Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Sådan fikser du Windows 10

Har du problemer med Windows 10, behøver du ikke altid spørge andre om hjælp. Her får du Datatid TechLifes store førstehjælpskasse med 10 gode redskaber, når computeren gør knuder.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når det handler om it, kommer du langt med lidt basal viden. Windows 10 er blevet mere stabilt, og det er langt foran sine forgængere, men – og det er et stort men – det er stadig plaget af opstød og kvababbelser, som kan gøre det vanske-ligt at bruge. Ligesom det er dig, som bestemmer foran skærmen, kan du også blive herre over din pc.

Problemer kan udraderes, når du ved, hvad der skal gøres, eller hvor du skal lede.
Selvom vi på Datatid TechLife bestræber os på at give dig de bedste forslag og løsninger, kan vi ikke hjælpe dig hvert minut af dagen.

I stedet kan vi bringe dig en samling af de mest almindelige Windows 10-problemer og de bedste måder at løse dem på.

Vores store gør det selv-guide er brudt op i kategorier for bedre overblik, og vi har fremhævet ord, som henviser til rettelse af bestemte komponenter og elementer.
Næste gang du løber ind i et pro-blem, så tjek denne guide. Løsningen vil måske være her. Er du stadig i vildrede, så leder vi dig til de rigtige steder for at finde svaret.

1 En perfekt Windows-pc

Planlægger du at opgradere til Windows 10, kan installation af styresystemet være første sten på vejen. Opgaven kræver en vis mængde ledig plads på drevet.

For Windows 10 er mindste pladskrav 16 GB, som bør friholdes på det primære systemdrev, som computeren bruger. Windows 10 kræver egentlig det samme som tidligere Windows-versioner, så har du opgraderet før, kan du sandsynligvis gøre det igen. Du kontrollerer, hvor meget plads du har tilbage under ”Min computer” (eller ”Denne pc”). Her vises alle de drev, du har.

Du kan se den resterende plads angivet under hvert drev, eller du kan højreklikke og vælge ”Egenskaber” for et bedre overblik (systemdrevet er normalt C:).
Din pc skal også være i stand til at køre Windows 10. Det betyder, at det skal opfylde bestemte, minimale systemkrav.

Heldigvis er kravene relativt lave: en processor på 1 GHz eller hurtigere, 1 GB (32-bit) eller 2 GB (64-bit) ram, 16 GB ledig plads på harddisken, en grafisk enhed med Microsoft DirectX 9 og en Microsoft-konto kombineret med internetadgang. Find din computers specifikationer under Kontrolpanel > System og sikkerhed > System.

2 Aktivering

Nogle brugere har oplevet problemer med at aktivere deres kopi af Windows 10, hvilket kan opstå af forskellige årsager. Enkelte har givet sig selv problemer med en ulovlig kopi af Windows 10.

I modsætning til tidligere versioner er Windows 10 udelukken-de tilgængelig online, hvilket betyder, at de officielle Microsoft-websteder er det bedste sted at købe.

Firmaet har før givet styresystemet væk gratis, men det tilbud er nu udløbet. Fra Microsofts hjemmeside kan du hente kopier i enten 32-bit eller 64-bit versioner. Hvis du opdager, at du ikke kan aktivere Windows 10, har Micro-soft indført fejlfindingsværktøjet Aktivering med den seneste Jubilæums-opdatering.

Du finder det under Indstillinger > Opda-tering og sikkerhed. Klik på ”Akti-vering” fra listen i venstre side og vælg ”Fejlfinding” (du ser ikke denne mulighed, hvis styresystemet er aktiveret).

3 Opdatering

Windows 10 er på mange måder internetbaseret. Der er tidspunkter, hvor det ikke er en fordel, for eksempel ved systemopdateringer.

Det mest irriterende ved auto-matiske opdateringer er genstar-ten, som tilsyneladende kan komme når som helst (og på ubelejlige tidspunkter). Løs det i ”Windows Update” (under Indstillinger > Opdatering og Sikkerhed).

Klik på “Avancerede indstillinger” og vælg mellem ”Automatisk” og ”Giv besked for at planlægge genstart”. I nogle versioner skal du gå ind under Windows Update > Rediger aktive timer. Windows ved nu, hvornår du er aktiv og ikke ønsker forstyrrelse fra en genstart.

Hver version af et nyt styresy-stem har også sit eget sæt kompatibilitetsproblemer, og Windows 10 er ingen undtagelse. Overgan-gen fra Windows 8.1 skurrede mindre end overgangen fra Windows 7 til Windows 8, men der er stadig visse programmer, der kan fejle og ophøre med at fungere.

Et af programmerne er Chrome, som nogle brugere var nødt til at slette og geninstallere. Hvis et program ikke fungerer med Windows 10, så prøv at kigge i Windows Store eller på den officielle hjemmeside for software for at finde en opdatering. Virker det ikke, så slet og geninstaller.

Flere og flere udviklere opdaterer deres programmer til Windows 10, så det er et mindre problem end før.


4 Browsere

Webbrowseren er hjertet i den moderne pc. Microsoft leverer Windows 10 med Edge, efterfølgeren til firmaets Internet Explorer-browser (IE er stadig til stede i styresystemet). Mange mennesker bruger dog Chrome eller Firefox, uanset hvad Microsoft ønsker.

For at installere Chrome eller Firefox, og vende tilbage til normale tilstande, skal du åbne Edge, søge på en af browserne og finde en Windows 10-version.

Hent den, installer og sørg for, at den er sat op til at være standardbrowser, så Edge ikke dukker op. Det gør du ved at gå ind under Indstillinger > System og klik på ”Standardapps”.

Under ”Webbrowser” vælger du din foretrukne standardbrowser.
Bruger du Edge, finder du nok ud af, at det er en fin browser, trods et par irriterende funktioner.

Fordi det er en universel Windows-app, fungerer Edge på smartphones, tablets, pc’er og næsten enhver anden enhed. Det betyder, at Edge til tider optræder for meget som en telefon-app i stedet for et pc-program. Et eksempel er, når Edge nogle gange nægter at afspille medier, når de er minimeret, ligesom en telefon-app ikke vil.

Du kan fikse det, men løsningen er gemt væk et lidt ulogisk sted. Gå ind under Indstillinger > Beskyttelse af personlige oplysninger > Baggrunds-apps, og aktivér Microsoft Edge (flyt skyderen til ”Slået til”).

Et andet eksempel handler mere om personlig smag. Mange kan ikke lide søgemaskinen Bing, fordi de altid har brugt Google og den i øvrigt ikke er helt ligeså god.
At ændre søgemaskinen i Edge til Google er forholdsvis enkelt.

Åbn Edge og gå til google.com (eller Yahoo, alt efter din præfe-rence).
Klik på de tre prikker i øverste højre hjørne.

Vælg ”Indstillinger” i rullemenuen og find knappen ”Vis avancerede indstillinger”. Find nu ”Søg i adresselinjen med ...” og vælg ”Tilføj ny”. Vises dette ikke, så genstart Edge. Når du har et par søgemaskiner på din liste, kan du klikke ”Skift søgemaskine”.

Bøvl med video - Afspil alle slags mediefiler med disse tips

Irriterende nok indeholder Windows 10 som standard ingen software til afspilning af dvd. Du kan hente appen Windows DVD Player i Windows Store, men den koster 114 kroner. Det bedste bud til de, der vil se dvd’er, er VLC Media Player. Programmet er gratis og blev for nylig opdateret til at understøtte Windows 10. Det understøtter også en lang række filformater, også de mere ukendte, hvilket gør VLC’s afspiller til et meget nyttigt værktøj.

Selvfølgelig har mange af os flyttet fra fysiske dvd til streaming. Netflix og bibliotekernes filmtjeneste Film-striben, fungerer på Windows 10 i standardbrowseren, Edge, men for eksempel sidstnævnte har behov for installation af Silverlight, et plugin og udviklerværktøj, som Microsoft har skabt og vedligeholder.
Har du opgraderet fra Windows 7, kan du være berørt, hvis den ældre version af Silverlight er fulgt med.

Oplever du knas i visningen, kan du løse det og forsætte din maratonstreaming af House of Cards ved at besøge Microsofts hjemmeside.

Herfra kan du geninstallere Silverlight ved at følge hjemmesidens vejledning.
Når det gælder musik, har Micro-soft indbygget en tjeneste i Windows 10 ved navn Groove musik.

Tjenesten er som bonus også integreret med Xbox og andre Windows-enheder. Ulempen er, at du måske har brugt tid på at oprette spillelister i Spotify, Google Music etc. og ikke ønsker at bruge Groove. Heldigvis er deres apps tilgængelige i Windows og Windows Store, og du kan altid nemt skifte din valgte tjeneste.

Browser-baserede streamingtjene-ster såsom Google Musik understøttes også, men de arbejder ikke særlig godt i Edge, fordi browseren ikke streamer multimedier, når den er minimeret.

Du kan indstille en stan-dard musiktjeneste (dvs. den, som musikken automatisk vil bruge) ved at gå til Start > Indstillinger > System.
Vælg ”Standardapps” fra listen til venstre. I sektionen ”Musikafspiller” vises et udvalg af de afspillere, som er installeret. Vælg den, du ønsker, og tryk på ”OK”.

5 Privatliv

Datasikkerhed er vigtigt, og en ubeskyttet pc er dybest set en invitation til at blive udnyttet, og du ved måske ikke engang, at du bli-ver udnyttet. Tiden med åbenlyst ondsindet virus er forbi.

Windows 10 har en række indbyggede beskyttelsesforanstaltninger, men du kan aldrig være forsigtig nok. En af de funktioner, som du bør slå fra, er Wi-Fi-assistent, der automatisk deler Wi-Fi-adgangskoden på tværs af alle Windows 10-enheder på samme konto.

Microsoft har ændret det, så færre data deles, men at slukke den helt forhindrer, at der sker uønskede ting. Det gør du ved at gå til menuen Start og vælge Indstillinger > Netværk og Inter-net. Klik på ”Wi-Fi” og slå den fra.

I Indstillinger er det muligt at få et overblik over andre privatlivsindstillinger i Windows 10. Ikke overraskende finder du det i sektionen ”Beskyttelse af personlige oplysninger”. Her kan du justere en række privatlivsfremmende muligheder, som hjælper med at holde alt under kontrol.

Windows 10 har en række sikkerhedsfunktioner, som er værd at kigge på. En af dem er Windows Defender, som er konstrueret til at opdage og fjerne malware. Du finder den under Indstillinger > Opdatering og sikkerhed. Sørg for, at den er slået til, hvis du ikke har en tredjepartsantivirus-løsning kørende. Men du bør ikke stole på Defender alene.

Det er et af de mindst effektive antivirusværktøjer, der findes, og du bør tilføje beskyttelse fra tredjepart, også selv om det er gratis. For eksempel Avira (www.avira.com).

Windows Firewall er den anden halvdel af Microsofts bestræbelser på at holde din pc fri for malware og andre angreb. Den er nem at slå til, men konfigurationen kræver lidt mere.

Du slår den til, eller rettere sik-rer, at den som standard er slået til, ved at skrive ”firewall” i søgefeltet (ved siden af menuen Start). Klik på ”Windows Firewall”. Herfra kan du slå den til (eller fra), og du kan justere dens ”styrke”.

Windows Firewall kan konfigu-reres utrolig stærkt via ”Avancere-de indstillinger” i venstre side. Du kan blokere alle mistænkelige apps og programmer uden at spørge. Eller du kan bløde den op, så den ikke blander sig så meget. Det kan betyde, at der er en lidt større risiko for, at din pc bliver ramt af nogle typer infektion.

Få fart på - Sæt skub i den sløve computer

Du får nemmest gang i en langsom pc med træg opstart ved at reducere antallet af apps og programmer, som indlæses ved start.

Tryk på knapperne Ctrl+ Skift+Esc for at få Jobliste. Klik på linket, der siger ”Flere oplysninger”. Vælg ”Start”.

Kig på listen over aktivere-de programmer og apps, og find dem, som ikke behøves. Du slår et program fra ved at højreklikke på det og vælge ”Deaktiver”. Deaktiverede programmer og apps indlæ-ses ikke automatisk ved opstart.

Vær påpasselig med ikke at slå Microsoft-tjenester eller vigtige programmer såsom antivirus fra. Er du usikker på, om det er klogt at deaktivere et bestemt program, så brug Google til at finde ud af det.

Føler du, at det tager 100 år at få gjort tingene i Windows 10? Så skal du bruge menuen Hurtig adgang, som er place-ret i Stifinder, for den kan spare masser af tid. Du tilføjer filer, mapper og programmer til indholdsoversigten ved at højreklikke på deres ikon og vælge ”Fastgør til Hurtig adgang”.

Det betyder, at de vil dukke op og kan hurtigt tilgås, hvilket er nyttigt for nyligt brugte mapper. Du kan også indstille Stifinder til at indlæse menuen Hurtig adgang som standard fremfor Denne pc.

Det gør du ved at holde Stifinder åben, klik på fanen ”Vis” i topmenuen (ved siden af ”Del”), derefter på Indstillinger > Skift mappe- og søgeindstillinger. Du kan nu fra rullemenuen ved ”Åbn Stifinder, og” vælge mellem ”Denne pc” og ”Hurtig adgang”.

6 Styringen

Med en berøringsfølsom skærm får du den bedste oplevelse af Windows 10. Lige siden Windows 8, har Microsoft optimeret sit sty-resystem til brug med en finger – nogle gange pen – i form af store fliser, nemme rullemenuer osv.

Det kan dog stadig være lidt usammenhængende. Du afhjælper det nemmest på denne måde: Gå til Handlingscenteret nede i højre hjørne af skærmen. Klik på feltet ”Tablettilstand” for at slå den til. Dette optimerer Windows 10 til fingerbrug, hvilket gør det langt nemmere at bruge.

At have en touchplade-aktiveret bærbar fungerer også fint med Windows 10, men nogle brugere oplever, at opgradering fra Win-dows 7 (nogle gange Windows 8) ødelægger det.

Kontroller, om dit tastatur har en tast, der slår touchpladen fra. Du skal sandsynligvis bruge ”Fn”-tasten på din bærbare computer med en af F-tasterne. Se efter et symbol, der ligner et rektangel med et kryds over.

Har din bærbare ikke sådan en funktion, eller er den rigtige indstilling ændret, men du har stadig problemer, så gå ind under Enhe-der > Mus & Touchplade > Yderli-gere museindstillinger.

I det nye vindue, som vises, vælger du fanen ”Hardware” for at se, om touchpadpladen er aktiveret. Hvis intet virker, skal du trykke på tasterne Windows+X, vælge Enhedshåndte-ring > Mus og andre pegeredska-ber. Opdater nu driveren. Det bør løse problemet.

7 Hardware

Det er umuligt at følge med i alt i it-verdenen, hvilket kan medføre problemer. Lad os starte med printer-kompatibilitet. Er du skiftet fra Windows 7 (eller tidligere) til Windows 10, er det værd at opdatere alle printerdrivere, så de vir-ker efter opgraderingen.

Det gør du ganske enkelt ved i Google (eller Bing) at søge på navnet på din printer og hente de nyeste Win-dows 10-kompatible drivere. Følg producentens anvisninger.

Med skærme har brugere oplevet problemer med opløsningen i Windows 10, herunder uskarpe apps og programmer, som før stod fint i for eksempel Windows 8.1.

Den nemmeste måde at løse pro-blemet med sløring på er at gå til Kontrolpanel > Skærm og pusle med indstillingerne. Der er ikke nogen bestemt indstilling, der lø-ser alle problemer, så eksperimen-ter og se, hvad der virker.

For at undgå sløring i specifikke programmer, skal du højreklikke på programmets ikon og vælge ”Egenskaber”. Under fanen ”Kom-patibilitet” skal du finde Deaktiver skærmskalering ved højopløsnings-indstillinger. Afkryds, og problemerne vil forhåbentlig for-svinde.

Måske har du også en skærm, som flimrer. Det er ikke altid et hardwareproblem, da nogle brugere oplever det efter opgrade-ring til Windows 10. Du løser det nemmest ved at opdatere alle relevante skærmdrivere, samt programmer som Nor-ton Antivirus, iCloud, og IDT Audio, der kan være årsag til problemerne.

Det kan være nød-vendigt at afinstallere og derefter geninstallere dem. Windows 10 opdaterer automatisk drivere, så der er også en risiko for, at det har tvunget en inkompatibel driver-version ind på pc’en.

Har du opdaget, at opgraderingen til Windows 10 har afbrudt tilslutningen af en Bluetooth-enhed, der tidligere var parret fint med din maskine, skal du ifølge Microsoft blot åbne Enhedshånd-tering (skriv ”Enhedshåndtering” i søgefeltet ved siden af menuen Start).

Vælg Bluetooth-driveren og opdater den til nyeste version, som vil være kompatibel med Windows 10. Styresystemet bør være i stand til automatisk at søge og opdatere driveren.

8 Mobil anvendelse

Batteriets levetid er vigtig for alle, der regelmæssigt bruger en bærbar computer, tablet eller smartphone. Windows 10 kan bruges på alle tre typer enhed, og Microsoft anerkender vigtigheden.

Blandt andet markedsføres Edge-browseren som batterivenlig, og Windows 10 har værktøjer, som hjælper med at reducere batteriforbruget.

For eksempel kan apps, der kører i baggrunden, slås fra, så de ikke suger dyrebar strøm.
Windows 10 indeholder også en række muligheder for strømstyring, som du finder via Indstillinger > System > Strømstyring og slumretilstand.

Her kan du indstille, hvornår skærmen skal slumre og hvor ofte. Under ”Flere indstil-linger for strømstyring” kan du vælge en strømstyringsplan med en lettere belastning af dit batteri.

Windows 10 kan generere en batterirapport. Den får du ved at højreklikke på Startmenuen. Vælg ”Kommandoprompt (administrator)”, og skriv “powercfg / batteryreport /output “C:\ battery_ report.html””.

Nu gemmes en fil til en udvalgt mappe, i dette eksempel C:, som er roden af dit sy-stemdrev. Rapporten giver et detaljeret kig på batterikvalitet, hvor meget strøm der er tilbage osv.

Apps, som er afhængige af din position, fylder meget i Windows 10, så det er smart at lade din pc vide (med måde), hvor du er. Du opdaterer din computers placeringsindstillinger fra Startmenuen, klik på Indstillinger > Tid og Sprog > Område og sprog.

Sørg for, at det rigtige land er valgt. Vil du slå placeringstjenester til, går du til Indstillinger > Beskyttelse af personlige oplysninger > Placering. Klik på knappen ”Skift” for at slå placering til.

Bruger du en tablet med 4G, et mobil hotspot eller surfer på nettet via en Windows 10-smartphone, kan du få en ubehagelig overraskelse. Brugere har rapporteret, at standardkonfigurationen suger data til sig, hvilket kan sen-de dig over grænsen på dit dataforbrug.

Løs det i Indstillinger > Netværk og trådløs > Dataforbrug. Klik på knappen ”Angiv datagrænse”, og indstil periode og et maksimalt antal MB eller GB. Læn-gere nede kan du angive, om enheden må bruge mobildata, hvis der ikke er W-Fi-adgang.

Sikre filer - Sådan sikrer du fotos, videoer og dokumenter

At miste filer på grund af uheld eller andet, og du ikke har taget backup, er noget af en frustrerende oplevelse. Heldigvis kan det nemt undgås. Vil du oprette en sikkerhedskopi, så køb en ekstern harddisk (der selvfølgelig skal have større kapacitet end de data, du ønsker at gemme på den).

Du kan kopiere filer manuelt eller du kan indstille Windows Fil-historik. For at gøre sidstnævnte, skal du sikre, at drevet er tilsluttet din pc og gå til ”Startmenu > Indstillinger”. Klik på knappen ved siden af ”Tilføj et drev”.

Windows scanner nu efter til-gængelige drev til sikkerhedskopie-ring, og du skal fra listen vælge drevet, du vil bruge. Styresystemet går nu i gang, og efterfølgende ser du en skyder, som er slået til, hvilket viser, at funktionen er aktiv og auto-matisk kopierer dine filer (og fortsat vil gøre det, så længe drevet er tilsluttet).

Er du loren ved at bruge et fysisk drev (måske er du bekymret for brand eller risikoen for, at drevet crasher), er der andre muligheder for at lave kopier online. For eksempel at bruge skyen som lagerrum med Dropbox eller Microsofts OneDrive, hvor sidstnævnte er forbundet direkte med Windows 10.

Uanset hvilken onlineløsning, du vælger, så vær opmærksom på, at transport af alle dine filer via en netforbindelse kan være en langsom proces.

Det afhænger selvfølgelig af mængden af filer, du har, og hastigheden på din bredbåndsforbindelse. Vær også forsigtig, hvis dit abonnement på bredbånd har en kvote eller anden begrænsning.

Det kan være en god idé at have både en lokal backup på en ekstern harddisk og en onlinebackup. Også selv om en backup i skyen kun rummer væsentlige filer og ikke hele din computers indhold.

9 Det store nedbrud

Også Windows 10 kan gå i sort. Er du ikke logget ind, bør du kontrollere din internetforbindelse og derefter starte på en anden måde. Er du logget ind, og går skærmen i sort, skal du frakoble alle eksterne enheder.

Er der stadig problemer, så start i fejlsikret tilstand. Syste-met indlæses nu uden startprogrammer og kun med de væsent-lige drivere. Forhåbentlig er det så muligt for computeren at starte.

For at få adgang til fejlsikret tilstand i Windows 10 skal du holde knappen Skift nede under opstart (eller vælg ”Genstart” fra Startmenuen, mens du holder knappen nede). Følg nu menuerne på skærmen.

The Blue Screen of Death, også kendt som BSOD eller en ”stop-
fejl” lyder måske skidt, men det kan i det fleste tilfælde ordnes. Når problemet dukker op, stopper det din pc helt og viser en blå skærm; som regel med en besked om at genstarte eller om en kritisk fejl.

Genstart, og kontrollér, hvor meget ledig plads du har tilbage på dit systemdrev. Er det lavt, må du i gang med at slette større filer eller programmer, du ikke har brug for.

Du skal også sikre, at softwaren har alle nyeste opdate-ringer, da forældede programmer og apps kan forårsage problemer.

Mens du er ved det, kan du opdatere hardwaredrivere til eksterne enheder. Gå ind under Enheds-håndtering ved at søge på ordet i søgefeltet ved siden af Start-menuen.

Her kan du sikre, at udstyr som skærmen, webcam, printer eller scanner, der er koblet til din maskine, har de nyeste drivere.

Blot højreklik på det pågældende udstyr. Vælg ”Opdater driversoftware …”. Klik på ”Søg automatisk efter opdateret driversoftware”.