Home » Hi-Fi » Guide: Sådan gør du din pc til et komplet lydstudie
Guide: Sådan gør du din pc til et komplet lydstudie

Guide: Sådan gør du din pc til et komplet lydstudie

Share

Med det rette udstyr er din pc i virkeligheden også et lydstudie. Datatid TechLife viser dig her, hvordan du kommer i gang med at optage musik og realisere dine musikdrømme

Takket være den legendariske kodespecialist Alan Turing har musik og computere haft et langt og frugtbart forhold til hinanden. I 1951 byggede han en enhed, der fyldte et helt rum på Computing Machine Laboratory i Manchester, og som var i stand til at spille moderne toner som God Save The King og In The Mood. Optagelserne på acetat-diske blev for nylig restaureret, og grin fra forskerens kolleger kan høres mellem enhedens violinagtige toner.

67 år senere kan teknologien, som kræves til at skrive, optage, producere og mestre et hit af professionel kvalitet, ligge i en pc. Relevant hardware og software har aldrig været billigere eller nemmere at få fat i, og nettet er en uudtømmelig kilde for musikere og producenter in spe. Med andre ord: Du har ringe undskyldninger for ikke at komme i gang.

Alt efter dit ambitionsniveau kan du skalere pris og kvalitet for udstyr og software nærmest frit efter drømme, pengepung og behov. Men de fleste af os får næppe brug for en rack-kompressor til 85.000 kroner eller en vintage-mikrofon af samme design, som blev brugt af Beach Boys.

Grundlæggende behøver du blot en grænseflade til lyd for tilslutning af mikrofoner og instrumenter, en arbejdsstation til digital lyd (DAW – Digital Audio Workstation) til at arrangere optagelserne, et par gode studieskærme og software til mix og mastering. Det behøver ikke være det store udtræk, og det bør heller ikke medføre en stor mængde forarbejde for at få tingene til at fungere.

Musikproduktion kan være komplekst for dem, som ønsker det, men det er bedst at lægge et solidt fundament omkring det grundlæggende, som du kan udbygge. I denne guide dækker vi optageteknikker, MIDI-programmering samt valg af software og hardware. Vi koncentrerer os om musikproduktion for pc-entusiaster, ikke for det store symfoniorkester.

Nødvendig hardware i din pc

Sandsynligvis ejer du en god pc. Er du computerspiller, er din opsætning alt rigeligt, fordi musikproduktionen generelt ikke kræver nær så meget af maskinen. Desværre er din dyre, stærke gpu ikke til meget nytte her. I stedet er lagerplads det vigtigste – gigabyte efter gigabyte af hurtig, pålidelig plads på en ssd. Kravet øges yderligere efter optagekvaliteten.

Se også:  Sennheiser MD 435 / MD 445 [TEST]: Lad din stemme trænge igennem

Gå derfor efter en ssd på mindst 1 TB som grundlag for en fornuftig opsætning. Har du kun tænkt dig at bruge dit hjemmestudie til elektronisk musik, skal du også bruge plads til at installere DAW, VST (virtuel studieteknologi) og anden software. Samsungs 860 Evo-drev for eksempel kunne passe fint til formålet. For 2550 kroner får du 1 TB, mens 500 GB-modellen koster cirka en tusse.

Hjemmestudier har det med at vokse, men en opsætning som denne er overhovedet ikke nødvendig i begyndelsen. Takket være den nyeste software kan meget opnås med lidt.

Næste i komponent i hierarkiet er processoren – også kaldet cpu’en. Den tager sig af lydmodellering, udregning af matematikken bag kompressionen, rumklang, forsinkelse og lignende samt holder styr på hele din automatisering. Musiksoftware er ikke programmeret til at gøre brug af din grafikprocessors (gpu) kræfter, så rå cpu-ydelse er afgørende. Som med alle krævende programmer handler det om kerner versus clockfrekvens.

Har du en quad core-cpu eller derover, er den gode nyhed, at alle store DAW’er bruger flere kerner og tråde. Desværre ikke altid på den mest effektive måde, og de skalerer ikke nødvendigvis op til otte kerner. Du behøver derfor ikke flere end fire kerner. Clockfrekvensen er en mere pålidelig indikator for ydelse, når det gælder DAW, så gå efter en 3,5 GHz-model eller højere. På Intel-siden er quad core 3,8 GHz i5-7600K en fin kandidat til cirka 2000 kroner for processoren alene. Hos AMD er en Ryzen quad core, 3,5 GHz 5 1500X et fint køb til cirka 1200 kroner.

Popfiltre forhindrer pludselige udfald i lydbølgerne, og de holder mikrofonen spytfri.

8 GB RAM betragtes som rigelig til stabil håndtering af de fleste DAW’er. En lav tærskel for en ambitiøs pc i 2018, men tro ikke, at det 64 GB-sæt, du har forelsket dig i, forbedrer ydelsen proportionalt. Reglen om faldende udbytte gælder såvel for musikproduktionen som for videooptagelser og spil. Med andre ord: 16 GB vil normalt være helt unødvendigt. Ram er dog vigtigt, fordi du opretter store lydfiler, som skal skrives til permanent lagring, så mere ram forhindrer forsinkelse mellem optagelse og afspilning.

Se også:  Sennheiser MKE 200 [TEST]: Få bedre lyd i dine videoer

Du bruger også ram, hvis du indlæser mange plugins og kører dem samtidig, og når et spor er afsluttet, og lydfilerne udgives i en enkelt fil. Omvendt forbedrer ram ikke lyden, og den påvirker håndteringen af DAW meget mindre end din cpu. Da du kun har brug for et godt 8 GB-sæt, bør du lede efter gode tilbud fra pålidelige producenter som Corsair, Crucial og G.Skill.

At finde den rette placering kræver tålmodighed og et godt øre.

Du har heller ikke behov for et monsterlydkort, for softwaren til lyd omgår alle interne modeller. Eneste ekstraudstyr kan i stedet være en sekundær skærm, hvilket er praktisk i et hjemmestudie. Den behøver ikke levere imponerende farvegengivelse eller 4K-opløsning, men fungerer som øget skærmplads, hvor du kan arbejde med ekstra programmer.

Har du en ældre skærm stående, så brug den. Ellers kig efter modeller som Acers KG221Q, en 21,5” 1080p-skærm til 850 kroner. Sandsynligvis kan din pc klare jobbet, selv om den ikke opfylder specifikationerne. Prøv alligevel at køre softwaren, som vi nævner længere fremme. I værste fald får du en træg ydelse, der kan afhjælpes med blot en eller to af de nævnte hardware-opgraderinger.

Nævnte komponenter

1 TB Samsung 860 Evo: 2550 kr.
Intel Core i5-7600K: 2000 kr.
8 GB ram: 600 kr.
I alt: 5150 kr.

Godt lydudstyr

Du skal også bruge ekstern hardware til dine optagelser. Laver du kun digital musik med software, behøver du ikke udstyr, da du reelt ikke optager noget. Men ellers skal du bruge hardware i form af et eksternt lydkort, som har analoge lydindgange (for eksempel en mikrofon via XLR), overfører signalet via en preamp (forstærker) og konverterer det til digitale data, som kan manipuleres på din computer. Priserne begynder ved 450 kroner og går op til Sony Oxford OXF-R3-studiekonsollen til otte millioner kroner. Mange professionelle modeller koster i området af 45.000 kroner.

1 2 3 4Næste

TAGS
hjemmestudiet
lydoptagelse
lydredigering

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S