Home » Styresystem » Guide: Sådan fikser du Windows 10
Guide: Sådan fikser du Windows 10

Guide: Sådan fikser du Windows 10

Share
8 Mobil anvendelse

Batteriets levetid er vigtig for alle, der regelmæssigt bruger en bærbar computer, tablet eller smartphone. Windows 10 kan bruges på alle tre typer enhed, og Microsoft anerkender vigtigheden.

Blandt andet markedsføres Edge-browseren som batterivenlig, og Windows 10 har værktøjer, som hjælper med at reducere batteriforbruget.

For eksempel kan apps, der kører i baggrunden, slås fra, så de ikke suger dyrebar strøm.
Windows 10 indeholder også en række muligheder for strømstyring, som du finder via Indstillinger > System > Strømstyring og slumretilstand.

Her kan du indstille, hvornår skærmen skal slumre og hvor ofte. Under ”Flere indstil-linger for strømstyring” kan du vælge en strømstyringsplan med en lettere belastning af dit batteri.

Windows 10 kan generere en batterirapport. Den får du ved at højreklikke på Startmenuen. Vælg ”Kommandoprompt (administrator)”, og skriv “powercfg / batteryreport /output “C:\ battery_ report.html””.

Nu gemmes en fil til en udvalgt mappe, i dette eksempel C:, som er roden af dit sy-stemdrev. Rapporten giver et detaljeret kig på batterikvalitet, hvor meget strøm der er tilbage osv.

Apps, som er afhængige af din position, fylder meget i Windows 10, så det er smart at lade din pc vide (med måde), hvor du er. Du opdaterer din computers placeringsindstillinger fra Startmenuen, klik på Indstillinger > Tid og Sprog > Område og sprog.

Sørg for, at det rigtige land er valgt. Vil du slå placeringstjenester til, går du til Indstillinger > Beskyttelse af personlige oplysninger > Placering. Klik på knappen ”Skift” for at slå placering til.

Bruger du en tablet med 4G, et mobil hotspot eller surfer på nettet via en Windows 10-smartphone, kan du få en ubehagelig overraskelse. Brugere har rapporteret, at standardkonfigurationen suger data til sig, hvilket kan sen-de dig over grænsen på dit dataforbrug.

Løs det i Indstillinger > Netværk og trådløs > Dataforbrug. Klik på knappen ”Angiv datagrænse”, og indstil periode og et maksimalt antal MB eller GB. Læn-gere nede kan du angive, om enheden må bruge mobildata, hvis der ikke er W-Fi-adgang.

Sikre filer - Sådan sikrer du fotos, videoer og dokumenter

At miste filer på grund af uheld eller andet, og du ikke har taget backup, er noget af en frustrerende oplevelse. Heldigvis kan det nemt undgås. Vil du oprette en sikkerhedskopi, så køb en ekstern harddisk (der selvfølgelig skal have større kapacitet end de data, du ønsker at gemme på den).

Se også:  Guide: Få styr på pc’ens strømforbrug

Du kan kopiere filer manuelt eller du kan indstille Windows Fil-historik. For at gøre sidstnævnte, skal du sikre, at drevet er tilsluttet din pc og gå til ”Startmenu > Indstillinger”. Klik på knappen ved siden af ”Tilføj et drev”.

Windows scanner nu efter til-gængelige drev til sikkerhedskopie-ring, og du skal fra listen vælge drevet, du vil bruge. Styresystemet går nu i gang, og efterfølgende ser du en skyder, som er slået til, hvilket viser, at funktionen er aktiv og auto-matisk kopierer dine filer (og fortsat vil gøre det, så længe drevet er tilsluttet).

Er du loren ved at bruge et fysisk drev (måske er du bekymret for brand eller risikoen for, at drevet crasher), er der andre muligheder for at lave kopier online. For eksempel at bruge skyen som lagerrum med Dropbox eller Microsofts OneDrive, hvor sidstnævnte er forbundet direkte med Windows 10.

Uanset hvilken onlineløsning, du vælger, så vær opmærksom på, at transport af alle dine filer via en netforbindelse kan være en langsom proces.

Det afhænger selvfølgelig af mængden af filer, du har, og hastigheden på din bredbåndsforbindelse. Vær også forsigtig, hvis dit abonnement på bredbånd har en kvote eller anden begrænsning.

Det kan være en god idé at have både en lokal backup på en ekstern harddisk og en onlinebackup. Også selv om en backup i skyen kun rummer væsentlige filer og ikke hele din computers indhold.

Se også:  Spar penge: Billige programmer der kan matche de dyreste

9 Det store nedbrud

Også Windows 10 kan gå i sort. Er du ikke logget ind, bør du kontrollere din internetforbindelse og derefter starte på en anden måde. Er du logget ind, og går skærmen i sort, skal du frakoble alle eksterne enheder.

Er der stadig problemer, så start i fejlsikret tilstand. Syste-met indlæses nu uden startprogrammer og kun med de væsent-lige drivere. Forhåbentlig er det så muligt for computeren at starte.

For at få adgang til fejlsikret tilstand i Windows 10 skal du holde knappen Skift nede under opstart (eller vælg ”Genstart” fra Startmenuen, mens du holder knappen nede). Følg nu menuerne på skærmen.

The Blue Screen of Death, også kendt som BSOD eller en ”stop-
fejl” lyder måske skidt, men det kan i det fleste tilfælde ordnes. Når problemet dukker op, stopper det din pc helt og viser en blå skærm; som regel med en besked om at genstarte eller om en kritisk fejl.

Genstart, og kontrollér, hvor meget ledig plads du har tilbage på dit systemdrev. Er det lavt, må du i gang med at slette større filer eller programmer, du ikke har brug for.

Du skal også sikre, at softwaren har alle nyeste opdate-ringer, da forældede programmer og apps kan forårsage problemer.

Mens du er ved det, kan du opdatere hardwaredrivere til eksterne enheder. Gå ind under Enheds-håndtering ved at søge på ordet i søgefeltet ved siden af Start-menuen.

Her kan du sikre, at udstyr som skærmen, webcam, printer eller scanner, der er koblet til din maskine, har de nyeste drivere.

Blot højreklik på det pågældende udstyr. Vælg ”Opdater driversoftware …”. Klik på ”Søg automatisk efter opdateret driversoftware”. 

TAGS
reparation
software
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S