de filer, der er nødvendige for at geninstallere Windows).

Nogle gange tildeles gendannelsespartitioner drevbogstaver i Windows; ofte ved en fejl. Fordi de er designet til at gemme specifikke filer og ikke noget andet, kan de næsten fyldes helt op, hvilket resulterer i, at Windows får en advarsel om diskplads med lav plads.

Løsningen er enkel: skriv ”partition” i Proces-linjens søgefelt og vælg ”Opret og formatér harddiskpartitioner” for at åbne Diskhåndtering. Find din gendannelsespartition på listen, højreklik på den og vælg ”Skift drevbogstav og sti”. Klik på knappen ”Fjern” efterfulgt af ”Ja” ved advarslen og til sidst ”OK”. Nu bør du ikke få flere advarsler for dette drev.

Se også:  Guide: Overclock dig til større ydelse
Overvåg diskforbruget

Det er fint at være opmærksom på, at ledig plads forsvinder, men hvad optager pladsen? Start her med Windows’ egne værktøjer. Åbn Indstillinger > System > Lager. Efter lidt tid viser Windows, hvilke filtyper der tager mest plads på dit systemdrev.

Du kan se kategorier som ”Apps og funktioner” og midlertidige filer. Klik på ”Vis flere kategorier” for at få en mere præcis liste over forbruget fordelt efter kategorier. For eksempel Mail, Dokumenter og Videoer.

Opsæt Lagerassistenten med Indstillinger > System > Lager. Klik ”Konfigurer Lagerassistent …”. eller kør den nu”.

Klik på en post på listen, for detaljer og for at rydde op. Hvis dine midlertidige filer æder gigabyte af plads, skal du klikke på posten ”Midlertidige filer” for at rense ud. Bemærk, at de dækker over filer gemt i mappen Overførsler, selvom de som standard er ekskluderet.

Du bør også overveje brug af Windows’ nye Lagerassistent til automatisk at administrere pladsen ved at fjerne midlertidige filer, således at din pc ikke løber tør for plads.

1 2 3 4 5 6 7 8Næste

TAGS
Filhåndtering
Lagerplads
Systemoptimering
Tips og tricks

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S