Home » Hi-Fi » Guide: Sådan gør du din pc til et komplet lydstudie
Guide: Sådan gør du din pc til et komplet lydstudie

Guide: Sådan gør du din pc til et komplet lydstudie

Share
Programmer til lydoptagelserne

Det er nu tid til at se på softwaren på din studiecomputer, hvilket kan være lidt mere kompliceret. Først skal du vælge en DAW. De store navne her er blandt andet Pro Tools, Reaper, Ableton, Cubase og FL Studio. Tænk på dem som musikkens svar på Photoshop og Premiere Pro.

Her optager du lyde på spor, skriver MIDI-data, bygger synths, indlæser VST’er, blander spor, bruger effekter og styrer det hele. Deres brugergrænseflader er stort set ens og er som regel kendt af alle, der har arbejdet med software til videoredigering.

Pro Tools koster 17.000 kroner og er beregnet til professionelle. I den anden ende findes Reaper (www.reaper.fm/), som er gratis og med mange af de samme funktioner som Pro Tools. En anden gratis mulighed er Ableton Live Lite (www.ableton.com), der bruges sammen med Focusrite Scarlett-pakken. Ableton er både en god live DJing-pakke og en enkel studie-DAW. Det betyder, at grænsefladen er lidt anderledes. Du bemærker ikke Live Lite-versionens begrænsninger på begynderniveau. Den giver alt, du har brug for.

Reaper synes ikke videre brugervenlig, men det er ikke så skræmmende, som det ser ud.

Når du har besluttet dig for en DAW, handler næste softwarekøb om virtuelle instrumenter (VST’er). Vil du lave EDM (elektronisk dansemusik), er det din platform, og du bør afsætte penge til det. Vil du lave musik primært gennem optagelsesinstrumenter, fylder VST’er kun lidt i dit mix. Med et program som Superior Drummer 3 (2050 kroner) kan du programmere MIDI-trommer og opnå en realistisk studiooptagelse af trommelyd i stedet for at købe fire eller fem mikrofoner og forsøge at nå den samme polerede lyd på den hårde måde. Det samme gælder for en bas-VST.

I gang med at programmere MIDI-lyd

Med et virtuelt instrument kan du ved hjælp af MIDI indspille hele orkesterstykker.

MIDI bruges til nøgleinstrumenter, trommer og elektronisk musik. MIDI står for Musical Instrument Digital Interface. Det giver dig mulighed for at udtrække toner ind i en såkaldt sequencer. Tonerne kan tildeles et vilkårligt antal virtuelle instrumenter.

Se også:  Lydredigering [TEST]: De bedste gratis lydeditorer

Mange producenter dropper instrumenterne og skaber i stedet sange med MIDI, enten ved hjælp af en MIDI-controller til at programmere tonerne, eller gør det ved hjælp af en mus, tone for tone. MIDI-controllere med et traditionelt tastaturlayout eller et gitter af knapper, kan købes for under 700 kroner og fjerner meget af den sure og kedelige programmering. Har du allerede færdigheder med tastatur eller klaver, kan du gå denne vej og spille løs.

Vælger du programmering, er der et par punkter, som er værd at huske, mens du komponerer: Redigering af anslaget (hvor hårdt tonen spilles) tilføjer et menneskeligt aftryk, så tænk over det, hvis dit spor lyder lidt robotagtigt. Omvendt, hvis du spiller delene på en controller, og det hele lyder rodet, skal du bruge kvantiseringsfunk-
tionen i din DAW.

Den opdeler dine programmerede toner på en tidslinje og udjævner eventuelle tidsmæssige fejl, men du skal vælge den rigtige indstilling, for at tonerne arrangerer sig som ønsket. Er musikteori ikke din stærke side, og du for eksempel ikke ved, om delene er skrevet i sekstende- eller ottendedel, så prøv hver indstilling, indtil det lyder rigtigt.

Det er svært at anbefale bestemte VST’er, fordi brugen af dem er bundet til den genre og den lyd, du går efter. Den førnævnte Superior Drummer er Rolls-Royce blandt tromme-VST’er. Komplete (fra 1400 kroner) sælger samlinger med lyde, effekter og instrumenter. Mange VST’er indeholder selvstændige versioner, der kan indlæses og køres uden for en DAW, men du bør vide, at for at optage dem skal du først indlæse din DAW og tildele VST til et bestemt spor. VST’er gemmes i en bestemt mappe, så du skal bare fortælle din DAW, hvor de findes fra menuen ”Preferences”.

Se også:  Guide: Så nemt optager du lyd på din computer

Du bør også have god programpakke til mix og lydhåndtering, herunder kompressorer, EQ’er og andre effekter, som anvendes på spor, efter lyden er optaget, eller MIDI-data er skrevet. Tænk på dem som lydmæssig lim, der binder hvert instrument til det næste.

Pakken The Waves Gold Essential Mix & Master (cirka 980 kroner fra www.waves.com) har alt, hvad du behøver. Som med VST’er og endda DAW’er er gratismuligheder også værd at undersøge. KVR Audio har snesevis af plugins på www.kvraudio.com/plugins, og de er alle værd at eksperimentere med. Selvom du ikke ender med at bruge dem, så læg mærke til, hvilke effekter de giver, og om du eventuelt kan bruge dem i anden sammenhæng.

Nævnte komponenter

Reaper/Ableton Live Lite: 0 kr.
VST: 0-6900 kr.
Plugins: 0-1290 kr.
I alt: 0-8190 kr.

Fjern eventuelle fejl

Du har nu sammensat et hjemmestudie, men det er fyldt med software og hardware, du ikke kender til bunds, så risikoen for fejl er overhængende. Her er et par eksempler.

Langt den mest almindelige fejl er ikke at få et signal i sin DAW. Dit instrument er tilsluttet, du spiller på det, men din pc hører det ikke. Der er ikke noget simpelt svar på løsningen, men kontroller følgende: Er lydstyrken på dit instrument skruet op? Er den tilsluttet korrekt? Er lydstyrken også her slået til og skruet op? Er det kablet hertil eller til en mikrofon? Og er lydgrænsefladen korrekt tilsluttet din pc, og er dine studiemonitorer tændt og skruet op?

TAGS
hjemmestudiet
lydoptagelse
lydredigering

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S