Home » Hi-Fi » Guide: Sådan gør du din pc til et komplet lydstudie
Guide: Sådan gør du din pc til et komplet lydstudie

Guide: Sådan gør du din pc til et komplet lydstudie

Share

Du bør gå efter en med et par indgange til mikrofoner og instrumenter, en USB-udgang til pc’en og porte til studioskærme. Prisen er højest omkring 2100 kroner. Se eventuel nærmere på Focusrites mest solgte sortiment som for eksempel Scarlett 2i2 Studio 2nd Gen, der omfatter en to-indgangs konsol, mikrofon og studiohovedtelefoner.

Focusrite Scarlett 2i2 er en fuld pakke af det vigtigste til budgetpris.

Focusrite er kendt for regelmæssige driveropdateringer, og Scarlett-modellerne har generelt lav forsinkelse på input, hvilket er afgørende for præcise instrumentelle optagelser (cpu-ydelsen har dog også stor betydning). De to indgange på 2i2 er kompatible med XLR og 6,35 mm-lydstik. Mikrofoner har ofte XLR-jacks, mens instrumenter som guitar og bas bruger 6,35 mm-jack.

At have begge indgangstyper i sin konsol sparer køb af adaptere, og med to af dem kan du lave flere optagelser på én gang, for eksempel af vokal og guitar. Hovedtelefonerne og kondensatormikrofonen, som leveres med 2i2, er ikke industristandard, men for en begynder er de mere end velegnede.

Optager fra mikrofoner og instrumenter

Optagelse af trommesæt kræver flere mikrofoner, så overvej MIDI-programmering for at skabe slagtøjslyde.

For at kunne optage vokaler, trommer, guitarer, bas og andre instrumenter med lydindgang skal du bruge en lydgrænseflade. Navnet dækker over en boks, som modtager analogt input og oversætter det til digitale data, som sendes til din pc via et USB-kabel.
Med mikrofonen tilsluttet og placeret, åbner du din DAW og vælger et lydspor, så den lytter til det input, som din mikrofon er tilsluttet.

Start ved at trykke på den røde optageknap, og lav en lyd i mikrofonen. Kan du se udslag på lydniveauerne, der kommer ind i din DAW, er opsætningen korrekt. Nogle mikrofoner kræver ekstra strøm. Her trykker du på ”+ 48V”-knappen på din lydgrænseflade. Kontrollér dog dette i specifikationerne inden. For instrumenter som elektrisk guitar og bas er processen den samme. Tilslut instrumentet, og følg signalets vej til din DAW.

Se også:  Guide: Træk lyden ud af en videofil

En mikrofon kan også bruges til at optage instrumenter. Nogle er dog for følsomme til at håndtere sådanne høje lydstyrker. Branchens standardmikrofon til dette formål er Shure SM57, som dog ikke kan bruges til vokal. Du har derfor brug for både den og en mere følsom, større membranmikrofon.

Mikrofoner henter rumlyd, foruden din stemme, så hvis du vil have en tæt lyd, så optag i et lille, tæppebelagt rum med få reflekterende overflader.

Andre alternativer er Audient ID4 – en kompakt, velbygget konsol prissat til 1100 kroner. Har du et større behov, kan Komplete Audio 6 fra Native Instruments være en mulighed. For 1550 kroner får du seks indgange og et prangende design.

Til sidst, udover sanger, mikrofon og instrumenter, behøver du et par gode studiemonitorer eller hovedtelefoner. Mange tror, de kan bruge deres dyre gamingheadset eller deres hi-fi, men den slags forbrugerlydudstyr er af producenterne indstillet til at lyde så godt som muligt, og det opnår de ved at øge niveauer for bestemte frekvenser. Professionel lyd handler derimod om at få noget til at lyde, som det virkelig skal, hvilket betyder en absolut flad frekvensgang, hvor bestemte toneområder ikke fremhæves.

For at opnå den ægte lydgengivelse og den bedste mixing skal du have du et par studiemonitorer, som findes i aktive og passive varianter. Sidstnævnte kræver en preamp (forforstærker) til at drive selve højttalerne. Til et budget-hjemmestudio er et aktivt par som Yamahas HS5 ideelle. For 1200 kroner får du et par velbyggede, vellydende højttalere.

Se også:  Sennheiser Memory Mic [TEST]: Få lækker lyd på dine mobilvideoer

Når du optager vokaler og instrumenter, er hovedtelefonerne et must. Vælger du Focusrite, følger et par med. Ellers er der en mulighed med BeyerDynamic DT 770. De er i høj kvalitet og til en pris, hvor de fleste kan være med, normalt prissat til omkring 1000 kroner. De er komfortable, smukt afbalancerede og holder hele livet.

Med hensyn til mikrofoner findes den prisvenlige Shure SM57-kondensatormikrofon til 799 kroner. Selv om du går efter Focusrite-
sættet, er den værd at se nærmere på, fordi det er industristandarden til optagelse af guitar og basforstærkere og slagtøj. Focusrite CM25-kondensatormikrofonen er ikke designet til sådanne høje volumenniveauer, da det er en vokalmikrofon. Denne type er designet til at opsamle næsten lydløse dele af din stemme fremfor en guitarforstærker.

Derudover findes Røde NT1-A til under 1200 kroner, som laver gode vokaloptagelser uanset sanger og stil. Er du seriøs med hensyn til optagelse af akustisk guitar, skal du købe to af disse og placere den ene ved guitarens lydhul omkring 20 centimeter tilbage, og den anden ud for det tolvte metalbånd på gribebrættet.

Popskærme (stofmembraner) er ikke afgørende for vokaloptagelser, men de gør en stor forskel for optagekvaliteten. De kaldes sådan, fordi de filtrerer de hårde ”pop”-lyde fra en stemme, der synger. De kan fås fra omkring 150 kroner.

Til sidst må du ikke glemme mikrofonstativet. De fleste mennesker har kun brug for et, men hvis du vil optage en akustisk guitar i stereo eller ønsker at blande en vokal optagelse fanget via to mikrofoner, så køb to. De koster 3-400 kroner stykket.

Nævnte komponenter

Focusrite Scarlett 2i2 Studio Bundle: 1850 kr.
Popfilter: 150 kr.
Mikrofonstativ: 350 kr.
I alt: 2350 kr.

TAGS
hjemmestudiet
lydoptagelse
lydredigering

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S