Home » Sikkerhed » Guide: Sådan gør du dine internet-ting sikre
Guide: Sådan gør du dine internet-ting sikre

Guide: Sådan gør du dine internet-ting sikre

Share

Flere og flere af vores ting er tilsluttet internet. Det kan være alt fra overvågningskameraer over højttalere til termostater. Dermed er de udsat for at blive hackede. Læs her hvordan du beskytter dem …

Mange af disse IoT-enheder er usikre fra det øjeblik, man installerer dem på sit hjemmenet og giver dem ubegrænset adgang til både det og selve internettet. Basale sikkerhedsproblemer såsom generiske kodeord og fjernadgang tilsluttet som standard er relativt nemme at ordne. Men der er også nogle ting, man kan gøre på sin router for at være med til at øge sikkerheden.

1 Netværkssikkerhed

Du kan gøre mange ting med din router for at forhindre, at ubudne gæster skaffer sig adgang til dit hjemmenetværk. Den første består i at ændre navnet på ens SSID til noget, der ikke angiver routerens producent.

Husk, at det navn, du vælger, bliver rundsendt til naboernes boliger. Derfor bør man afgjort undgå navne som “Overvågningsvogn fra PET” eller “Nummer 42: Vi hader din skodmusik”, hvis man går ind for godt naboskab. Prøv at undgå at inddrage personlig information i navnet. Altså ikke “Dette er familien Johansens Netgear-router” [Billede A].

Se også:  Sådan redder du en Windows-computer, der nægter at starte

Hvis du kan leve med et skjult SSID, er det endnu bedre. Dit trådløse net bliver nemlig ikke nær så synligt for folk med en laptop, der bugner af hackerværktøj og med en hang til skarnsstreger. Det er imidlertid ikke alle, der er villige til at leve med den løsning, og derfor er det næste, du skal undersøge, om du bruger den bedste krypteringsprotokol, som din router kan mønstre.

Billede A

Nye enheder skal understøtte WPA3 for at få deres Wi-Fi-certificering, men WPA2 med dens obligatoriske AES-kryptering er stadig en anvendelig mulighed. Hvis man bruger WPA eller endda WEP og går op i sikkerhed, bør anskaffelse af en ny router stå øverst på ens huskeseddel. Og hvis man har en ældre enhed, der ikke kan få adgang til et WPA2-netværk, er det bedre at opgradere den end at løbe en sikkerhedsrisiko.

2 Separer dine bånd

De fleste IoT-enheder bliver forbundet ved 2,4 GHz, og man kan derfor flytte enheder til 5 GHz-båndet, hvis ens router understøtter det, uden nogen sikkerhedsproblemer. 2,4 GHz-netværket har bedre række-
vidde, men lavere hastighed, og det kan derfor potentielt opfange overvågningskameraer og Wi-Fi-lamper længere væk uden behov for en booster.

Se også:  Stor opdatering til Windows 11 klar - masser af nye features

Det betyder, at det hurtigere 5 GHz-netværk uhindret kan betjene ens telefon, tablet og pc. Man får en hurtigere og mere stabil forbindelse via Ethernet, og derfor kan man tilslutte faste enheder som smart-tv, desktop-pc’er, NAS-bokse og medieservere og dermed lette presset på ens Wi-Fi-bånd.

Tæt på indstillingerne
1. Advanced

Det er her i Netgear-routeren, de interessante redskaber er. Se også sikkerhedsfunktioner under Basic.

2. Guest Network

Både vores Netgear- og Asus-router (til højre, med Merlin-firmware) gør det nemt at indstille gæstenetværk.

3. Advanced setup

Her finder man VLAN-indstillinger, og dem bør man læse op på, før man går i gang.

4. Asus

General Settings Gæstenetværket står højt placeret på Asus’ liste, og her er der tre netværk mod blot et hos Netgear.

5. Wireless

Settings Her finder vi sikkerhed, filtrering, en blokeringsliste og avancerede Wi-Fi-indstillinger samlet på ét sted.

6. AP Isolated

En nyttig indstilling, som kan afskære et adgangspunkt fra resten af netværket.

TAGS
It-sikkerhed
onlinesikkerhed
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S