Home » Styresystem » Guide: Sådan fikser du en computer, der ikke vil starte
Guide: Sådan fikser du en computer, der ikke vil starte

Guide: Sådan fikser du en computer, der ikke vil starte

Share

Nægter pc’en at starte? Vi tager dig i hånden og viser dig, hvordan du får den op at køre igen

Der findes ikke et eneste pc-problem, som ikke er ubelejligt og trækker dig længere og længere væk fra årsagen til, at du i første omgang satte dig foran computeren. Men det mest irriterende af dem alle er, når din pc pludselig ikke vil starte. Det kan have luret i ugevis – en langsom akkumulation af mindre fejl, som fylder mere og mere – eller det kommer måske som et lyn fra en klar himmel.

Uanset årsagen skal du gøre noget ved det, men hvad? Det er her, vi kommer ind i billedet. Hvis din pc ikke kan komme så langt som til Windows-logoet eller slet ikke vil starte, undersøger vi alt fra løse kabler til et komplet hardwarenedbrud.

Hvis problemet er Windows, ser vi på effektiv fejlfinding og problemløsning. Det gør vi først ved hjælp af Windows’ egne reparationsværktøjer og derefter med en stærkere – og gratis – tredjeparts-gendannelsesdisk.

Endelig har vi hjælp til dem, der ikke tager nidkær backup af deres system med drevimaging-software: Vi anviser en plan, der kan spare tid og besvær i fremtiden, og vi fortæller, hvordan du kan gendanne din pc til fuldt fungerende tilstand på en brøkdel af den tid, du ellers ville bruge på fejlsøgning – for ikke at tale om at geninstallere Windows fra grunden. Og lad os så komme i gang med at få din pc op at køre ordentligt igen.

Hvis pc’en slet ikke vil starte

Hvis du end ikke kan få Windows til at vågne, skal du finde ud af, om det er din pc’s hardware, der er problemet.

Det første skridt i fejlsøgningsprocessen består i at afgøre, om dit problem er hardware- eller Windows-relateret. Hvis din pc starter, gennemgår de indledende øvelser (kaldet POST eller Power On Self Test) og når så langt som til Windows-logoet, før det begynder at gå galt, hænger problemet sandsynligvis sammen med din Windows-installation – læs om det på næste side.

Se også:  Ram [STORTEST]: Få fart over feltet med den bedste ram til gaming

Hvis du end ikke kan komme så langt, skyldes problemet snarere din hardware – det kan være et simpelt fysisk problem eller noget mere grundlæggende som komponentfejl. I så fald er der følgende vej frem.

Der sker ingenting

Hvis der bogstavelig talt intet sker, når du trykker på startknappen, skal du begynde med de indlysende fysiske eftersyn: Er strømkablet sluttet til i begge ender? Er en strømkontakt på pc’en blevet slået fra? Søg den ved strømstikket bag på computeren.

Er der ikke bid? Hvis dit skærmkabel er af samme type som pc’ens, kan du prøve at frikende pc-kablet (eller dets sikring) som skyldig. Brug en anden stikkontakt (eller prøv et andet apparat i kontakten).

Tjek, at vigtige komponenter som ram sidder godt fast – “chip creep” er et udbredt problem.

Hvis du stadig ikke kommer ud af stedet, skal du slukke for din pc ved stikkontakten, jorde dig selv – se tekstboksen forneden til højre – og derefter åbne kabinettet og undersøge dets indhold. Der kan måske være en kortslutning (vip kabinettet i forskellige retninger for at se, om der for eksempel ligger en løs skrue).

Har du stadig ikke heldet med dig? Så er strømforsyningen måske afgået ved døden. Hvis pc’ens garanti stadig gælder, skal du have fat i producenten; ellers åbner du kabinettet og noterer dig den eksisterende psu, en firkantet blok, der (hvis det er en standard-ATX-psu) burde være nem nok at udskifte.

Se også:  10 ting du bør gøre med din PC

Led efter en, der er mindst lige så kraftig som den originale (og gerne kraftigere – 500 watt eller højere), og som har tilstrækkelig mange forbindelser til at trække din pc’s komponenter plus alle de rigtige stik til dem.

Før du fjerner den gamle psu, bør du notere, hvilke sokler der er sluttet til på bundkortet, og hvad for nogle drev der er forbundet til den. Tag et foto eller to, så du kan huske, hvor den nye psu skal sluttes til, når den er blevet monteret.

Windows-drevet svigter

Brug BIOS til at bekræfte, at dit drev er til stede og genkendt. Er det ikke det, kan det have svigtet eller være blevet adskilt fra bundkortet.

Hvis din pc kommer igennem POST, men derefter leverer en fejlmeddelelse om, at den ikke kan finde et bootbart operativsystem, begynder du med at genstarte pc’en, mens du gentagne gange trykker den tast (typisk Del eller F2), der åbner BIOS (også kendt som UEFI eller Setup Utility).

Se, om dit Windows-drev er blevet identificeret – hvis det ikke fremgår af BIOS, tjekker du drevkablerne inden i kabinettet. Sker der stadig intet? Det er muligt, at selve drevet svigter. Hvis det kan lade sig gøre, fjerner du det og bruger et eksternt hylster, en drevskuffe eller en USB-til-SATA-adapter (til omkring 100 kr.) til at slutte det til en fungerende pc og se, om det bliver genkendt, og om indholdet er tilgængeligt.

Hvis din BIOS genkender drevet, men du kan stadig ikke få adgang til det, skal du boote fra en Lazesoft Recovery Suite-gendannelsesdisk (se side 50) for at se, om den kan finde indholdet. Hvis alt andet svigter, skal du udskifte drevet og derefter gendanne din image-baserede backup (såsom Macrium Reflect Free) til dit nye drev, idet du følger anvisningerne i denne artikel.

Andre hardwareproblemer

Hvis pc’ens ventilatorer begynder at snurre, og lamperne lyser, bør den gennemgå POST og undersøge, om alle komponenter fungerer rigtigt.

1 2 3 4 5 6 7 8Næste

TAGS
boot
reboot
Systemoptimering

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S